Verlaging van staltemperatuur voorkomt enterokokken

Het meten van de kuikentemperatuur is essentieel in hun aanpak. „Om tot optimale omstandigheden te komen, moet je de temperatuur van de kuikens meten, want deze temperatuur is niet af te lezen uit het gedrag van de kuikens”, legt Geert uit.

Geesbrug, dinsdag 8 december 2015
aangepast: maandag 14 december 2015

Kreupelheden als gevolg van enterokokken voorkomen door de staltemperatuur te verlagen. Dat advies kregen Piet, Carin en Geert Mekkes uit Geesbrug (DR) van hun dierenarts Richard Rietema. De resultaten in de eerste twee ronden zijn veelbelovend. „Onze kuikens kenden geen pootproblemen.”

Naast het verlagen van de gemiddelde staltemperatuur (zie de tabel van de temperatuurcurve) meet familie Mekkes sinds twee koppels ook dagelijks de temperatuur van hun kuikens. De dagen voordat de eendagskuikens komen, verwarmen ze bovendien hun stallen voor en proberen ze de vloertemperatuur op 28 graden Celsius te krijgen.

Leeftijd in dagenMekkes (afgelopen ronde)Advies RietemaGebruikelijk
134 °C34 °C34,5 °C
230,4 °C31 °C33,5 °C
329,7 °C30,5 °C32,5 °C
429,3 °C30 °C31,5 °C
529 °C29,5 °C30,5 °C
628,7 °C29 °C30 °C
728,5 °C28,5 °C30 °C
1426 °C26 °C28 °C
2124 °C24 °C27 °C
2822 °C22 °C25 °C
3519,5 °C-22 °C

Toelichting tabel: 
Vleeskuikenhouders moeten volgens dierenarts Rietema kijken naar de minimumtemperatuur. De maximumtemperatuur is, binnen acceptabele grenzen, niet van belang. De kuikens moeten de gelegenheid krijgen om hun temperatuur tot normale waarden te reguleren. „Het is als een uurtje in de sauna; dat houd je ook niet de hele dag vol. Van belang is dat de ventilatie niet op hol slaat om deze temperatuur te handhaven. Allerhande andere management-gerelateerde aandoeningen liggen dan weer op de loer”, legt Rietema uit. In de zomer adviseert hij een bandbreedte van 4 en in de winter van 6 graden Celsius.

Tussen 41 en 41,5 graden 

„Als de eendagskuikens arriveren, moeten ze 40,5 graden Celsius zijn en daarna zakt de kuikentemperatuur eerst terug naar 40 graden. Maar na 4 á 5 dagen stijgt deze weer naar 41 graden en vanaf deze leeftijd moet de kuikentemperatuur tussen de 41 en 41,5 graden liggen”, zegt Geert. 

Komt de kuikentemperatuur boven de 41,5 graden Celsius, dan verlaagt Geert de staltemperatuur met een halve graad. Ligt de kuikentemperatuur onder de 41 graden, dan verhoogt hij met een halve graad. 

Dagelijks kuikentemperatuur meten

De eerste dagen meet hij normaal gesproken ’s morgens en ’s avonds in iedere stal bij tien kuikens de temperatuur. Wijkt de temperatuur de eerste dagen te veel af, dan meet hij na een paar uur opnieuw en stelt de staltemperatuur bij; net zolang tot de kuikentemperatuur goed is. 

Na twee weken wordt de temperatuur één keer per dag gemeten omdat de kuikentemperatuur dan meestal tussen de gewenste 41 en 41,5 graden Celsius ligt: „De kuikens kunnen hun eigen lichaamstemperatuur dan beter reguleren dan in de eerste twee weken.” De laatste twee weken meet Geert nog maar bij vijf of zes kuikens de temperatuur. Op basis van de opgedane ervaring weten ze dat de temperatuur dan goed blijft. 

Kuikentemperatuur meten essentieel 

Het meten van de kuikentemperatuur is essentieel in hun aanpak. „Om tot optimale omstandigheden te komen, moet je de temperatuur van de kuikens meten, want deze temperatuur is niet af te lezen uit het gedrag van de kuikens”, legt Geert uit.

Door hun nieuwe aanpak zagen ze in beide koppels gezondere en vitalere kuikens; zonder de door enterokokken veroorzaakte pootproblemen en met een lager uitvalspercentage. 

Lees het complete artikel over de ervaringen van vleeskuikenhouders Mekkes en Hammenga met de nieuwe aanpak tegen enterokokken in het Vakblad Pluimveeweb, dat zaterdag 12 december in de brievenbus van alle pluimveehouders in Nederland verschijnt. 

Heeft u het vakblad Pluimveeweb niet ontvangen, vraag hem dan hier gratis aan.  

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Ingrid Zieverink

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Geesbrug

Gerelateerd op dossier enterococcen

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens