NVV opent meldpunt ‘Valse Lesstof’

dinsdag 7 oktober 2014

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) heeft het meldpunt ‘Valse Lesstof’ geopend. Aanleiding zijn de huidige lesboeken en lespakketten op basis- en middelbare scholen die volgens de varkenshouderijvakbond vaak valse of gekleurde informatie bevatten over de Nederlandse landbouw.

Als voorbeeld haalt de NVV het lesmateriaal aan van de organisatie Maandtaak. In de lesboeken staat geschreven:„Veel boerderijen hebben tegenwoordig meer weg van dierenfabrieken, omdat de dieren in de bio-industrie amper buiten komen en veelal worden vetgemest.”

Niet natuurlijk
Verder verwijst de vakbond naar de lesmethode ‘Wijzer door natuur en techniek (groep 7) van Noordhoff Uitgevers onder het kopje ‘Natuurlijk voedsel?’. In het lesboek krijgen de kinderen de volgende boodschap mee:

“Boeren hebben de meeste natuur in akkers en weilanden veranderd. Daar is geen natuurlijk evenwicht. Er groeit vaak maar één plantensoort. De boer gebruikt bestrijdingsmiddelen en kunstmest om de planten goed te laten groeien. Ook het vee leeft niet natuurlijk. In de bio-industrie leven dieren in grote aantallen dicht op elkaar. De Dierenbescherming protesteert hiertegen. Met biotechnologie verandert men de natuurlijke eigenschappen van planten en dieren. Zo worden ze nuttiger gemaakt voor de mens. Ook hierop is kritiek. Bioboeren werken op een natuurlijker manier. Ze gebruiken geen giftige bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest. Hun dieren hebben meer ruimte.”

Zwartboek maken
Volgens de NVV zijn het slechts enkele voorbeelden van eenzijdige, vertekende, gekleurde en subjectieve informatie die op scholen wordt verspreid over de Nederlandse landbouw. „Het Kabinet heeft aangegeven daarin geen verandering te kunnen brengen, omdat het niet aan de overheid is om de inhoud van educatieve materialen te beoordelen. Scholen mogen zelf kiezen welke informatiebronnen en methoden zij bij het vormgeven van het onderwijs gebruiken”, verklaart de vakbond.

De NVV wil nu aan de hand van de meldingen over ‘valse lesstof’ een zwartboek maken en deze aanbieden aan de Tweede Kamer. Naast het opstellen van een zwartboek, wil de vakbond het initiatief nemen om samen met andere agrarische belangenbehartigers in gesprek te treden met onderwijsorganisaties en uitgevers van schoolboeken om ervoor te zorgen dat de informatie die in de toekomst op scholen wordt gegeven over de Nederlandse landbouw afgewogen en objectief is.

De NVV roept alle agrarische belangenbehartigingsorganisaties op om zich bij dit initiatief aan te sluiten en hun leden te wijzen op het meldpunt: meldpuntvalselesstof@nvv.nl

Tekst: Ruben van Boekel

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel deze pagina

Lees ook


Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet

Highlights vleeskuikens & leghennen