‘Enterokokken kunnen in waterlijnen overleven’

Pluimveedierenarts Suzanne Bosman van pluimveepraktijk Zuid Nederland spreekt de aanwezigen toe tijdens de thema-avond gezondheid bij vleeskuikens van Pluimveeweb.

Handel, dinsdag 22 december 2015
aangepast: woensdag 23 december 2015

Enterokokken kunnen wellicht in waterlijnen overleven en zorgen daarom misschien wel vaker bij dezelfde vleeskuikenhouders in dezelfde stallen voor problemen.

„Dat is een gedachte van ons, al is dit niet wetenschappelijk bewezen”, zei pluimveedierenarts Suzanne Bosman van pluimveepraktijk Zuid Nederland in Someren woensdgavond 16 december tijdens de thema-avond gezondheid bij vleeskuikens van Pluimveeweb.

„Kreupelheden als gevolg van enterokokken voorkomen, is een lastig probleem in de vleeskuikenhouderij waar nog veel onderzoek naar gedaan moet worden”, zegt Bosman. De pluimveedierenarts ziet de problemen met enterokokken vaak bij dezelfde vleeskuikenhouders terugkeren en meestal in dezelfde stallen. Ook is er een extra gevoeligheid te zien per VB-nummer.  

Alternatieve systemen

„Veel vleeskuikenhouders zijn tevreden over de resultaten van kuikens die uitkomen in de stal, maar het is geen garantie dat er geen problemen ontstaan, herkomst van de kuikens speelt hier ook een rol in. Het is nog te vroeg om te stellen dat kuikens die uitkomen in de stal altijd gezonder zijn, we zijn er wel positief enthousiast over. Maar voor een definitief oordeel moeten vleeskuikenhouders er eerst langer ervaring mee hebben”, vertelt Bosman. 

Ook bij langzaam groeiende vleeskuikens, zoals de Kip van Morgen ziet de dierenarts af en toe gezondheidsproblemen, met name met coccidiose en zo nu en dan kreupele kuikens als gevolg van reo virus infectie, maar ook enterokokken. 

Drinkwaterkwaliteit 

„Warm de stal van te voren goed op zodat de kuikens het bij aankomst niet te warm of koud krijgen en zorg continue voor een goede drinkwaterkwaliteit”, gaf Bosman de aanwezigen als tips mee. 

„Alleen tijdens leegstand de drinklijnen reinigen  vinden wij niet voldoende. Ook tijdens de ronde moeten de leidingen regelmatig  gereinigd worden.” Opstarten met zuren of andere producten die de darmkwaliteit bevorderen, kan volgens haar ook een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van vleeskuikens. 

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Gerard Burgers

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Handel

Gerelateerd op dossier enterococcen

Reacties

 • Frank Luttels

  Frank Luttels, 22-12-'15 10:32

  En daarom zeggen wij, alle lijnen uitvoeren met een automatisch spoel systeem, op de computer dagelijks spoelen.
  En zo min mogelijk besmettings/vermeederings bronnen aan de drinklijn, geen lekbakjes! Ziggity, Farmer Nederland.

 • dirk

  dirk, 22-12-'15 11:39

  Frank , worden de liters water ook geteld ( of afgeteld) die gespoeld worden ?? Ik wil nl graag exact weten wat mijn dieren drinken per dag.

 • Frank Luttels

  Frank Luttels, 22-12-'15 16:28

  Dirk, meestal wordt de puls onderbroken door een relais tijdens het spoelen, nieuwe computers zullen standaard rekening mee kunnen houden heb ik begrepen. Nu nog niet.

 • kippe boer

  kippe boer, 22-12-'15 19:55

  Zo zie je maar weer veel discussie nadat weer iemand wat roept.
  Zo heb je ze ook bij enkele banken lopen veel roepen anders denkt mijn baas waarom betaal ik die gast nog steeds.
  Ga eerst alles goed controleren op waarheid, en roep niet al je gedachten. Die hebben al teveel regeltjes veroorzaakt.

 • Haantje de voorste

  Haantje de voorste, 22-12-'15 20:53

  Mevrouw Bosman, houd ons allen niet voor de gek. Er is maar één optimale oplossing voor het onschadelijk maken van enterokokken.
  Als u die oplossing voorschrijft 48 uur lang vanaf opvang van ééndagskuikens op het vleeskuikenbedrijf zijn we er vanaf. U hoeft dan ook niet meer later in de ronde nog iets voor te schrijven, de dieren zijn dan gezond tot op "het bot".
  Nog steeds draaien we met mekaar om de hete brij heen en pluimveehouder en de dieren zijn de dupe!!! Enterokokken is vergelijkbaar met kanker: Als ze in het kraakbeen en botten komen is genezing niet meer haalbaar. STUG VOL HOUDEN MET MEKAAR MET KWAKZALVERIJ. Het zal nooit wat worden zo, en de boer zit met de shit.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens