'Legsector kan eieren beter vermarkten'

Boxmeer, maandag 12 september 2016
aangepast: donderdag 15 september 2016

De Nederlandse legsector kan eieren beter vermarkten. Hiervoor moeten vraag en aanbod goed op elkaar afgestemd worden. Een ketenregisseur kan hierbij helpen. Biomeerwaarde ei waarbij biologische leghennenhouders vraag en aanbod op elkaar afstemmen en samenwerken in de afzet van eieren is hiervan een goed voorbeeld.

Dat zegt manager Ivo Wetemans van Isacom, dat onderdeel is van fokkerij organisatie Hendrix Genetics. Wetemans beseft dat zoiets als Biomeerwaarde ei oprichten voor scharrel- en kooieieren veel moeilijker is. „Maar een samenwerking kan wel degelijk leiden tot verbetering.” 

Dat Nederland qua dierenwelzijn voorop loopt ziet Wetemans als een kans. „Nederland kan kooivrije eieren van onbehandelde hennen aanbieden. Daarmee kunnen grote voedingsmiddelenconcerns zoals Nestle en Unilever zich onderscheiden.”

Beste technische resultaten

Supermarkten zoals Tesco in Engeland kondigden onlangs aan vanaf 2025 alleen nog kooivrije eieren te gebruiken in al hun voedingsmiddelen. Nederland kan die eieren nu al leveren. „Als Nederlandse eierhandelaren het goed doen, beuren ze hier een meerprijs voor die voor een deel terugkomt bij de leghennenhouders. Maar dan moeten eierenhandelaren die kansen wel benutten”, stelt Wetemans.

Dat Nederlandse legpluimveehouders wereldwijd om hun vakmanschap bekendstaan is volgens Wetenmans terecht. „Wij zien resultaten van leghennenhouders over de hele wereld en nergens worden betere resultaten gehaald dan in Nederland. Wel zien we grote verschillen tussen bedrijven. Dus kunnen individuele bedrijven zich nog sterk verbeteren”, zegt Wetemans. 

Uitgebreid interview Hendrix Genetics 

Ivo Wetemans en zijn collega Frans van Sambeek gaan aanstaande donderdag 15 september in een uitgebreid interview in vakblad Pluimveeweb in op de toekomstvisie op de legfokkerij van Hendrix Genetics. Ze vertellen openhartig op welke fokdoelen Hendrix Genetics zich de komende jaren richt. 

Wanneer u het vakblad Pluimveeweb, dat aanstaande donderdag 15 september uitkomt, niet ontvangt, vraag hem dan hier gratis aan.   

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Hendrix Genetics

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Boxmeer

Reacties

 • Henk

  Henk, 13-09-'16 18:23

  Mbt ketenregisseur,
  U zult wel op moeten letten want dit kan betekenen dat u aan concurrentievervalsing doet en zal dan ook Brussel ingrijpen, kartelvorming is verboden, en ketenregisseur in de consumptie eieren is een farce er zijn er altijd die er beter en of slechter van worden , ik heb 32 jaar gewerkt in de wereldhandel met consumptie eieren , er zijn veel dingen die ik weet , elke exporteur wil de regie in eigen hand houden, moet ook zo zijn, zo heb je eerlijke concurrentie er zijn altijd boefjes onder de mensen, die eigen zakken vullen belangrijker vinden en dan ook graag de keten regisseur zullen gaan leveren

 • Henk

  Henk, 13-09-'16 18:23

  Mbt ketenregisseur,
  U zult wel op moeten letten want dit kan betekenen dat u aan concurrentievervalsing doet en zal dan ook Brussel ingrijpen, kartelvorming is verboden, en ketenregisseur in de consumptie eieren is een farce er zijn er altijd die er beter en of slechter van worden , ik heb 32 jaar gewerkt in de wereldhandel met consumptie eieren , er zijn veel dingen die ik weet , elke exporteur wil de regie in eigen hand houden, moet ook zo zijn, zo heb je eerlijke concurrentie er zijn altijd boefjes onder de mensen, die eigen zakken vullen belangrijker vinden en dan ook graag de keten regisseur zullen gaan leveren

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights leghennen