Grote gevolgen Brexit voor Nederlandse agri- en foodsector

donderdag 6 april 2017

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zal grote gevolgen hebben voor Nederlandse voedsel- en landbouwbedrijven. Nederland is namelijk een van de belangrijkste leveranciers van voedsel- en landbouwproducten aan het Verenigd Koninkrijk, dat voor slechts 60% zelfvoorzienend is qua voedsel. De Rabobank onderzocht de mogelijke effecten van de Brexit op de export.

De Brexit zal zeer waarschijnlijk leiden tot invoerheffingen van van 10% tot 30% voor Europese producten, waardoor de prijzen van deze producten in het Verenigd Koninkrijk toenemen. Door de stijgende prijzen kopen Britse consumenten mogelijk minder of goedkopere producten.

Invoerheffingen
Het invoeren van invoerheffingen verbetert de concurrentiepositie van landen die geen lid van de EU zijn, omdat deze landen al langer met invoerheffingen te maken hebben. Deze landen kunnen in de toekomst beter concurreren op prijs in het Verenigd Koninkrijk. Een vergelijkbaar effect treedt op als de euro verder stijgt ten opzichte van de Britse munt.

Producten die in het Verenigd Koninkrijk geproduceerd worden kunnen concurrerender worden. Binnenlandse producenten hebben geen last van de mogelijke invoerheffingen. Tevens kan de promotiecampagne voor Britse producten leiden tot een stijgende vraag naar regionale producten.

Pluimveevlees en eieren
De impact van de Brexit op Britse en internationale voedsel- en landbouwbedrijven is mogelijk enorm. Het VK is voor slechts 60 procent zelfvoorzienend voor wat betreft voedsel. Daardoor is het land een grote netto importeur van voedsel- en landbouwproducten. Nederland is een van de belangrijkste leveranciers van voedsel- en landbouwproducten aan het Verenigd Koninkrijk. Pluimveevlees en eieren zijn het derde belangrijkste product dat Nederland naar het Verenigd Koninkrijk exporteert met een waarde van 643 miljoen Britse Pond (GBP).

De kosten van export zullen stijgen, alleen al de administratieve controles aan de grens zullen tot 5 à 8 % hogere kosten leiden. De export van verse producten waarvoor het Verenigd Koninkrijk geen alternatieven heeft, zal grotendeels in stand blijven, ook bij een toename van de handelsbelemmeringen maar de concurrentie uit niet-EU landen zal groter worden als de Britten de markttoegang vergroten.

Zie voor meer informatie het rapport Impact Brexit op Nederlandse ondernemers op de site van de Rabobank.
 

Tekst: Monique van Loon & Agriholland

Beeld: Rabobank

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier markt

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets