ZLTO/NOP vindt plannen Brabant onacceptabel

Haps, vrijdag 18 november 2016
aangepast: dinsdag 22 november 2016

Onacceptabel noemt Hugo Bens van ZLTO de plannen van de provincie Noord-Brabant om veehouders te verplichten om hun bestaande stallen voor 2020 emmissiearm te maken in plaats van voor 2028.

De provincie Noord-Brabant maakte vrijdag 18 november haar plannen bekend. „Verouderde stallen waar geen of nauwelijks emissiemaatregelen zijn genomen, hoeven nu pas uiterlijk in 2028 te voldoen aan de Verordening Stikstof. Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Nood-Brabant denken eraan die termijn te vervroegen naar 2020. Dat betekent dat de stallen eerder moeten zijn aangepast of dat er geen vee meer in deze stallen staat”, aldus de provincie. 

Hugo Bens – leghennenhouder, vakgroepvoorzitter pluimveehouderij van ZLTO en bestuurslid van de vakgroep Pluimvee van LTO/NOP – vindt dit plan onacceptabel. 

Normen aanscherpen

„De redenering die GS lijkt te hanteren is als volgt: We scherpen de normen voor bestaande stallen aan en die halen we acht jaar naar voren. We voorkomen daarmee dat bedrijven op een tweede of derde locatie minder gaan investeren. We creëren tegelijkertijd veel stoppers, dus zijn er voor de ontwikkelaars voldoende stallen beschikbaar om te kunnen ontwikkelen”, legt Bens uit

De voorstellen van GS hebben volgens Bens ongewenste neveneffecten, zoals verdere concentratie, kostprijsverhoging en ongewenste schaalvergroting. „Dat is nu precies wat we niet willen. Het is voor ons onacceptabel dat de kosten van deze regeling bij de boeren van de toekomst komt te liggen. Dat staat haaks op de uitkomst van de maatschappelijke dialoog”, vertelt Bens. 

„Waar eerder de markt de kostprijs gedreven productie en schaalvergroting vaak stimuleerde, is het nu de provincie Noord-Brabant die dat met bovengenoemde maatregelen doet. ZLTO vindt deze onderdelen van de voorstellen onacceptabel. Dat komt ook het draagvlak voor gesprekken over andere onderwerpen niet ten goede”, besluit Bens. 

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Ellen Meinen

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Haps

Reacties

 • fietskip

  fietskip, 18-11-'16 18:04

  Met deze coalitie van de provincie valt niet serieus te praten.
  Als ze dit doorzetten enof ook in afgeslankte versie word het tijd voor demonstraties op zijn zachtst gezegd.
  Dit heeft niets met samenwerking te maken.

 • john Claessens

  john Claessens, 19-11-'16 10:22

  Stel je voor dat we dezelfde coalitie krijgen na de landelijke verkiezingen dan ben je mooi klaar ! De verborgen agenda komt tot leven .Kunnen we als voedselproducenten dat nog draaien in positieve zin !

 • Agterberg

  Agterberg, 22-11-'16 16:44

  En weer een kostprijsverhoging.....
  Is t vreemd dat de ondernemers van 55 en ouder geen opvolgers hebben ?.
  Nee , niet als je bedenkt dat je net klaar bent met het ombouwen naar scharrelkippen, conceptvleeskippen, bio , e.t.c. omdat er ge- adviseerd wordt door banken en afnemers om " marktgericht " te produceren en te luisteren naar de consumentenwensen.

  Laat de sector eerst eens geld verdienen na alle gedane investeringen .......

  De overheid blijkt steeds vaker onvoorspelbaarder dan het weer .
  Een land dat op termijn zijn boeren wegjaagt wordt afhankelijk van voedsel uit derdenlanden.
  Zonder IKB , KAT, Haccp , etc....

  Leegloop van het platteland = verpaupering en kost werkgelegenheid .

  Ron Agterberg
  Pluimvee - specialist

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen