Blog Vera Lardinois: BIG Challenge is ervaring voor het leven

maandag 8 juni 2015
aangepast: woensdag 10 juni 2015

Legpluimveehoudster Vera Lardinois blogt regelmatig over haar belevenissen als BIG Challenge fietser. BIG Challenge is een actie vanuit de Nederlandse veehouderij in de strijd tegen kanker. De deelnemers aan BIG Challenge beklimmen de Alpe d'Huez in Frankrijk en halen geld op voor kankerbestrijding.

Woensdag was de Alpe d’HuZus. Een dag voor de supporters die ook een keer de berg willen bedwingen. Voor ons leuk om te zien hoe het allemaal loopt. Woensdagavond de bezinningsavond van Alpe d’HuZes. Emotionele verhalen. Die heb je ook nodig; daar krijg je meer motivatie van. 

Donderdag om twee uur opgestaan, een eitje gegeten en met de fiets afgedaald. Prachtig met al die brandende kaarsjes langs de berg. Als je er langs fietste, voelde je de warmte. Onderaan in het dorp wachtten we midden in de nacht geduldig op het startsein.  

Het was al redelijk warm. Tijdens  de eerste beklimming ging mijn derailleur tussen de spaken met een schakelfout. Fiets op de nek en op weg naar een hulpdienst. Gelukkig staan er op de berg fietsenmakers dus het werd redelijk snel opgelost. 

Eenmaal over de finish werd ik in het oppeppunt van BIG Challenge geweldig opgevangen. De fiets werd opnieuw naar de fietsenmaker gebracht waarna het weer gesmeerd liep. Ik kreeg een super verzorging: een warm dekentje, eten, drinken en een knuffel van de hele familie. 

Hittestress

Om half 1 was ik voor de derde keer boven. Het was echt heet onderweg; vrijwilligers stonden met natte sponzen en water langs de berg. Dat had je hard nodig om onder meer je hoofd koel te houden. Op de berg zelf komt er een kleine watervalletje aan de weg uit. Daar heb ik ook vaak mijn spons in gedrenkt en daarna mijn hoofd. 

Eenmaal boven in het oppeppunt moest je snel droge kleren aan, want anders krijg je het koud. Helaas was mijn droge kleding met mijn gezin verdwenen en daarom heb ik mijn vierde afdaling met vertraging voortgezet. Onderweg naar boven toe zie je zoveel; veel spandoeken van overleden of mensen die vechten tegen kanker, herinneringen aan overledenen, veel publiek, muziek en hulp. 

Daar krijg je kracht van om weer op die pedalen te stampen. Je hebt elkaar allemaal nodig. Ik zag een man een kruiwagen met bakstenen de berg op duwen. Borden met superheld en foto’s erbij; emotionele taferelen. Ik denk wel dat het mensen goed doet om zo hun verdriet te verwerken. Je snapt hier wel dat je niet voor jezelf de berg opkomt. Dus na de vierde klim besloot ik dat ik boven bleef tot de gezamenlijke klim.

Finish 

BIG Challenge organiseert altijd een laatste gezamenlijke klim. Om half 6 starten beneden aan de berg. Diegenen die nog onderweg zijn of in het oppeppunt, zoals ik, sloten bij bocht 3 aan waar mijn gezin die hele dag stond te helpen. 

Ik had in de middag een hele tijd gerust, dus was weer zo fit als een hoentje. Ik had tijd en kracht over om een andere fietser ‘Hermannetjes’, duwtjes in de rug te geven. Echt een kippenvelmoment toen we over de finish gingen. 

Bart Gussinklo, legpluimveehouder, en Inge van Schip de jongste deelnemer van BIG Challenge waarvan beide ouders kanker hebben gehad, droegen het finishbord. De wandelaars daarachter en een hele sliert fietsers met die groene helmhoesjes. Prachtig.  ’s Avonds hoorden we op de kanjerbijeenkomst dat het bedrag al verhoogd was naar 595.103 euro! 

Goed promotie sector

Een geweldig resultaat van onze sector! We laten zien dat we met passie voor onze dieren zorgen en met passie leven in de maatschappij. Natuurlijk moet je, je bedrijf in de steek laten, van  alles regelen en organiseren maar het is de moeite waard. 

Als BIG Challenge zijn we de grootste groep deelnemers binnen Alpe d’HuZes. Alles is ook geweldig georganiseerd; van motivatiebijeenkomst, teamcaptain  tot training. Ik vind het een geweldige promotie van onze sector en voor jezelf ontzettend goed. 

Je wordt er meer mens van, krijgt leuke contacten en de gezamenlijke voorbereiding naar de week toe. Geweldig. Daar krijg je veel energie van. Iedereen weet nu wel dat Chicks are Cool in Limburg, nu de rest van Nederland nog. Het is moeilijk om de sfeer te beschrijven. Je moet het gewoon meemaken ‘Geef jezelf een cadeautje voor het leven’, dat is het!

Tekst: Vera Lardinois

Beeld: Monique van Loon

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier BIG Challenge

Reacties

 • Peter

  Peter, 09-06-'15 13:46

  Vera wat ben jij een Coole Chick .

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen