EU: Kippenmest als energiebron op bedrijf

donderdag 12 juni 2014
aangepast: vrijdag 13 juni 2014

Vanaf 15 juli dit jaar mogen alle pluimveehouders uit de Europese Unie hun pluimveemest op hun bedrijf verbranden om energie op te wekken.

Dit meldt Watt Poultry op haar website en het Belgische Pluimvee Actueel in haar wekelijkse nieuwsbrief. De maatregel wordt mogelijk gemaakt door een verandering in de wetten op de dierlijke bijproducten, die het op de boerderij verbranden van pluimveemest voor brandstof toelaten. De vernieuwde wetten werden gepubliceerd in de officiële periodiek van de EU, editie juni. 

Duncan Priestner, de voorzitter van de landbouwers in het Verenigd Koninkrijk, is ervan overtuigd dat dit een enorme stap voorwaarts betekent voor de pluimvee-industrie, een evolutie die nieuwe technologieën en het gebruik van boerderij bijproducten mogelijk zal maken. 

Veel voordelen

„Dit is goed voor zowel de handel als het milieu, doordat de pluimveehouder minder afhankelijk zal zijn van traditionele energiebronnen. Dit brengt ook andere voordelen met zich mee: gezondere kippen, verminderde bioveiligheidsrisico’s en mogelijkheden om de nutriëntenrijke assen te gebruiken op de akkers”, aldus Priestner. 

Tekst: Tom Schotman & Pluimvee Actueel

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel deze pagina

Lees ook


Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen