BMC Moerdijk succesvolle energieproductie

vrijdag 28 april 2017
aangepast: dinsdag 2 mei 2017

BMC Moerdijk wekt groene stroom op uit pluimveemest. De centrale is de enige op het Europese vasteland die pluimveemest omzet in groene stroom. Pluimveeweb ging op bezoek in Moerdijk.

Bekijk hier de virtuele tour van het verbrandingsproces.

Lees meer over BMC en DEP in vakblad Pluimveeweb die vrijdag 28 april verschijnt. Wanneer u het vakblad Pluimveeweb niet ontvangt, vraag hem dan hier gratis aan.   

 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
BMC Moerdijk verwerkt jaarlijks 430.000 ton pluimveemest en is in 2008 in gebruik genomen. Per jaar wekt de centrale 285.000 MWh aan groene stroom op voor eigen gebruik en levering aan het elektriciteitsnet.

BMC Moerdijk verwerkt jaarlijks 430.000 ton pluimveemest en is in 2008 in gebruik genomen. Per jaar wekt de centrale 285.000 MWh aan groene stroom op voor eigen gebruik en levering aan het elektriciteitsnet.

BMC is een zelfstandige productie-unit met drie aandeelhouders: Energiemaatschappij PZEM Energy BV, voorheen DELTA Energy BV, 50 procent, ZLTO 33,14 procent en DEP 16,86 procent.

BMC is een zelfstandige productie-unit met drie aandeelhouders: Energiemaatschappij PZEM Energy BV, voorheen DELTA Energy BV, 50 procent, ZLTO 33,14 procent en DEP 16,86 procent.

Gerd-Jan de Leeuw, manager Mest en Mineralen, en Wil van der Heijden, directeur DEP vertellen over BMC en DEP. De Coöperatie Duurzame Energieproductie Pluimveehouderij (DEP) is eind jaren negentig opgericht. In 2008 gingen 630 leden pluimveehouders een verbintenis aan voor 10 jaar. Anno 2017 is de conclusie dat grootschalige elektriciteitproductie met pluimveemest werkt. Niet alleen voor de leden van coöperatie maar alle veesectoren hebben profijt gehad van de gerealiseerde ontlasting van de mestmarkt.

Gerd-Jan de Leeuw, manager Mest en Mineralen, en Wil van der Heijden, directeur DEP vertellen over BMC en DEP. De Coöperatie Duurzame Energieproductie Pluimveehouderij (DEP) is eind jaren negentig opgericht. In 2008 gingen 630 leden pluimveehouders een verbintenis aan voor 10 jaar. Anno 2017 is de conclusie dat grootschalige elektriciteitproductie met pluimveemest werkt. Niet alleen voor de leden van coöperatie maar alle veesectoren hebben profijt gehad van de gerealiseerde ontlasting van de mestmarkt.

Dagelijks, 5 dagen per week, rijden 60-65 vrachtwagens naar Moerdijk om mest af te leveren. Orgafert, een 100 procent dochterbedrijf van DEP, verzorgt de aanvoer van de mest naar BMC Moerdijk. De aanvoer bestaat uit 45 procent vleeskuiken-, 25 procent legpluimvee-, 10 procent opfok-, 10 procent ouderdieren- en 10 procent kalkoenmest. In de opslag, inhoud 240 vrachtwagens, worden de verschillende vrachten gemengd zodat een homogene brandstof ontstaat.

Dagelijks, 5 dagen per week, rijden 60-65 vrachtwagens naar Moerdijk om mest af te leveren. Orgafert, een 100 procent dochterbedrijf van DEP, verzorgt de aanvoer van de mest naar BMC Moerdijk. De aanvoer bestaat uit 45 procent vleeskuiken-, 25 procent legpluimvee-, 10 procent opfok-, 10 procent ouderdieren- en 10 procent kalkoenmest. In de opslag, inhoud 240 vrachtwagens, worden de verschillende vrachten gemengd zodat een homogene brandstof ontstaat.

Direct na binnenkomst wordt elke vrachtwagen mest bemonsterd. De vrachtwagens die rijden voor Orgafert zijn bedrukt met toepasselijke tekst ‘Wij geven vlees, eieren en nog watt….’

Direct na binnenkomst wordt elke vrachtwagen mest bemonsterd. De vrachtwagens die rijden voor Orgafert zijn bedrukt met toepasselijke tekst ‘Wij geven vlees, eieren en nog watt….’

Van elk monster wordt ter plekke de kwaliteit bepaald; droge stofgehalte en de energiewaarde. Verse mest heeft een droge stof percentage van ongeveer 35 procent. Bij BMC Moerdijk moet het droge stofpercentage minimaal 55 procent zijn. DEP hanteert een bonus-malussysteem voor de mestkwaliteit. Het doel is het verminderen van mestafzetkosten voor haar leden en het leveren van goede mest voor BMC Moerdijk. Door kennisopbouw, kennisoverdracht en bedrijfsbegeleiding ondersteunt DEP pluimveehouders bij het verbeteren van de mestkwaliteit.

Van elk monster wordt ter plekke de kwaliteit bepaald; droge stofgehalte en de energiewaarde. Verse mest heeft een droge stof percentage van ongeveer 35 procent. Bij BMC Moerdijk moet het droge stofpercentage minimaal 55 procent zijn. DEP hanteert een bonus-malussysteem voor de mestkwaliteit. Het doel is het verminderen van mestafzetkosten voor haar leden en het leveren van goede mest voor BMC Moerdijk. Door kennisopbouw, kennisoverdracht en bedrijfsbegeleiding ondersteunt DEP pluimveehouders bij het verbeteren van de mestkwaliteit.

De mest wordt uitgebreid gemengd voordat deze naar de ketel wordt getransporteerd. IJzer en grote stukken worden verwijderd via de sterrenzeef en een magneetband. Via transportbanden en schroeven wordt de mest getransporteerd naar de wervelbedoven. Hier zicht op het vuur in de wervelbedoven.

De mest wordt uitgebreid gemengd voordat deze naar de ketel wordt getransporteerd. IJzer en grote stukken worden verwijderd via de sterrenzeef en een magneetband. Via transportbanden en schroeven wordt de mest getransporteerd naar de wervelbedoven. Hier zicht op het vuur in de wervelbedoven.

In de ketel gaat hete lucht door een laag zand met een temperatuur van 765 °C. Door het toevoegen van extra lucht verbranden de rookgassen. De temperatuur stijgt dan tot 1000 °C. Deze foto laat het onderste deel van de ketel zien tijdens onderhoud. (foto BMC)

In de ketel gaat hete lucht door een laag zand met een temperatuur van 765 °C. Door het toevoegen van extra lucht verbranden de rookgassen. De temperatuur stijgt dan tot 1000 °C. Deze foto laat het onderste deel van de ketel zien tijdens onderhoud. (foto BMC)

De stoom van 65 bar en 478 °C brengt de schoepen van de stoomturbine in beweging. Deze is gekoppeld aan een generator die stroom opwekt, voldoende voor 70.000 huishoudens.

De stoom van 65 bar en 478 °C brengt de schoepen van de stoomturbine in beweging. Deze is gekoppeld aan een generator die stroom opwekt, voldoende voor 70.000 huishoudens.

De controlekamer; van hieruit wordt de hele centrale bestuurd. BMC draait 7 dagen per week, 24 uur per dag. Vijf ploegen van drie mensen besturen de elektriciteitscentrale. In totaal werken 37 mensen bij BMC Moerdijk.

De controlekamer; van hieruit wordt de hele centrale bestuurd. BMC draait 7 dagen per week, 24 uur per dag. Vijf ploegen van drie mensen besturen de elektriciteitscentrale. In totaal werken 37 mensen bij BMC Moerdijk.

Elke vrachtwagen wordt grondig gereinigd en gedesinfecteerd voor het verlaten van het terrein.

Elke vrachtwagen wordt grondig gereinigd en gedesinfecteerd voor het verlaten van het terrein.

BMC verbindt twee kringlopen: de koolstof- en de nutriëntenkringloop. „Pluimveemest zit vol energie en mineralen. Het voordeel van deze manier van verwerken is dat er én groene elektriciteit wordt geproduceerd én dat mineralen zoals fosfor en kalium, waarvan de voorraden in de wereld eindig zijn, behouden blijven en weer benut worden”, zegt Gerd-Jan de Leeuw. BMC verkoopt de as, jaarlijks 60.000 ton, in het buitenland waar het gebruikt wordt als meststof. Uit een recent onderzoek door CE Delft is gebleken dat dit de meest duurzame oplossing voor de verwerking van pluimveemest in Nederland is. Dit onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd.

BMC verbindt twee kringlopen: de koolstof- en de nutriëntenkringloop. „Pluimveemest zit vol energie en mineralen. Het voordeel van deze manier van verwerken is dat er én groene elektriciteit wordt geproduceerd én dat mineralen zoals fosfor en kalium, waarvan de voorraden in de wereld eindig zijn, behouden blijven en weer benut worden”, zegt Gerd-Jan de Leeuw. BMC verkoopt de as, jaarlijks 60.000 ton, in het buitenland waar het gebruikt wordt als meststof. Uit een recent onderzoek door CE Delft is gebleken dat dit de meest duurzame oplossing voor de verwerking van pluimveemest in Nederland is. Dit onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd.

In juni 2016 maakte DEP de nieuwe contractvoorwaarden bekend en konden de leden intekenen. DEP bood de pluimveehouders twee alternatieven: een overschot- of een vast tonnagecontract, de keuze uit drie termijnen en een prijsbeleid op basis van de kwaliteitsklasse en transportregio. De leden tekenden massaal in. 
De levensduur van de installatie in Moerdijk is vanaf 2018 bij het ingaan van de nieuwe contractvoorwaarden nog zeker 20-25 jaar. De Leeuw: „De installatie kan nog lang mee maar het besluit al dan niet door te gaan na 2030 is afhankelijk van onder andere de energiemarkt en de beschikbaarheid van pluimveemest.”

In juni 2016 maakte DEP de nieuwe contractvoorwaarden bekend en konden de leden intekenen. DEP bood de pluimveehouders twee alternatieven: een overschot- of een vast tonnagecontract, de keuze uit drie termijnen en een prijsbeleid op basis van de kwaliteitsklasse en transportregio. De leden tekenden massaal in. De levensduur van de installatie in Moerdijk is vanaf 2018 bij het ingaan van de nieuwe contractvoorwaarden nog zeker 20-25 jaar. De Leeuw: „De installatie kan nog lang mee maar het besluit al dan niet door te gaan na 2030 is afhankelijk van onder andere de energiemarkt en de beschikbaarheid van pluimveemest.”

Tekst: Monique van Loon

Beeld: Ellen Meinen

Deel deze pagina

Lees ook


Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje

Highlights vleeskuikens & leghennen