'Goede ervaringen met full-spectrum daglicht'

Putten, vrijdag 24 juni 2016
aangepast: vrijdag 1 juli 2016

Verlichting is volgens Helmus Torsius uit Putten een belangrijk onderdeel bij het houden van onbehandelde hennen. De leghennenhouder testte verschillende typen verlichting in uiteenlopende sterktes en heeft goede ervaringen met full-spectrum daglicht van 60 lux.

Helmus Torsius (53) heeft samen met zijn vrouw Pea (48) en zoon en toekomstig bedrijfsopvolger Bert (25) een leghennenbedrijf met vier locaties in Putten. Ze houden op hun thuislocatie 115.000 scharrelhennen in vier stallen. Daarnaast huisvesten ze één kilometer verderop respectievelijk 5.000 en 20.000 biologische hennen. 

Bovendien hebben ze op zeven kilometer vanaf hun thuislocatie een opfokbedrijf met 70.000 plaatsen. Torsius fokt zijn eigen scharrelhennen op. De biologische hennen komen van een andere opfokker omdat de ruimte ontbreekt om deze zelf op te fokken. 

Gastspreker

Helmus Torsius is gastspreker op de Pluimveeweb thema-avond Huisvesting op woensdagavond 29 juni in Handel. Hij vertelt hier over zijn aanpak. Al benadrukt hij dat zijn aanpak niet de enig juiste is. „Elk koppel en elke stal is namelijk anders.”

Typen verlichting testen

„Alle factoren, zoals opfok, voeding, verlichting en het voorkomen van stress moeten kloppen om succesvol onbehandelde hennen te kunnen houden”, zegt Torsius wiens biologische hennen onbehandeld zijn. 

Tot nu toe liet de pluimveehouder zijn scharrelhennen altijd behandelen. „We ontvangen nog geen meerprijs voor scharreleieren van onbehandelde hennen en beginnen er daarom ook nog niet aan.”

Aangezien hij vindt dat verlichting een cruciaal onderdeel is bij het houden van onbehandelde  hennen, test Torsius sinds pakweg drie jaar verschillende typen verlichting in uiteenlopende sterktes. „Onze ervaringen met full-spectrum daglicht van 60 lux zijn goed. De hennen zijn rustiger, het aantal grondeieren is lager en de productie is beter.”

60 lux

De pluimveehouders zijn hier zo tevreden over dat ze de full-spectrum daglicht ledlampen in drie van de vier scharrelstallen op hun thuislocatie inbouwden. De hoogfrequente tl-verlichting in de andere stal is nog niet afgeschreven. Hoewel ze daar iets meer grondeieren hebben zijn ze voorlopig niet van plan om de verlichting in deze stal te vervangen. 

Tegenwoordig is het een stuk lichter in de stal van Torsius. „Vroeger was ik bang voor te fel licht en hield ik een lichtsterkte van maximaal 20 lux aan, waardoor er vooral in het systeem veel donkere plekken waren. Nu heb ik de lichtsterkte naar 60 lux verhoogd en lijkt het alsof je buiten loopt op een mooie zomerdag.” 

In het begin was hij bang dat het fout zou gaan, maar nu is hij blij met deze stap. „Op een mooie zomerdag schijnt de zon in de uitloop ook fel, maar daar zie ik nooit pikkerij. Nu ik de lichtsterkte heb verhoogd is die overgang van buiten naar binnen in de stal veel kleiner.” Volgens Torsius hebben de hennen daardoor minder stress. Al beseft hij dat er ook andere factoren zoals bezetting meespelen. 

Geen voordelen ionisatie 

De full-spectrum daglicht ledlampen beschikken ook over ionisatie waardoor de fijnstof uitstoot afneemt. „Voor de ionisatie alleen zal ik de lampen niet kopen omdat de technische resultaten in de stallen waar de ionisatielampen hangen nauwelijks verbeteren, terwijl de lampen nogal duur zijn.”

Bovendien vermindert de uitstoot van grof stof in de stal niet. Om de uitstoot van stof in de stal wel (sterk) te verlagen moeten er volgens Torsius tien keer meer ionisatielampen in de stal hangen. Maar dat vindt hij nu nog te duur. „Doordat er veel ventilatoren in de stal zitten wordt er veel lucht en dus ook fijnstof verplaatst”, legt hij uit. 

Verder test Torsius in zijn biologische stallen multicolour ledlicht. „Mocht er pikkerij optreden bij de hennen dan kunnen we snel schakelen van wit naar groen, rood of blauw licht”, vertelt Torsius. 

De ideale leghennenstal 

De thema-avond Huisvesting begint om 19.00 uur met de workshop ‘De ideale leghennenstal’, waarin de bezoekers over de ideale stal voor onbehandelde leghennen gaan discussiëren. Daarna is het tijd voor het verhaal van Helmus Torsius. Om 21.00 uur start het laatste officiële onderdeel van de thema-avond met de stellingencarrousel. Aan de hand van stellingen die zijn aangedragen door Pluimveeweb gaan verschillende in huisvesting gespecialiseerde bedrijven in gesprek met de bezoekers. Aanwezig zijn: FreshlightAgri, Impex, TPI-Polytechniek, Veko Ventilatie, Vencomatic en Voergroep Zuid. 

Avondprogramma:

18.45 - 19.00 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.00 - 20.00 uur: Workshop ‘De ideale leghennenstal’ 
20.00 - 21.00 uur: Presentatie door leghennenhouder Helmus Torsius 
21.00 - 22.00 uur: Stellingencarrousel
Vanaf 22.00 uur: Naborrelen met een kiphapje

De Pluimveeweb thema-avond Huisvesting is woensdagavond 29 juni in het Pater van den Elsen Huis, Fuik 19, 5423 VT in het Brabantse Handel. De toegang voor pluimveehouders is gratis. Aanmelden kan hier.

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Familie Torsius

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Putten

Reacties

  • Renatechnik

    Renatechnik, 27-06-'16 18:50

    http://www.biojournaal.nl/artikel/13768/Innovatief-lichtsysteem-brengt-daglicht-in-de-kippenstal-bij-Bolderhof

  • HATO Agricultural Lighting

    HATO Agricultural Lighting, 28-06-'16 15:20

    Super om te zien dat er steeds meer aandacht komt voor lichtmanagement in de stal. Vaak een ondergewaardeerd item welk toch veel invloed heeft op zowel productie gerelateerde factoren als gedrag.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.Thema-avond Pluimveeweb

Woensdag 14 februari en 21 februari vinden de Pluimveeweb thema-avonden “Diergezondheid” plaats. Op 14 februari voor vleeskuikenhouders in het Arcus gebouw in Meppel. Op 21 februari voor leghennenhouders in het Citaverde College in Horst. De avond start met een praktijkworkshop gevolgd door het praktijkverhaal van een collega pluimveehouder. Tijdens het laatste onderdeel van het formele programma zullen de themapartners aan de hand van diverse stellingen in discussie gaan met de bezoekers. De avond wordt afgesloten met een drankje en kiphapje.                         

Highlights leghennen