Alternatieven voor antibiotica

Lieshout, maandag 2 juni 2014
aangepast: vrijdag 20 maart 2015

„Een aantal producten van Kanters Special Products uit Lieshout kan de groei van de ziekteverwekkende E. coli bacterie, en in sommige gevallen ook die van C. perfringens remmen. Dat is de uitkomst van een onderzoek uitgevoerd door TNO, met behulp van het Minidarm Plus Platform”, beweert Kanters.

TNO en Kanters, leverancier van vloeibare voedingssupplementen voor pluimvee, varkens en runderen, zetten het Minidarm Plus Platform op om een aantal vervangers van antibiotica te onderzoeken. 

Zij vergeleken de antimicrobiële effecten van deze producten met die van bestaande antibiotica. „Uit het onderzoek blijkt dat een aantal producten van Kanters daadwerkelijk de groei van een ziekteverwekker als E. coli, en in een aantal gevallen ook die van C. perfringens, in de darmflora remt”, stelt Kanters.  

Minder resistentie

„Dat gebeurt volgens een ander werkingsmechanisme dan dat van bestaande antibiotica, wat kan duiden op een verminderd risico op resistentieontwikkeling”, aldus Kanters. Antibioticumresistentie is een toenemende bedreiging voor de volksgezondheid. „Het hoge gebruik van antibiotica in de intensieve veehouderij speelt hierbij een belangrijke rol. Alternatieven zijn in deze sector vooralsnog nauwelijks beschikbaar”, volgens Kanters. 

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel deze pagina

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets