Vitelia verkleint deeltjesgrootte voer onbehandelde hennen

Oirlo, woensdag 20 juli 2016

Vitelia Voeders verkleint de gemiddelde deeltjesgrootte van het voer voor onbehandelde hennen omdat kippen met hele snavels beter in staat zijn om verschillende voerdeeltjes te selecteren.

„Vroeger was 20 procent van de mengvoerdeeltjes groter dan 2,4 millimeter en nu nog maar 3 procent. Ook is het aandeel mengvoerdeeltes van kleiner dan 0,5 millimeter met ongeveer 4 procent gestegen”, zegt nutritionist Gijs Willems van Vitelia Voeders. 

Om fijner meelvoer te maken kan de voerfabrikant op haar productielocaties in het Limburgse Oirlo en Ysselsteyn sinds kort grondstoffen walsen en vervolgens te hameren. „Zo blijven de voordelen van het walsen - scherp voer - behouden en zitten er minder grove maïsdeeltjes in het voer, zodat hennen die er niet selectief uit kunnen pikken”, zegt verkoopadviseur Frank Rooijakkers van Vitelia Voeders. 

De voerfabrikant produceert sinds 2009 op haar locaties in Oirlo en Ysselsteyn legvoeders volgens het Magi-Mill-procedé. Doel van dit procedé is dagelijks in de gehele legpluimveestal een gelijkwaardig rantsoen aan te kunnen bieden. 

Selectief maïs pikken

Meelvoeders kunnen ontmengen in onder andere de silo en het voersysteem. Bovendien zijn kippen in staat om selectief voer deeltjes te pikken. „In de praktijk ziet men dat er kippen zijn die de grove delen - vaak maïs - er eerst af eten. Daarom maken we per grondstof de keuze welke behandeling qua structuur het beste is; walsen, hameren of in de oorspronkelijke vorm”, vertelt Rooijakkers. 

„We maken nu fijner meelvoer. Hiermee wordt het ontmengen, selectief vreten en vermorsen beperkt. De kippen, voor en achter in stal, krijgen hierdoor een uniformer rantsoen aangeboden. Met het fijnere meelvoer spelen we in op de wensen van kippen met hele snavels”, besluit Rooijakkers.

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Vitelia Voeders

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Oirlo

Reacties

 • willem

  willem, 20-07-'16 12:29

  weer eentje die zich gek laat maken door de broeiers en zo denkt het probleem op te lossen!!!

 • dirk

  dirk, 20-07-'16 12:49

  Voer is het belangrijkste maar met alleen een homogene zak voer op elke plek hetzelfde in de stal ben je er nog lang niet. Het gaat er om WAT er in het voer zit en om wat voor mycotoxine niveau het graan zich bevind. Is het voer 100% in orde kan het alle problemen takkelen mits je klimaat in orde is en je verlichting in balans met de behoefte van de hen. Klopt er ook maar iets niet dan kunnen de gevolgen niet te overzien zijn.
  Ook ras eigenschappen van de hen zijn cruciaal al wordt dit angstvallig uit de discussie gehouden wat dit kan eventuele grote gevolgen hebben voor sommige broeders.

 • willem

  willem, 20-07-'16 18:45

  @dirk volgens mij vergeet je de belangrijksten: opfoksystemen en daglicht en bezetting!!!

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights leghennen