'Minder kans op pikkerij met pre-start minikorrel'

De Heus Voeders heeft een nieuwe voersoort ontwikkeld voor opfokhennen; de pre-start minikorrel.

Ede, woensdag 10 mei 2017
aangepast: donderdag 8 juni 2017

De Heus Voeders heeft een nieuwe voersoort ontwikkeld voor opfokhennen; de pre-start minikorrel. Volgens de voerfabrikant wordt de kans op pikkerij dankzij deze voersoort lager.

„Het fundament voor het houden van (onbehandelde) leghennen wordt gelegd tijdens de opfokperiode. Het is van groot belang dat de jonge kuikens zo snel mogelijk het natuurlijke, grondgericht pikgedrag gaan ontwikkelen. Daarvoor is het belangrijk dat ze een gemakkelijke en goede start maken. Dit is de belangrijkste reden waarom we met een nieuw product op de markt zijn gekomen, de pre-start minikorrel”, zegt productmanager Henry van ’t Hof van de Heus Voeders. 

Deze nieuwe pre-starter onderscheid zich volgens Van ’t Hof ten opzichte van regulier startvoer op de volgende punten:

 • Hoogwaardige en goed verteerbare grondstoffen.
 • Uitgebalanceerde nutriënten samenstelling afgestemd op de behoefte van zeer jonge kuikens.
 • De verschijningsvorm: een zachte taaie mini-korrel die in de krop smeuïg wordt.

Goede ervaringen

„Sinds eind 2016 zijn ruim vier miljoen opfokhennen opgestart met deze pre-start minikorrel en de resultaten zijn bijzonder goed”, beweert Van ‘t Hof. Van de pre-start minikorrel moet 100 gram per kuiken, gedurende de eerste 7-10 dagen verstrekt worden. 

Volgens Van ’t Hof zijn er betere resultaten met de pre-start minikorrel: 

 • Lagere uitval gedurende de eerste levensweek.
 • Vitalere en uniformere kuikens.
 • Een 10 procent hoger lichaamsgewicht op 6 weken leeftijd (jeugdgroei). 
 • Door het hogere lichaamsgewicht kunnen de kuikens een week eerder los gelaten worden in het systeem, zodat eerder het grondgericht pikgedrag gestimuleerd kan worden. Dit resulteert in een beter ontwikkeld verenpakket. 
 • Jonge hennen welke met deze pre-start minikorrel opgestart zijn, leggen minder eieren onder de 53 gram. 

Prijs

„De pre-start minikorrel is 0,5 cent per kuiken duurder dan regulier startvoer”, zegt Van ’t Hof. 

Tekst: Tom Schotman

Beeld: De Heus Voeders

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Ede

Reacties

 • Jan

  Jan, 11-05-'17 12:59

  Beter goed gejat, dan slecht verzonnen...

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.Thema-avond Pluimveeweb

Op woensdag 20 december vindt de Pluimveeweb thema-avond Markt en Ondernemen voor leghennenhouders plaats bij het Aeres MBO Barneveld. De avond zal in het teken staan van het onderwerp Markt en Ondernemen. De avond start met een praktijkworkshop gevolgd door het praktijkverhaal van een collega pluimveehouder. Tijdens het laatste onderdeel van het formele programma zullen de themapartners aan de hand van diverse stellingen in discussie gaan met de bezoekers. De avond wordt afgesloten met een drankje en kiphapje.                         

Highlights leghennen