Nieuwe lamellen warmtewisselaar voor vleeskuikens

Boxmeer, maandag 21 maart 2016

ITB Companies uit Boxmeer heeft een nieuwe lamellen warmtewisselaar voor vleeskuikensstallen ontwikkeld, de AIR2-DS.

„We hadden al langere tijd  buizen warmtewisselaars die veel in pluimveestallen worden toegepast”, zegt directeur Sjaak van der Linden van ITB. „Maar hebben nu een lamellenwarmtewisselaar voor vleeskuikensstallen ontwikkeld, waarmee vleeskuikenhouders de uitstoot van fijnstof kunnen verlagen. Daar zijn de buizen warmtewisselaar van ons niet voor gecertificeerd. Om deze wisselaar te ontwikkelen is sterk gelet op de aspecten levensduur, hogere warmteuitwisseling en eenvoudige reiniging.”

„Vleeskuikenhouders kunnen hun verwarmingskosten met 60 tot 70 procent verlagen”, beweert Van der Linden. „Door het gebruik van de warmtewisselaar stijgen wel de elektriciteitskosten, maar dat is in verhouding te verwaarlozen omdat de wisselaar een groot lamellenpakket heeft.” 

Thermisch rendement

De lucht/lucht lamellenwisselaar gebruikt warme uitgaande stallucht om verse instromende buitenlucht op te warmen, zonder dat deze luchtstromen gemengd worden. De uitgaande stallucht stroomt langs horizontaal geplaatste holle platen, de inkomende buitenlucht stroomt gelijktijdig in tegenstroom door diezelfde platen. „Vanwege dit tegenstroomprincipe is het thermisch rendement, de warmte die wordt overgedragen, op sommige momenten opgelopen tot 80 procent”, stelt Van der Linden.

De opgewarmde buitenlucht wordt middels het louvre systeem de stal ingeblazen. In de nok van de stal wordt deze verse lucht opgevangen door de speciaal ontwikkelde ‘Air Catcher’. Waarna de verse lucht verder verdeeld wordt over de gehele stal.

Vrij van roest

De ITB AIR2-DS warmtewisselaar heeft ten opzichte van vergelijkbare systemen de volgende bijkomende voordelen, volgens Van der Linden:

 • Het ontwerp van de wisselaar is thermisch geoptimaliseerd: 20 procent meer warmte-uitwisselend oppervlak leidt tot hogere rendementen en lagere en elektra kosten.
 • De gehele omkasting is gemaakt van 50mm dik ‘holle kamer’ kunststof constructiepaneel, wat het geheel corrosievrij maakt. Daarnaast is dit materiaal zowel thermisch als geluid isolerend.
 • Er zijn geen lekverliezen en koudebruggen doordat het een samengelast geheel is.
 • De luchtzijdige weerstand is relatief laag vanwege het geoptimaliseerde ontwerp.

ITB produceert de wisselaar zelf en kan deze indien gewenst ook installeren.

Prijs

„De ITB AIR2-DS warmtewisselaar is 9,3 meter lang en kost 0,80 tot 0,90 euro per vleeskuikenplaats exclusief BTW en exclusief  installatie en bouwkundige voorzieningen zoals een betonplaat en doorvoer naar de stal, maar inclusief plaatsing”, zegt Van der Linden. Meer informatie is op de website van ITB te vinden

Tekst: Tom Schotman & ITB Companies

Beeld: ITB Companies

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Boxmeer

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen