‘Probiotica kan kreupelheid verminderen’

Een gezond vleeskuiken.

donderdag 12 november 2015

Het inzetten van probiotica kan kreupelheid bij vleeskuikens verminderen en is daarmee een effectief alternatief voor het inzetten van antibiotica.

Dat zei Professor Robert Wideman uit de Verenigde Staten dinsdag 10 november op het symposium ‘The Multifacets of Gut Performance and Lameness’ in Gent, dat was georganiseerd door Biomin en Panagro Health & Nutrition.

Zes jaar geleden is Wideman begonnen met onderzoek naar kreupelheid veroorzaakt door bacteriële infecties (BCO Lameness) omdat het steeds meer voorkomt in de VS en Europa, schrijft Panagro Health & Nutrition in een persbericht.  „Een eerste oorzaak is het enorme groeipotentieel van het moderne vleeskuiken”, zegt Wideman. 

„De snelle en vooral vroege groei zorgt voor een hoge belasting op een onvolgroeid bot. Hierdoor worden de groeischijven dikker en zijn ze gevoeliger voor kleine scheurtjes”, legt hij uit.

Bacteriën tasten heupkop aan 

„Deze beschadigingen komen vooral voor op het bovenste gedeelte van het bot, zoals de heupkop, omdat het bovenste gedeelte twee keer zo snel groeit als het onderste. Door deze schade in de groeischijf kunnen bacteriën daar makkelijker koloniseren en tasten ze de heupkop aan. In het ergste geval leidt dit tot heupkopnecrose waarbij de kuikens zichtbaar kreupel zijn”, zegt de Amerikaanse Professor.

Bij uitbraken van kreupelheid hebben Wideman en zijn collega’s tientallen bacteriesoorten kunnen aantonen die zich in het bot bevonden. Hierbij stuitte ze niet alleen op de Enterococcus cecorum maar er werden ook Staphylococcen, Streptococcen, Salmonella’s en E. coli gevonden. Verondersteld wordt dat de bacteriën via de darm in de bloedsomloop terecht komen waardoor ze het bot kunnen bereiken. Een lekkende darm (leaky gut) is hier de oorzaak van.

Lekkende darm

Volgens de Belgische onderzoeker Gunther Antonissen, die de bijna honderd bezoekers op het symposium toesprak, zijn er meerdere factoren die een lekkende darm veroorzaken. Naast voersamenstelling, pathogenen en managementfactoren heeft hij aangetoond dat ook mycotoxinen een oorzaak kunnen vormen. 

„Al deze factoren hebben ook een negatieve invloed op het evenwicht tussen gunstige en schadelijke bacteriën in de darm. Het toedienen van gunstige bacteriën, oftewel probiotica, heeft een positieve invloed op dit evenwicht”, zegt Antonissen.

Probiotica vermindert kreupelheid

In vijf onafhankelijke experimenten heeft Professor Wideman bewezen dat probiotica het percentage kreupele kuikens aanzienlijk verminderd. De redenering hierachter is dat probiotica ook de productie van de beschermende slijmlaag in de darm bevordert en een gunstig effect heeft op het dichthouden van de darmcellen (tight junctions). Hierdoor kunnen er geen ongewenste bacteriën in de bloedbaan terecht komen en letsel veroorzaken in de heupkop.

Een praktijkervaring in Nederland bevestigt het resultaat uit de experimenten. Gino Totté van Panagro presenteerde een proef waarin het gebruik van antibiotica werd voorkomen door het toepassen van PoultryStar, een geregistreerd product met meerdere pluimvee specifieke bacteriestammen inclusief prebiotica.

Prebiotica

Professor Richard Ducatelle liet zien dat het tegelijk toedienen van pro- en prebiotica een synergetisch effect heeft en ook wel synbiotica wordt genoemd. Prebiotica is onverteerbaar voor de gastheer maar dient als voeding voor de gunstige bacteriën in het onderste gedeelte van darm. In dit gedeelte produceert zo’n 60 procent van de bacteriën boterzuur waardoor het toevoegen van boterzuur als additief overbodig kan zijn.

Op woensdag 18 november zal Professor Wideman zijn expertise delen in een webinar. Inschrijven voor de webinar is gratis.

Tekst: Tom Schotman & Panagro Health & Nutrition

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier enterococcen

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens