'Tegentrend van globalisering is glocalisering'

Eersel, vrijdag 19 mei 2017

Zal Europa de wereld voeden of juist andersom? Belgische landbouwjournalist Jacques van Outryve stelde deze vraag hardop tijdens het Pluimvee Symposium Leg. Een duidelijk antwoord gaf hij niet, maar het is straks zeker geen uitgemaakte zaak dat de EU mondiale monden gaat voeden.

Afgezien van de globale ontwikkeling is Europa zelf haar grootste vijand. Met de Brexit valt Europa een beetje uit elkaar en worden de Britten ineens onze tegenstanders. 

Daarnaast zorgt ‘gold plating’  (telkens een nieuwe laag van regels) ervoor dat de Europese wetgeving steeds verder worden aangescherpt en dat het ‘level playing field’ op wereldniveau steeds lastiger wordt. Europa zou zich zomaar uit de markt kunnen prijzen. 

MVO

Van Outryve wijst er ook op dat wat Europa als belangrijk ervaart, zoals dierwelzijn en milieu, in China totaal geen rol speelt. „Maatschappelijk ondernemen heeft in China een andere betekenis dan in Nederland.” Europa moet zich dus niet blindstaren op deze productiefactoren als het om de wereldmarkt gaat.  

Goede buur

Wellicht moet de EU en Nederland zich veel meer richten op de aangrenzende land. „Beter een goed buur dan een verre vriend”, stelt Van Outryve, waarmee hij doelt op China als redder in nood van exporterend Europa. „Oekraïne zou wel eens veel belangrijker kunnen worden voor Europa.” De trend van globalisering heeft namelijk ook een tegentrend, die van glocaliseren. Produceren voor de eigen regio. 

Nieuwe zijderoute

Daarnaast voorziet de Belgische journalist dat het klimaat straks voor andere voedselstromen en handelsroutes gaat zorgen. „Er komt een nieuwe zijderoute en als je wilt exporten, moet je aan die nieuwe zijderoute liggen. De vraag is dus of wij aan die route liggen en landbouw bedrijven voor de rest wereld.” 

Landenkenmerken

Om een indicatie te geven of Europa voor de komende decennia deel uit zal maken van de handelsstromen, heeft Van Outryve een schema ontwikkeld met groen en rode landkenmerken. Rood voor de afwezigheid of problemen en groen voor de aanwezigheid en mogelijkheden van een land. 

Met deze zwakte- en sterkteanalyse is meteen een duidelijk beeld te maken tussen landen en regio’s. Nederland en Europa hebben gelukkig vele groene landkenmerken voor de productie van landbouwproducten. 

Tekst: Reinout Burgers

Beeld: Ellen Meinen

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Eersel

Gerelateerd op dossier Pluimveesymposium

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje

Highlights vleeskuikens & leghennen