Hobbypluimvee moet afgeschermd worden voor wilde vogels

donderdag 10 november 2016

Voor hobbypluimvee geldt geen ophokplicht. Al moet hobbypluimvee wel worden afgeschermd voor (contact met) wilde (water) vogels door ze in een volière te houden of door net of gaas over hun kippenren of uitloop te spannen.

Leghennenhouder vakgroepvoorzitter pluimveehouderij van ZLTO en bestuurslid van de vakgroep LTO/NOP Hugo Bens denkt dat deze maatregel voldoende is. Hij vindt het niet nodig om hobbypluimvee net als bedrijfsmatig gehouden pluimvee op te hokken. „Uit onderzoek blijkt dat hobbykippen maar heel weinig virusdeeltjes kunnen verspreiden wanneer ze besmet raken met vogelgriep. Daarmee vormen ze nauwelijks gevaar voor bedrijfsmatig gehouden pluimvee.”

„Bovendien zou een ophokplicht voor hobbypluimvee voor een negatieve tendens bij burgers kunnen zorgen, waardoor die mogelijk anders tegen de pluimveesector aan gaan kijken,” zegt Bens. 

NVP voorzitter Hennie de Haan verwacht dat veel hobbypluimveehouders hun dieren binnen houden nu de dreiging van hoogpathogene vogelgriep zo groot is. „Hobbypluimveehouders willen net als professionele pluimveehouders hun dieren gezond houden.”

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Wikipedia

Deel deze pagina

Lees ook


Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets