Eerste ‘zichtstal Kip.Kiplekker’
Gijs de Wit (56 jaar) is een even vrolijke als goedlachse man die smakelijke verhalen kan vertellen. Of het nu over een bezoek van een delegatie van de Partij voor de Dieren gaat of over burgers die ongevraagd in zijn weiland gingen zitten picknicken, het maakt hem weinig uit.
Over de (tijdens het interview nog niet officieel geopende) zichtstal Kip.Kiplekker, de eerste in de Nederlandse pluimveehouderij, is hij positief. Maar eigenlijk hadden we die al sinds de bouw van de nieuwe stal in 2006. Alleen was het toen nog gewoon een kantine. Omdat we die meestal alleen nodig hebben tijdens het kippen vangen, kwamen daar regelmatig bezoekers een kijkje nemen. Zoals een keertje PvdD-Tweede Kamerlid Esther Ouwehand met een medewerkster. Volgens mij zijn ze bij die club allemaal vegetaris. Het was best een leuk gesprek, maar je krijgt ze natuurlijk echt niet om.
Allemaal vegetari
Ik heb toen maar iets verteld dat ik heb gelezen. Toen de mensen heel arm waren, aten ze alleen aardappelen en bloemkool. Toen ze het iets beter kregen, kwam er n keer per week een stukje vlees op tafel. Toen ze het nog beter kregen, was er elke dag vlees.
En nu we het superbest hebben, moeten we dus weer allemaal vegetari worden. Zullen de Chinezen blij mee zijn, die moeten nog beginnen met vlees. Ik heb trouwens nog wel gekeken wat ze in het gastenboek schreven. Daar was ik het als boer wel weer helemaal mee eens. Ze schreven namelijk dat vlees veel te goedkoop is en duurder moet worden.
Scholieren komen kijken
De Wit is een groot voorstander van burgers die komen kijken hoe het er op zijn bedrijf aan toe gaat. En dan het liefst wel een beetje aan het begin van een ronde. Als we de kippen moeten vangen of als de stal wordt schoongemaakt, dan heeft het weinig zin, dan is er ook niks te zien. Maar laat ze maar komen, we hebben toch niks te verbergen. Al merk je dat mensen in de stad vaak geen flauw idee meer hebben van wat we doen als boer.
Met een brede lach beschrijft de vrolijke Zuid-Hollander de bezoeken van (meestal) basisscholen. Die worden opeens allemaal vegetari als ik vertel dat de dieren na zes weken worden geslacht. Dat vinden ze zo zielig. Maar toen het over de barbecue s avonds ging, was de helft ook prompt weer omgeturnd. Ik merk trouwens wel dat mensen na zon bezoek er toch heel anders tegenaan kijken. Alleen die van de PvdD duidelijk niet, maar dat was toch een goed gesprek.
Gewend aan combinatie
De combinatie melkvee, akkerbouw en pluimvee bevalt De Wit nog steeds goed. Specialisatie zoals al jaren de trend is in de landbouw lijkt hem niks. Ik ben niet anders gewend van oudsher, mijn vader deed het zo al. Het heeft ook voordelen. Bij een kalfje moet je twee jaar wachten voordat je die aan de melk hebt. Bij kippen weet je al na zes weken of je niks hebt verdiend of een klein beetje.
Maar zo slecht gaat het toch niet met slachtkuikens? Nee hoor, het is zeker een leuke tak erbij. Naast de koeien natuurlijk. Net als mijn zoon voel ik me toch ook een koeboer. Hij misschien nog iets meer, hij is nu druk bezig met nieuwbouwplannen voor de melkstal.
Maar bij koeien, kippen en akkerbouw wil De Wit het wel houden. Het streven naar verbreding, zeker in het Groene Hart veel gepropageerd, ziet hij persoonlijk dan ook niet zitten. Je moet als boer overal maar alles van weten, dat houdt volgens mij wel een keertje op. We moeten duurzaam werken of er moet een mestvergister komen, een windmolen, zonnepanelen of een boerencamping. Ben je net aan het inkuilen, dan komen er tien gasten. Nee, niks voor mij, ik heb nu al werk genoeg.
Ik heb ook altijd het gevoel dat boeren die daarmee beginnen, vroeger of later gaan stoppen. Vaak hebben ze geen opvolger. Ik verwijt die boeren trouwens helemaal niks, integendeel. Het is helemaal hun eigen keuze om kleiner te gaan boeren met minder dieren en met een boerencamping. Daar is helemaal niks mis mee, maar ik zie er zelf gewoon niets in.
Kijkruimte
Kip.Kiplekker is een initiatief van pluimveehouders om informatie te verstrekken over de Nederlandse pluimveesector. Bedrijven met een Kip.Kiplekker kijkruimte stellen hun bedrijven open voor bezoekers om achtergrondinformatie te geven en te laten zien welke maatregelen zij treffen op het gebied van dierenwelzijn, duurzaamheid en voedselveiligheid. Iedereen kan gratis en zonder een afspraak langskomen bij een Kip.Kiplekker zichtstal.
Kip.Kiplekker roept pluimveehouders op hun bedrijf open te stellen voor het publiek. Pluimveehouders kunnen gebruik maken van de materialen en vergoeding van Kip.Kiplekker en zo ambassadeur worden van de sector in hun regio. Meer informatie is te vinden op www.kipkiplekker.nl.
Bedrijfsgegevens
Gijs en Jan-Dirk (VOF de Wit) hebben in Hazerswoude een gemengd bedrijf met 70 koeien (quotum 6 ton, lid van Cono Kaasmakers), 30 schapen, 50.000 vleeskuikens per ronde van 6 weken, en verbouwen ma en granen. Het bedrijfsoppervlakte is 65 hectare.
Tekst: Lauk Bouhuijzen