Brok ziet fusie NVP met LTO/NOP nog niet zitten

Enter, vrijdag 26 mei 2017

De onlangs afgetreden NVP-secretaris Jan Brok ziet een samenvoeging van NVP en LTO/NOP tot één organisatie – zoals nu in de varkenssector gebeurd – voorlopig nog niet zitten.

„Ik vind onafhankelijke belangenbehartiging en doen wat je leden willen zo ontzettend belangrijk. Ik vind het verschil tussen NVP en LTO bijvoorbeeld een heel sterk punt. Als het nodig is, kunnen wij als NVP veel makkelijker tegen de overheid zeggen: tot zover en niet verder, we stoppen met praten. Als we samen zouden gaan, dan zou de LTO-vakgroep zich eerst moeten afsplitsen van LTO en dat zie ik voorlopig nog niet gebeuren.” Wel benadrukt hij dat NVP en LTO/NOP goed samenwerken. 

De 60-jarige Twent nam enkele weken geleden na dertien jaar afscheid als NVP. Als zelfstandig adviseur (‘Jan Brok Consultancy’) over zaken als contracten, diergezondheid, hygiëne, regelgeving en salmonella ziet hij veel kansen in de pluimveehouderij. „Er is behoefte aan onafhankelijk advies van iemand met een enorm netwerk en veel kennis.” 

Van den Brink

Ondanks zijn lange loopbaan bij de NVP, sinds de oprichting in 2004 was hij secretaris, wil Brok zich zeker geen typische boerenbestuurder noemen. „In 1994 hoorde ik in Bentelo boerenvoorman Wien van den Brink spreken. Zijn verhaal over onafhankelijke belangenbehartiging van je eigen sector sprak me zo aan dat ik direct lid van de NVV werd. Toen moest er nog een bestuur hier in Twente komen en vroegen ze mij. Van 1995 tot 2001 ben ik dus NVV-regiovoorzitter Twente geweest. Zonder wijlen Wien van den Brink was ik nooit bestuurder geworden.” 

Brok maakte de tijd van felle boerenacties mee. „Die tijd is echt voorbij. Het gaat veel meer via social media. Boeren zijn gewoon te druk. Ze komen het erf niet meer af.”

Lees het volledige interview met Jan Brok zaterdag 27 mei in de regionale landbouwvakbladen Vee & Gewas en Stal & Akker. Klik hier om een gratis proefnummer voor deze regionale agrarische vakbladen aan te vragen

Tekst: Lauk Bouhuijzen

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Enter

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen