'Trager groeiende rassen gevoeliger voor Marek'

maandag 10 april 2017

De zeer besmettelijke virale ziekte van Marek komt sinds kort voor onder traag groeiende vleeskuikens. Dat vraagt om gepaste maatregelen, vanuit oogpunt van welzijn en om de economische schade voor de pluimveehouder te beperken.

Dat schrijft de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders maandag 10 april in haar nieuwsbrief. De ziekte van Marek was in de 70-er jaren een serieus probleem onder kippen en kalkoenen. Totdat een goed vaccin beschikbaar kwam. Door alle kuikens in de eerste 24 uur te vaccineren zijn ze goed beschermd en sindsdien is de ziekte onder controle. Vaccinatie van vleeskuikens was niet nodig, doordat ze via de moeder over voldoende afweerstoffen beschikken gedurende hun leven, de maternale immuniteit.

Meerdere pluimveehouders zijn de afgelopen jaren overgestapt op concepten met trager groeiende rassen, daarbij inspelend op de behoefte en wensen van retail, welzijns-organisaties en consument. Juist bij deze trager groeiende rassen verschijnt de ziekte van Marek, doordat ze gedurende hun hele leven onvoldoende beschermd zijn via de maternale route.

‘Ontsmet de uitloop’

Door goede vaccinatie op de kuikenbroederij wordt schade voorkomen. „Bij niet gevaccineerde kuikens, is hygiëne van het allergrootste belang om de omgeving vrij te houden van het virus. Dit betekent optimaal reinigen en ontsmetten voordat nieuwe kuikens worden aangevoerd. Vergeet daarbij de overdekte uitloop niet. Het is aan te bevelen om deze een keer extra te ontsmetten voordat de kuikens de eerste keer naar buiten gaan”, adviseert de NVP. 

Pluimveehouders willen ook hun trager groeiende kuikens beschermen tegen aandoeningen en ziektes, zoals Marekse verlamming. „Laten we voorkomen dat de ondernemer die inspeelt op wensen van de maatschappij de rekening gepresenteerd krijgt voor allerlei extra kosten die daarmee gepaard gaan. Als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, zorgen we voor optimale bescherming en worden de extra kosten doorbelast en verrekend in de prijs van dit conceptvlees”, aldus de NVP.

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Ellen Meinen

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier Ziekte van Marek

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens