'Vleeskuikenprijzen gaan stijgen'

Als er geen nieuwe vogelgriep uitbraken in Nederland bij komen gaan de vleeskuikenprijzen de komende tijd stijgen. Dat verwacht inkoopdirecteur Kees van Oers van Plukon.

Meppel, vrijdag 31 maart 2017
aangepast: maandag 3 april 2017

Als er geen nieuwe vogelgriep uitbraken in Nederland bij komen gaan de vleeskuikenprijzen de komende tijd stijgen. Dat verwacht inkoopdirecteur Kees van Oers van Plukon.

De inkoopdirecteur deed deze uitspraken woensdagavond 29 maart tijdens de Pluimveeweb thema-avond Markt en Ondernemen Vlees in Meppel. „Na de hoogpathogene vogelgriep uitbraken eind november vorig jaar daalden de prijzen voor de export van kippenbouten met circa 15 eurocent per kilo. Ongeveer een derde van een vleeskuiken bestaat uit bouten. Daardoor ontvangen we dus 5 eurocent minder per kilo levend gewicht”, rekende Van Oers de zaal met ruim 120 bezoekers voor. 

„Als er in Nederland geen nieuwe vogelgriep uitbraken bij komen, kunnen we waarschijnlijk vanaf half mei weer kippenbouten exporteren naar veel zogeheten derde landen. Dat heeft een positieve invloed op de prijzen. Bovendien lijkt de filetvoorraad in Europa op een acceptabel niveau te liggen. Daardoor zullen de filetprijzen, mede vanwege het seizoen waarin we nu zitten, naar alle waarschijnlijkheid gaan stijgen. Opwaartse tenderende filetprijzen uit Brazilië ondersteunen deze verwachting. Daarom ben ik niet pessimistisch over de vleeskuikenprijzen in de komende periode”, zei de inkoopdirecteur na een vraag uit het publiek. 

Door de actuele voorraadposities van grondstoffen en positieve oogstverwachtingen verwacht Van Oers dat de opwaartse prijsdruk op de voerprijzen is verdwenen en dat deze mogelijk iets zullen gaan dalen. „Alle prijsverbeteringen van de vleesproducten  komen in dat geval ten goede aan het noodzakelijke  herstel van marge in de sector”, zegt Van Oers.  

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Meppel

Reacties

  • Barry

    Barry, 03-04-'17 13:40

    Als de vrachtauto's van Kees nu ook nog betere bestuurders krijgen en wat minder kantelen, vast zitten in bermen en niet meer in de sloot rijden kunnen wij boeren misschien nog wel meer marge maken. Want ergens mot het van betaald worden hé. Ik heb Kees al geadviseerd zijn chauffeurs es een behendigheidscursus te geven. En op elke auto een apparaatje installeren dat de telefoon binnen de cabine wordt uitgeschakeld.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.Thema-avond Pluimveeweb

Woensdag 14 februari en 21 februari vinden de Pluimveeweb thema-avonden “Diergezondheid” plaats. Op 14 februari voor vleeskuikenhouders in het Arcus gebouw in Meppel. Op 21 februari voor leghennenhouders in het Citaverde College in Horst. De avond start met een praktijkworkshop gevolgd door het praktijkverhaal van een collega pluimveehouder. Tijdens het laatste onderdeel van het formele programma zullen de themapartners aan de hand van diverse stellingen in discussie gaan met de bezoekers. De avond wordt afgesloten met een drankje en kiphapje.                         

Highlights vleeskuikens