App voorspelt kans op pikkerij bij leghennen

Deurne, dinsdag 14 maart 2017

Voergroep Zuid introduceert een Pluimvee-app waarmee de kans op pikkerij bij leghennen te voorspellen is.

Opfokkers en leghennenhouders moeten tijdens drie cruciale periodes een lijst met vragen invullen. Vragen waarop opfokkers of leghennenhouders bijvoorbeeld een antwoord moeten geven zijn: 

 • Beoordeel de veerscore (drie keuzes)?
 • Zijn de hennen angstiger dan normaal voor mensen?
 • Sluit het licht- en voerschema in de legstal aan op die in de opfokstal? 
 • Is de voersamenstelling en verschijningsvorm de eerste week in de legstal hetzelfde als de laatste week in de opfokstal? 

„Pluimveehouders kunnen de meeste vragen met ‘Ja’ of ‘Nee’ beantwoorden. Ze zijn hoogstens twee minuten kwijt om alle vragen te beantwoorden”, legt Jan Minten, manager pluimveehouderij van Voergroep Zuid uit. De antwoorden worden met elkaar in relatie gebracht op basis van wetenschappelijke onderbouwing. 

Aan de hand van de antwoorden op de vragen, voorspelt de app of een koppel weinig, matig of extreem gevoelig is voor pikkerij. „De drie cruciale periodes hebben betrekking op de opfok (gemeten rond vijftien weken), een nulmeting bij opzet op het legbedrijf en tot slot tijdens de piekproductie. Voor al deze drie periodes wordt direct een advies gegeven wat een leghennenhouder kan doen om pikkerij in het koppel te voorkomen, dan wel aan te pakken”, vertelt Minten. 

Pikkerij voorspellen

„Door pikkerij inzichtelijk en voorspelbaar te maken, is tijdig ingrijpen bij potentieel gevoelige koppels mogelijk. Dit kan onder andere met alternatieve voer- en managementstrategieën. Daarentegen hoeven bij koppels die minder of niet gevoelig zijn geen grote additionele maatregelen genomen te worden. Het financiële rendement van elk koppel leghennen wordt zodoende geoptimaliseerd. Het is met de app ook mogelijk informatie van de opfokker te koppelen aan de eigen gegevens van de legpluimveehouder”, zegt Minten. 

Voergroep Zuid heeft de app samengesteld vanuit de resultaten van meer dan honderd wetenschappelijke onderzoeken over dit onderwerp. Enkele externe en internationale kennispartners zijn: Wageningen University Research (WUR), GD, Provimi Cargill, Trouw Nutrition, Twilmij en DSM.

Gratis te downloaden

Naast het voorspellen van pikkerij, biedt de app ook de mogelijkheid om op basis van de leeftijd van het koppel te attenderen op de diverse acties in het kader van IKB en KAT, zoals bloedtappen, Salmonella-onderzoek, enzovoorts. Daarnaast bevat de app actuele tips en nieuwsberichten over de pluimveehouderij.

De Pluimvee-app is vanaf dinsdag 14 maart 2017 door iedereen gratis te downloaden in de diverse app-stores, of via de website van Voergroep Zuid www.voergroepzuid.nl/pluimvee/app.

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Ellen Meinen

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Deurne

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights leghennen