Frank Habraken blogt over BIG Challenge

maandag 2 januari 2017
aangepast: zaterdag 7 oktober 2017

Vanaf 2 januari blogt vleeskuikenhouder Frank Habraken regelmatig over zijn belevenissen als BIG Challenge deelnemer 2017. BIG Challenge is een actie vanuit de Nederlandse agrarische sector in de strijd tegen kanker. Op 31 mei en 1 juni doet BIG Challenge mee aan de Alpe d´HuZes. Alle donaties gaan 100% naar KWF voor de strijd tegen kanker.

Ik ben Frank Habraken uit Riethoven, een dorp met 2300 inwoners in de Kempense gemeente Bergeijk in de provincie Brabant. Ik ben 37 jaar, getrouwd met Yvonne en we hebben vier kinderen: Gijs (10), Myrthe (8), Sylke (5) en Wies (3). We houden 200.000 reguliere vleeskuikens.

BIG Challenge
Via Peter Swinkels, deelnemer 2014 en 2015 en teamcaptain pluimvee, hebben wij BIG Challenge leren kennen. Peter Swinkels komt al jaren bij ons de stallen reinigen. Hij vertelde zo enthousiast over BIG  Challenge en het doel: veel geld ophalen voor kanker en de agrarische sector promoten dat mijn vader besloot om mee te gaan fietsen. Hij fietste vorig jaar mee voor twee van zijn kaartmaten met kanker. Ik ging mee naar de informatie- en teambijeenkomsten en hielp mijn vader om sponsorgeld in te zamelen. Mijn moeder en ik gingen mee als vrijwilliger. Een geweldige week waarbij ik achteraf dacht: „Dat wil ik zeker nog eens mee maken.”

Sylke wordt ziek
Een maand nadat we terug waren uit Frankrijk, het eerste weekend van juli werden we op zaterdagavond door de oppas naar huis gebeld. Ons Sylke was ziek. Zondag ging het niet beter en zo durfden we de nacht niet in. Naar de huisartspost waar ze ons doorstuurden naar het ziekenhuis. Sylke bleek een kwaadaardige tumor in haar rechternier te hebben: een Wilms-tumor een vorm van kinderkanker die gelukkig relatief goed te behandelen is. Operatie en chemo’s volgen. Een spannende tijd. De chemo’s slaan aan en het gaat naar omstandigheden goed met Sylke. Mijn vader besluit alweer snel dat hij dit jaar voor Sylke gaat fietsen.

Opgeven is een optie
Vorig jaar heb ik op woensdag tijdens de Alpe d’HuZus, de dag dat supporters en familie de berg een keer beklimmen en ieder € 666 sponsorgeld inzamelen, ook de berg opgelopen. Het was te doen, wel ongetraind maar een super ervaring.
In november, na de aftrapbijeenkomst in Wageningen krijgen we zelf steeds meer zin om ons aan te melden. En dat doen we! Yvonne, mijn zus en ik gaan de Alpe d’HuZes lopen, mijn broer en oom sluiten bij mijn vader aan en gaan fietsend die berg bedwingen. Het wordt een familiehappening; de kinderen gaan mee naar Frankrijk. Sylke is dan klaar met de behandelingen en zo kunnen we hopelijk de ziekte mooi afsluiten en ons steentje bijdragen in de strijd tegen kanker.

Acties
Een hele uitdaging: per persoon willen we € 5.000 sponsorgeld in gaan zamelen. Vorig jaar hebben we voor ons pap sponsorgeld ingezameld door de verkoop van ons eigen kippenvlees. Dat was een plan waar we al enkele jaren aan dachten. De reguliere kip, een gezond eerlijk stuk vlees, is bijna niet meer te koop in Nederland. Daarom zijn we vorig jaar gestart met verkoop van kippenvlees waarvan de opbrengst naar BIG Challenge ging. Dat liep zo goed dat we vlees zijn blijven verkopen. Dit jaar dus weer voor BIG Challenge.

We zijn dit jaar met twee pluimveeteams. Peter Swinkels doet zelf mee met een regionaal team. Mooi om zo samen de agrarische sector te promoten.

Ik wil de Alpe drie keer beklimmen. Sinds een half jaar zwem ik een uur in de week en binnenkort start ik met wandelen. We zijn gestart met het werven van grote sponsors. Wil je ons sponsoren met vermelding van logo op het Alpe d’HuZes shirt etc, neem contact op. Een mooie uitdaging voor dit jaar.

U kunt mij en de pluimveeteams volgen op www.bigchallenge.eu en mijn actiepagina.

Tekst: Frank Habraken

Beeld: Familie Habraken

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier BIG Challenge

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen