De Heus opent vernieuwde teststal

Alphen (NB), vrijdag 29 januari 2016
aangepast: maandag 1 februari 2016

De Heus heeft afgelopen dinsdag 26 januari haar vernieuwde teststal voor leghennen in het Brabantse Alphen geopend. In de stal is een volledig nieuw systeem geïnstalleerd.

 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
Eind december 2015 is opnieuw een koppel onbehandelde hennen opgezet. Voor de voerfabrikant is dit bedrijf zeer belangrijk, omdat hier onder zeer gecontroleerde condities, de praktijk wordt nagebootst.

Eind december 2015 is opnieuw een koppel onbehandelde hennen opgezet. Voor de voerfabrikant is dit bedrijf zeer belangrijk, omdat hier onder zeer gecontroleerde condities, de praktijk wordt nagebootst.

Op het testbedrijf worden onder praktijkomstandigheden legvoeders getest. „De voeders worden onder streng gecontroleerde omstandigheden geproduceerd. Alle grondstoffen worden voor de proef geanalyseerd en opgeslagen. Hierdoor wordt eventuele variatie in geproduceerde voeders uitgesloten”, zegt John Achterstraat sectorhoofd pluimvee van de voerfabrikant.

Op het testbedrijf worden onder praktijkomstandigheden legvoeders getest. „De voeders worden onder streng gecontroleerde omstandigheden geproduceerd. Alle grondstoffen worden voor de proef geanalyseerd en opgeslagen. Hierdoor wordt eventuele variatie in geproduceerde voeders uitgesloten”, zegt John Achterstraat sectorhoofd pluimvee van de voerfabrikant.

De focus ligt bij De Heus op het voeren van onbehandelde hennen. De opfokperiode en opstartfase spelen hierin volgens de voerfabrikant een cruciale rol. „Vandaar dat we ook blijvend investeren in onderzoek en ontwikkeling”, vertelt Achterstraat.

De focus ligt bij De Heus op het voeren van onbehandelde hennen. De opfokperiode en opstartfase spelen hierin volgens de voerfabrikant een cruciale rol. „Vandaar dat we ook blijvend investeren in onderzoek en ontwikkeling”, vertelt Achterstraat.

Het onderzoek vindt plaats in internationaal perspectief. De Française Cecile Veiga is nauw betrokken bij de voertesten van leghennen. Het achterliggende half jaar heeft ze intensief gewerkt aan voer- en productiemodellen in nauwe samenwerking met universiteiten in Zuid Afrika.

Het onderzoek vindt plaats in internationaal perspectief. De Française Cecile Veiga is nauw betrokken bij de voertesten van leghennen. Het achterliggende half jaar heeft ze intensief gewerkt aan voer- en productiemodellen in nauwe samenwerking met universiteiten in Zuid Afrika.

Dagelijks wordt exact bijgehouden wat de hennen hebben gegeten en gedronken. Ook worden veel andere parameters verzameld: eigewichten, lichaamsgewichten, legpercentages, darmgezondheid parameters enzovoorts.

Dagelijks wordt exact bijgehouden wat de hennen hebben gegeten en gedronken. Ook worden veel andere parameters verzameld: eigewichten, lichaamsgewichten, legpercentages, darmgezondheid parameters enzovoorts.

Onlangs heeft de voerfabrikant ook geïnvesteerd in een volledig nieuw laboratorium. Vanuit alle locaties over de wereld en in Nederland komen de monsters naar Veghel. De analysegegevens worden rechtstreeks doorgezonden naar de formulatie-afdelingen in Ede. Op deze manier wil de voerfabrikant waarborgen dat de kwaliteit van de voeders op hoog niveau en constant blijft.

Onlangs heeft de voerfabrikant ook geïnvesteerd in een volledig nieuw laboratorium. Vanuit alle locaties over de wereld en in Nederland komen de monsters naar Veghel. De analysegegevens worden rechtstreeks doorgezonden naar de formulatie-afdelingen in Ede. Op deze manier wil de voerfabrikant waarborgen dat de kwaliteit van de voeders op hoog niveau en constant blijft.

„De huidige koppel leghennen zit midden in de transitiefase. Een cruciale fase in de productieperiode van leghennen. Deze fase legt de basis voor de komende weken”, vertelt Achterstraat.

„De huidige koppel leghennen zit midden in de transitiefase. Een cruciale fase in de productieperiode van leghennen. Deze fase legt de basis voor de komende weken”, vertelt Achterstraat.

Een medewerker verzamelt de eieren op het testbedrijf.

Een medewerker verzamelt de eieren op het testbedrijf.

Tekst: Tom Schotman

Beeld: De Heus

Deel deze pagina

Lees ook


Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights leghennen