'De oplossing tegen bloedluizen bestaat nog niet'

Eersel, woensdag 17 mei 2017
aangepast: vrijdag 19 mei 2017

De oplossing om een stal helemaal bloedluisvrij te krijgen bestaat nog niet. Wel zijn er meerdere oplossingen om bloedluizen bij kippen beheersbaar te houden.

Dat vertelde Ruth Bouwstra, sectormanager pluimvee bij de Gezondheidsdienst voor Dieren woensdag 17 mei tijdens het Pluimvee Symposium in Eersel (NB). De GD verwarmde eens een lege proefstal 48 uur op 60 graden Celsius. Daarna was de stal weer vrij van bloedluizen. 

Om leghennen tijdens de ronde te beschermen bestaan er volgens Bouwstra meerdere oplossingen. „Met chemische oplossingen zoals insecticiden of silica kan een leghennenhouder bloedluizen bestrijden. In de praktijk wordt ook veel biodiesel toegepast.” 

Daarnaast zijn er ook andere oplossingen bij gekomen zoals de Q-perch zitstok. Bouwstra ziet ook kansen voor een innovatief stalontwerp. Verder blijkt uit de literatuur dat vaccinatie op dit moment nog niet erg effectief is. 

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Ellen Meinen

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Eersel

Gerelateerd op dossier Pluimveesymposium

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje

Highlights vleeskuikens & leghennen