'Vorig jaar kostte broedeihandelaren veel geld'

vrijdag 21 april 2017
aangepast: maandag 24 april 2017

De lage broedeiprijzen in met name de tweede helft van vorig jaar kostte broedeihandelaren, broederijen en de voormalige vermeerderaars van Plumex, die noodgedwongen voor de vrije markt moesten produceren veel geld.

Dat zeggen broedeihandelaren Arno van de Steeg van Pluriton, Jeroen Zantingh van Haanstra en Carl Destrooper van Incubel (Belgabroed). 

De zeven vermeerderaars die aan Plumex leverden hebben volgens de handelaren gemiddeld 300.000 euro schade geleden omdat ze noodgedwongen voor de vrije markt moesten produceren. Volgens de handelaren viel de pijn bij vermeerderaars met contracten nog wel mee. 

Voergeld

In Vlaanderen hebben veel vermeerderaars vorig jaar geld verdiend. „Ongeveer 60 procent van de 130 vermeerderaars in Vlaanderen werkt op basis van voergeld met bonussysteem. Vaak met driejarige contracten. De overige 40 procent werkt volgens een contractprijs”, schat Destrooper in. 

„Vermeerderaars die werken op basis van voergeld verdienen meestal geld. Ze profiteren niet van de hoge prijspieken. Maar zijn ook niet de dupe van de diepe dalen. Hun inkomen is wat stabieler.”

Wel vindt hij dat de prijzen verder moeten stijgen. „De kostprijs voor een broedei ligt voor een vermeerderaar in Nederland en België tussen de 18,5 en 19 eurocent. De prijzen moeten wel stijgen omdat niemand langdurig onder de kostprijs kan produceren”, stelt Destrooper. „Met de prijzen van nu kunnen vermeerderaars het een tijdje volhouden. Maar kunnen ze geen nieuwe stal bouwen.” 

Vakblad Pluimveeweb

Lees het uitgebreide marktverhaal over de broedeimarkt in vakblad Pluimveeweb die vrijdag 28 april verschijnt. Wanneer u het vakblad Pluimveeweb niet ontvangt, vraag hem dan hier gratis aan.   

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Ruth van Schriek

Deel deze pagina

Lees ook


Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje

Highlights vleeskuikens