Video: Mestverbranding op eigen erf

Klazienaveen, vrijdag 12 mei 2017

Mestverbranding op het eigen erf en met de warmte vleeskuikenstallen verwarmen. Dat perspectief lonkt door een samenwerking van adviesbureau Daniels Smart Energy met een gespecialiseerde machinefabrikant uit Duitsland. Samen ontwikkelden ze een computergestuurde roterende verbrandingskamer met een keramische binnenkant.

Het gepatenteerde concept zorgt volgens Daniels voor een zeer volledige verbranding van kippenmest en een voldoende lange levensduur van de machine om rendabel te zijn. De warmte die vrijkomt is voldoende om jaarrond de stallen mee te verwarmen en de overtollige mest te drogen; een besparing op kosten van gas en CO2-uitstoot. 

Bovendien heeft de resterende mest als mineraalrijke as een verkoopwaarde. Het adviesbureau kreeg voor dit concept als eerste een vergunning van de NVWA om kippenmest op boerderijschaal te mogen verbranden. De eerste verbrander is bijna in gebruik bij vleeskuikenhouder Ramon Harmes in het Drentse Klazienaveen. Het wachten is op een goedgekeurde omgevingsvergunning.

Video

Het is de tweede innovatie die de jury van de Innovatieprijs Vlees nomineert en waar de bezoekers van het Pluimvee Symposium Vlees op donderdag 18 mei op kunnen stemmen.

Tekst: Robert Ellenkamp

Beeld: Joyce Kuster & Bram Teeuwsen

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Klazienaveen

Gerelateerd op dossier Pluimveesymposium

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje

Highlights vleeskuikens & leghennen