'Blij met huisverkoop eieren'

Robert van der Bolt en zijn familie. Foto van familie Van der Bolt in augustus 2013.

Schaijk, dinsdag 24 mei 2016
aangepast: woensdag 25 mei 2016

„Ik ben blij met huisverkoop van eieren”, zegt leghennenhouder Robert van der Bolt uit Schaijk.

Van der Bolt (45) nam in september 2013 zijn tweede volièrestal voor 30.000  hennen in gebruik waardoor de bedrijfsomvang steeg naar 54.000 scharrelhennen. Kort daarna startte hij met de huisverkoop van eieren via zijn eierautomaat die aan de weg staat. 

Onlangs plaatste Van der Bolt een extra automaat. De pluimveehouder verkoopt nu ook aardbeien, aardappels en asperges. „De huisverkoop loopt als een trein. Vooral op een zaterdag is het druk, dan komen wel 50 tot 60 mensen eieren, groente en fruit kopen”, zegt de enthousiaste Van der Bolt. Naast huisverkoop levert hij de producten ook aan een vijftiental restaurants, bakkers of groentewinkels als streekproduct. 

Facebook

„We hebben een Facebookpagina en zo kunnen burgers zien wat ze bij ons kunnen kopen. Die pagina wordt veel gedeeld. Ook vragen we burgers via Facebook wat ze bij ons willen kopen. Zo zijn we ook op het idee gekomen om aardappels, aardbeien en asperges te gaan verkopen.” Straks wanneer het seizoen van oogsten weer aanbreekt, is hij van plan om ook kersen te gaan verkopen. 

„Verder groeien in aantal hennen zie ik niet zo zitten, want dan zit je hele dagen alleen maar in de stal. Ik vind het leuker om via huisverkoop met burgers in contact te komen”, motiveert hij. Ook denkt hij dat steeds meer burgers voedingsproducten rechtstreeks van de boer willen kopen. „Dat klinkt vertrouwt en is het ook omdat we goede producten leveren.”

Huisverkoop uitbreiden

De Brabander is van plan om de huisverkoop verder uit te breiden. „We zijn sinds september 2015 erkend als pakstation, zodat we meer mogelijkheden hebben.”

Van der Bolt zette de eerste koppel in zijn nieuwste stal in september 2013 op. Die bruine Lohmann hennen hield hij na een rui periode uiteindelijk tot 115 weken  aangezien de eierprijzen in de zomer van 2015 goed waren. „Hoewel het legpercentage nog maar 70 procent was kon het uit om de hennen aan te houden.” 

Na een leegstand van zes weken, waarin hij de stallen schoon spoot zette hij eind augustus 2015 de nieuwe koppel op.  

Ervaringen nieuwe stal 

De ervaringen van Robert van der Bolt met zijn nieuwe stal uit 2013 waren zaterdag 14 mei in Stal & Akker, Vee & Gewas, Veldpost en Agraaf te lezen. 

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Familie van der Bolt

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Schaijk

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen