Innovatieprijs voor nieuwe pluimveecontainer

De openingen van de lades zijn groter, zodat vangers de vleeskuikens makkelijker in de container kunnen stoppen.

Boxmeer, donderdag 24 november 2016
aangepast: woensdag 30 november 2016

De nieuwe pluimveecontainer voor het vervoer van vleeskuikens naar de slachterij van Marel Poultry heeft op EuroTier een zilveren medaille ontvangen. De pluimveecontainer behoort daarmee tot de beste pluimvee innovaties die op de agrarische vakbeurs gepresenteerd werden.

De nieuwe pluimveecontainer heeft volgens Tim van Schaik - product specialist vervoer levende vleeskuikens bij Marel Poultry – de volgende drie voordelen: 

 • Tot 38 procent meer vervoerscapaciteit dan gangbare vleeskuikencontainers
 • Verhoogd dierenwelzijn voor vleeskuikens
 • Beter te reinigen dan gangbare vleeskuikencontainers

„Onze nieuwe vleeskuikencontainer heeft vijf lades in plaats van vier, daardoor stijgt de vervoerscapaciteit met 20 procent ten opzichte van onze huidige container”, legt Van Schaik uit. Dit kan omdat de onderste laag, waar de vorken (lepels) van de shovel of verreiker normaal gesproken inschuiven is verdwenen. Een pluimveehouder of chauffeur van de vangploeg moet de vorken (lepels) een halve slag draaien en aan de zijkant van de container (vlak voor de onderste lade) erin schuiven. Daarbij staan de lepels verticaal. 

‘Makkelijker met laden’

Vleeskuikenslachterij Plukon werkt op een locatie van haar in België al met de nieuwe containers. „We horen veel positieve geluiden van zowel vleeskuikenhouders, vangploegen als chauffeurs”, zegt Van Schaik. 

„Vangers zijn blij met de grotere opening zodat ze de kuikens beter kunnen verdelen in de lades. Chauffeurs zijn blij dat ze elke lade van de container via elke zijkant kunnen openen zodat ze een kuiken die op kop ligt, rechtop kunnen zetten. Dit verhoogt het dierenwelzijn.”

Een ander voordeel is dat iedere lade in de slachterij op een lopende band wordt geschoven. „De lades komen op de lopende band in de slachterij en de vleeskuikens worden dan in de CO2 & O2 tunnel verdoofd. Daarna worden de verdoofde vleeskuikens aan de slachtlijn gehangen. De vleeskuikens worden niet meer eerst uit de containers de geschoven en dan aan de slachtlijn gehangen. Dit verbetert het dierenwelzijn.”

Betere te reinigen

Onderdeel van het aanvoersysteem in de slachterij is naast de nieuw ontwikkelde ontstapelaar en stapelaar een volledig nieuw ontwikkelde reiniger. Iedere lade is hiermee in-lijn te reinigen. Dit verbetert volgens Van Schaik de hygiëne omdat iedere lade nu los van elkaar vanaf elke kant gereinigd kan worden. De containers zijn gemaakt van roestvast staal (rvs) en de plasticsoort polypropyleen. Beide materialen zijn glad en daardoor goed te reinigen en bestand tegen desinfectiemiddelen. 

„De onderkant van de container is egaal afgewerkt en het middenstuk ligt hoger dan de vorklift schachten. Hierdoor blijft er zo min mogelijk mest aan blijft plakken. Dit is ook een voordeel ten opzichte van andere containers”, licht Van Schaik toe. Een heel R&D team en hijzelf hebben de vleeskuikencontainer en de transportwijze in de slachterij samen ontwikkeld. Het ontwikkelingstraject nam ruim vijf jaar in beslag. 

De nieuwe vleeskuikencontainer heeft vijf lades in plaats van vier, daardoor stijgt de vervoerscapaciteit met 20 procent ten opzichte van onze huidige container. Dit kan omdat de onderste laag, waar de vorken (lepels) van de shovel of verreiker normaal gesproken inschuiven is verdwenen. Een pluimveehouder of chauffeur van de vangploeg moet de vorken (lepels) een halve slag draaien en aan de zijkant van de container (vlak voor de onderste lade) erin schuiven. Daarbij staan de lepels verticaal.Een ander voordeel is dat iedere lade in de slachterij op een lopende band wordt geschoven. „De lades komen op de lopende band in de slachterij en de vleeskuikens worden dan in de CO2 & O2 tunnel verdoofd. Daarna worden de verdoofde vleeskuikens aan de slachtlijn gehangen. De vleeskuikens worden niet meer eerst uit de containers de geschoven en dan aan de slachtlijn gehangen. Dit verbetert het dierenwelzijn.”

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Tom Schotman

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Boxmeer

Reacties

 • Sander

  Sander, 25-11-'16 21:20

  Mooi systeem! De toename van 4 naar 5 lades is trouwens een verhoging/vermeerdering van 25%, niet 20%...pas je salestekst op tijd aan Tim!

 • Harm

  Harm, 30-11-'16 21:27

  @sander: lees jij dat alle lagen even groot zijn?

 • Sander

  Sander, 30-11-'16 21:58

  @harm, nee jij wel? Dat is cruciale informatie die ontbreekt, waardoor een simpele rekensom fout uitgelegd wordt in de tekst. Succes metde verkoop! Werkt Hans nog bij jullie trouwens?

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen