Nieuw volièresysteem in biologische leghennenstal

Terschuur, maandag 24 april 2017
aangepast: dinsdag 25 april 2017

Wim en Marja de Vries uit het Gelderse Terschuur bouwden een nieuw volièresysteem in hun biologische leghennenstal uit 2004. „We hadden een stal met beun. Maar in dit volièresysteem hebben we meer overzicht en waarschijnlijk minder grondeieren”, licht Wim toe.

Lees het ondernemersverhaal van biologische leghennenhouders Wim en Marja de Vries in vakblad Pluimveeweb die vrijdag 28 april verschijnt. Wanneer u het vakblad Pluimveeweb niet ontvangt, vraag hem dan hier gratis aan.   

 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
Marja en Wim de Vries in hun nieuw ingerichte biologische leghennenstal uit 2004. De Vries koos voor het Bolegg Terrace volièresysteem van Vencomatic. „In onze andere stal werken we sinds 2009 met dit volièresysteem. We zijn hier tevreden over en hebben in die stal meer overzicht en minder grondeieren dan in deze stal waar we een beun hadden met twee rijen legnesten.” De familie verlengde haar andere stal in 2009 en bouwde hier destijds een nieuw volièresysteem in.

Marja en Wim de Vries in hun nieuw ingerichte biologische leghennenstal uit 2004. De Vries koos voor het Bolegg Terrace volièresysteem van Vencomatic. „In onze andere stal werken we sinds 2009 met dit volièresysteem. We zijn hier tevreden over en hebben in die stal meer overzicht en minder grondeieren dan in deze stal waar we een beun hadden met twee rijen legnesten.” De familie verlengde haar andere stal in 2009 en bouwde hier destijds een nieuw volièresysteem in.

De buitenkant van de omgebouwde stal van 22,6 meter breed en 67 meter lang (buitenwerk). De voorste 5 meter van de stal is ingericht al eierlokaal.

De buitenkant van de omgebouwde stal van 22,6 meter breed en 67 meter lang (buitenwerk). De voorste 5 meter van de stal is ingericht al eierlokaal.

De stal is ingericht in drie afdelingen voor ieder 3.000 hennen. „Qua oppervlakte zouden we 10.000 hennen mogen houden. Maar dan moesten we de houten tussenwanden verzetten. Dat vonden we teveel werk”, licht Wim toe. In hun andere stal houdt de familie 9.500 hennen, waardoor de totale bedrijfsomvang op 18.500 biologische hennen uitkomt. Daarnaast telen ze op 20 hectare gerst en tarwe.

De stal is ingericht in drie afdelingen voor ieder 3.000 hennen. „Qua oppervlakte zouden we 10.000 hennen mogen houden. Maar dan moesten we de houten tussenwanden verzetten. Dat vonden we teveel werk”, licht Wim toe. In hun andere stal houdt de familie 9.500 hennen, waardoor de totale bedrijfsomvang op 18.500 biologische hennen uitkomt. Daarnaast telen ze op 20 hectare gerst en tarwe.

In de zijwand zit een lichtstraat. „Het daglicht bereikt 7 procent van de vloeroppervlakte van de stal, terwijl maar 3 procent verplicht is”, zegt Wim. De familie verving de verlichting niet. „De dimbare LED lampen geven voldoende licht”, vertelt hij. De luchtinlaatventielen zijn met twee staaldraden te openen. „In de winter gebruiken we maar de helft van de inlaatventielen.”

In de zijwand zit een lichtstraat. „Het daglicht bereikt 7 procent van de vloeroppervlakte van de stal, terwijl maar 3 procent verplicht is”, zegt Wim. De familie verving de verlichting niet. „De dimbare LED lampen geven voldoende licht”, vertelt hij. De luchtinlaatventielen zijn met twee staaldraden te openen. „In de winter gebruiken we maar de helft van de inlaatventielen.”

In het volièresysteem hangen LED slangen en op een paar plaatsen hangen LED lampen met een bol eromheen. Vroeger werkte de familie met kunststof roosters en nu met draadroosters. „Met draadroosters hebben bloedluizen minder kans om zich te verschuilen. Daardoor hebben we waarschijnlijk minder last van bloedluizen”, vertelt Wim.

In het volièresysteem hangen LED slangen en op een paar plaatsen hangen LED lampen met een bol eromheen. Vroeger werkte de familie met kunststof roosters en nu met draadroosters. „Met draadroosters hebben bloedluizen minder kans om zich te verschuilen. Daardoor hebben we waarschijnlijk minder last van bloedluizen”, vertelt Wim.

„De zijwanden van legnesten zijn van kunststof in plaats van hout. Kunststof is beter schoon te houden en gladder waardoor bloedluizen minder kans hebben om zich te verstoppen”, legt Marja uit.

„De zijwanden van legnesten zijn van kunststof in plaats van hout. Kunststof is beter schoon te houden en gladder waardoor bloedluizen minder kans hebben om zich te verstoppen”, legt Marja uit.

De Vries gaat de mest op de mestbanden beluchten.

De Vries gaat de mest op de mestbanden beluchten.

Onder het systeem zitten strooiselschuiven. „Daarmee zorgen we dat er maar een klein laagje strooisel onder het systeem ligt en hiermee willen we grondeieren voorkomen”, zegt Wim. De strooiselschuiven gebruikt de familie al sinds 2010. „Die waren nog goed. Dus hebben we geen nieuwe gekocht.”

Onder het systeem zitten strooiselschuiven. „Daarmee zorgen we dat er maar een klein laagje strooisel onder het systeem ligt en hiermee willen we grondeieren voorkomen”, zegt Wim. De strooiselschuiven gebruikt de familie al sinds 2010. „Die waren nog goed. Dus hebben we geen nieuwe gekocht.”

Wanneer de nieuwe hennen in de stal arriveren, doet De Vries het gaas dicht, zodat de hennen niet onder het systeem kunnen komen. Zo willen ze de hennen leren om in het systeem te vliegen en springen. De verlichting in de stal gaat laag voor laag uit. „In het systeem gaat de verlichting het laatste uit. De hennen gaan op het licht af en vinden zo hun weg in het systeem.” Daarna brandden er alleen nog een paar nachtverlichtingslampen.

Wanneer de nieuwe hennen in de stal arriveren, doet De Vries het gaas dicht, zodat de hennen niet onder het systeem kunnen komen. Zo willen ze de hennen leren om in het systeem te vliegen en springen. De verlichting in de stal gaat laag voor laag uit. „In het systeem gaat de verlichting het laatste uit. De hennen gaan op het licht af en vinden zo hun weg in het systeem.” Daarna brandden er alleen nog een paar nachtverlichtingslampen.

De Vries liet nieuwe luchtinlaatventielen in de zijwand van de stal inbouwen, maar blijft werken met de bestaande nokventilatoren.

De Vries liet nieuwe luchtinlaatventielen in de zijwand van de stal inbouwen, maar blijft werken met de bestaande nokventilatoren.

De Vries gaat de drinklijnen wekelijks spoelen zodat de kwaliteit van het drinkwater op peil blijft.

De Vries gaat de drinklijnen wekelijks spoelen zodat de kwaliteit van het drinkwater op peil blijft.

De systeemeieren rollen tegen de staaldraad.

De systeemeieren rollen tegen de staaldraad.

Vencomatic paste de overgang van ene eierband naar de andere eierbanden aan. „Zo hopen we dat we nog minder haarscheurtjes in de eieren krijgen”, vertelt Marja.

Vencomatic paste de overgang van ene eierband naar de andere eierbanden aan. „Zo hopen we dat we nog minder haarscheurtjes in de eieren krijgen”, vertelt Marja.

De vijzelschroef tussen de mestband schraapt mest en andere vuil van de mestband af.

De vijzelschroef tussen de mestband schraapt mest en andere vuil van de mestband af.

Eén van de uitloopschuiven naar de Wintergarten. Vroeger moest er voor elke 500 hennen een uitloopschuif van een meter breed zitten. Sinds 2015 moet dat voor iedere 300 hennen. De familie maakte daarom aan de andere zijkant extra uitloopschuiven. „Ik vind dat een onzinnige regel omdat de hennen nu even snel naar buiten gaan dan vroeger. De regel voegt dus niets toe aan het welzijn van de hennen”, zegt Wim.

Eén van de uitloopschuiven naar de Wintergarten. Vroeger moest er voor elke 500 hennen een uitloopschuif van een meter breed zitten. Sinds 2015 moet dat voor iedere 300 hennen. De familie maakte daarom aan de andere zijkant extra uitloopschuiven. „Ik vind dat een onzinnige regel omdat de hennen nu even snel naar buiten gaan dan vroeger. De regel voegt dus niets toe aan het welzijn van de hennen”, zegt Wim.

De familie moest het muurtje van de Wintergarten van 40 naar 20 centimeter verlagen. Dat vindt Wim ook een nutteloze regel. „Over die 40 centimeter kan een hen ook makkelijk overheen springen.”

De familie moest het muurtje van de Wintergarten van 40 naar 20 centimeter verlagen. Dat vindt Wim ook een nutteloze regel. „Over die 40 centimeter kan een hen ook makkelijk overheen springen.”

De mest van de mestbanden in de stal gaat De Vries twee keer per week in een kieper draaien.

De mest van de mestbanden in de stal gaat De Vries twee keer per week in een kieper draaien.

Van een oude varkensstal maakte de familie een mestloods. De mest gaat in het uitrijdseizoen naar biologische akkerbouwers. De Vries betaalt ongeveer 10 euro per ton voor de afzet van biologische leghennenmest.

Van een oude varkensstal maakte de familie een mestloods. De mest gaat in het uitrijdseizoen naar biologische akkerbouwers. De Vries betaalt ongeveer 10 euro per ton voor de afzet van biologische leghennenmest.

Naast de stal staan drie silo’s. De familie heeft 20 hectare grond en teelt hierop tarwe en gerst. „Ongeveer 10 procent van het voer voor onze 18.500 hennen, telen we zelf.” Het voer voor biologische hennen steeg de afgelopen jaren sterk in prijs. „We betalen nu 47 à 48 euro per 100 kilo voor het aanvullende voer. Toen we begonnen was dat ongeveer 28 euro. Voer voor vrije uitloop hennen is met 25 à 26 euro momenteel veel goedkoper dan voer voor biologische hennen.”

Naast de stal staan drie silo’s. De familie heeft 20 hectare grond en teelt hierop tarwe en gerst. „Ongeveer 10 procent van het voer voor onze 18.500 hennen, telen we zelf.” Het voer voor biologische hennen steeg de afgelopen jaren sterk in prijs. „We betalen nu 47 à 48 euro per 100 kilo voor het aanvullende voer. Toen we begonnen was dat ongeveer 28 euro. Voer voor vrije uitloop hennen is met 25 à 26 euro momenteel veel goedkoper dan voer voor biologische hennen.”

In de Wintergarten staat een voerweger/menger.

In de Wintergarten staat een voerweger/menger.

In de uitloop achter hun stal plantte De Vries olifantengras (miscanthus). „De hennen vinden het heerlijk om er tussen te scharrelen. Daarnaast vangt het fijnstof af. Dit blijkt uit een proef bij Schiphol. Wellicht is olifantengras ook een oplossing de pluimveesector om fijnstof af te vangen. Maar dat moet eerst onderzocht worden”, zegt Marja. Wim en Marja vinden het mooi om de hennen buiten te zien scharrelen. Al heeft het ook nadelen. „1.200 hennen vallen jaarlijks ten prooi aan buizerds en vossen.” Qua diergezondheid ziet De Vries weinig verschillen. „Vroeger met scharrel hadden onze hennen wel eens last van coli of wormen. Nu zien we dezelfde problemen”, zegt Wim.

In de uitloop achter hun stal plantte De Vries olifantengras (miscanthus). „De hennen vinden het heerlijk om er tussen te scharrelen. Daarnaast vangt het fijnstof af. Dit blijkt uit een proef bij Schiphol. Wellicht is olifantengras ook een oplossing de pluimveesector om fijnstof af te vangen. Maar dat moet eerst onderzocht worden”, zegt Marja. Wim en Marja vinden het mooi om de hennen buiten te zien scharrelen. Al heeft het ook nadelen. „1.200 hennen vallen jaarlijks ten prooi aan buizerds en vossen.” Qua diergezondheid ziet De Vries weinig verschillen. „Vroeger met scharrel hadden onze hennen wel eens last van coli of wormen. Nu zien we dezelfde problemen”, zegt Wim.

Op het dak van hun nieuwe stal liggen zonnepanelen waardoor ze 70 procent van hun stroombehoefte zelf op kunnen wekken.

Op het dak van hun nieuwe stal liggen zonnepanelen waardoor ze 70 procent van hun stroombehoefte zelf op kunnen wekken.

De familie verkoopt hun biologische eieren voor 20 cent per stuk aan huis. Een biologische soepkip kost 5 euro per stuk.

De familie verkoopt hun biologische eieren voor 20 cent per stuk aan huis. Een biologische soepkip kost 5 euro per stuk.

Maandag 6 maart arriveerden de eerste bruine biologische hennen in de nieuwe stal. Vanwege de dreiging van vogelgriep organiseerde de familie geen open dag. In slechts zes weken tijd maakte de familie hun stal schoon, sloopte de oude stalinrichting eruit en liet de nieuwe stalinrichting erin bouwen. „In week vier gingen de hennen weg en in week tien ontvingen we nieuwe hennen. We zijn druk geweest de afgelopen tijd”, zegt Wim.

Maandag 6 maart arriveerden de eerste bruine biologische hennen in de nieuwe stal. Vanwege de dreiging van vogelgriep organiseerde de familie geen open dag. In slechts zes weken tijd maakte de familie hun stal schoon, sloopte de oude stalinrichting eruit en liet de nieuwe stalinrichting erin bouwen. „In week vier gingen de hennen weg en in week tien ontvingen we nieuwe hennen. We zijn druk geweest de afgelopen tijd”, zegt Wim.

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Ellen Meinen

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Terschuur

Reacties

 • Jinke

  Jinke, 25-04-'17 10:22

  Een mooie stal, maar waarom niet wat meer aandacht voor de afvoer en opslag van mest? Dat is zo te zien een bron van overlast: stank, stof en vliegen. Beter lijkt het mij de mest op te vangen in containers en deze af te dekken. De afgedekte containers kunnen mooi in de voormalige varkensstal worden geparkeerd.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights leghennen