‘Minder dan 2 procent Nederlandse legkoppels salmonella besmet’

woensdag 22 juli 2015

Het aantal met salmonella Enteritidis (S.E.) of Typhimurium (S.T.) besmette legkoppels in Nederland ligt ruim onder de 2 procent. Dat zegt een medewerker van Avined na vragen van Pluimveeweb.nl. Ons land voldoet daarmee ruimschoots aan de Europese doelstelling die zegt dat maximaal 2 procent van alle koppels met leghennen in een land met salmonella Enteritidis of Typhimurium besmet mag zijn.

Uit onderzoek van de European Food and Safety Authority (EFSA) blijkt dat er in 2013 82.694 salmonella besmettingen bij mensen waren in de 27 lidstaten van de EU. En dat eieren en eiproducten met 44,9 procent veruit de meest voorkomende bron van Salmonella besmettingen bij mensen zijn.

37.130 mensen in de EU raakten in 2013 dus met salmonella besmet door het eten van eieren of eiproducten. In 2013 waren in Nederland 0,72 procent van de 3.457 geteste legkoppels salmonella positief. 
 
In het artikel ‘Meer salmonella besmettingen door chocolade dan door kip’ van dinsdag 21 juli op Pluimveeweb.nl, stond dat 5,1 procent van de voedselgerelateerde salmonella besmettingen bij mensen veroorzaakt werden door pluimveevlees. 422 mensen in de EU raakten in 2013 dus met salmonella besmet door het eten van pluimveevlees.

Andere landen verantwoordelijk

Pluimveedierenartsen bevestigen dat er in Nederland nauwelijks koppels leghennen met salmonella besmet zijn. „En als de hennen besmet raken is het nog maar de vraag hoeveel eieren besmet raken. Vaak is dan nog minder dan 5 procent van de eieren besmet”, zegt een pluimveedierenarts.
 
In andere landen ligt het percentage besmette legkoppels een stuk hoger. Zo waren in Spanje 8,76 procent van de geteste koppels salmonella positief in 2013 en lag dit percentage ook in België (5,94 procent), Cyprus (87,5 procent) en Malta (49,41 procent) hoger. Dit blijkt uit de cijfers in het EFSA rapport

Aangezien er in Nederland nauwelijks salmonella besmettingen bij leghennen  zijn, lijken andere Europese landen dus verantwoordelijk voor het relatief grote aantal salmonella besmettingen bij mensen door het eten van eieren en eiproducten. 

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Ellen Meinen

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier Salmonella

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen