'Mobiele stal met bio hennen past goed bij zorgboerderij'

Schuinesloot, vrijdag 12 mei 2017

Pluimveebedrijf Zuidema en Sieljes uit het Overijsselse Schuinesloot nam in januari van dit jaar een mobiele leghennenstal in gebruik. Sindsdien houden ze naast trager groeiende vleeskuikens, scharrel- en vrije uitloop hennen ook biologische leghennen. „De biologische hennen passen goed bij onze zorgboerderij”, zegt Henry Sieljes. Hij verkoopt een groot deel van de eieren rechtstreeks aan supermarkten, hotels en horecagelegenheden in de buurt.

Zuidema en Sieljes houden zaterdag 13 mei van 11.00 tot 16.00 uur een open dag op hun pluimveebedrijf aan de Schuineslootweg 142i, 7777 ST in Schuinesloot (Ov.). Naast de pluimveestallen kunnen bezoekers ook kijkje nemen in hun pakstation, waar hun eieren op gewicht worden gesorteerd. Ook kunnen bezoekers zien, hoe aanwezigen van de zorgboerderij worden betrokken bij het pluimveebedrijf.

 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
Henry Sieljes (26) en Marco Zuidema (42) bekeken deze mobiele leghennenstal in november vorig jaar bij een leghennenhouder in Duitsland voordat ze hierin zelf investeerden.

Henry Sieljes (26) en Marco Zuidema (42) bekeken deze mobiele leghennenstal in november vorig jaar bij een leghennenhouder in Duitsland voordat ze hierin zelf investeerden.

Een overzichtsfoto van het pluimveebedrijf. Links naast de stallen staat nu de mobiele stal. Op het bedrijf houden ze 12.000 trager groeiende vleeskuikens, 45.000 scharrelhennen, 10.000 vrije uitloop hennen en sinds januari van dit jaar 380 biologische hennen. Eigenaar Marco Zuidema begon in 2003 met het houden van scharrelhennen in een pachtstal. Sindsdien bouwde hij zijn bedrijf uit.

Een overzichtsfoto van het pluimveebedrijf. Links naast de stallen staat nu de mobiele stal. Op het bedrijf houden ze 12.000 trager groeiende vleeskuikens, 45.000 scharrelhennen, 10.000 vrije uitloop hennen en sinds januari van dit jaar 380 biologische hennen. Eigenaar Marco Zuidema begon in 2003 met het houden van scharrelhennen in een pachtstal. Sindsdien bouwde hij zijn bedrijf uit.

Henry Sieljes in de mobiele pluimveestal. Hij werkt als eenmanszaak voor zichzelf en werkt veel samen met Marco Zuidema. Sieljes begon in 2014 met de rechtstreekse verkoop van eieren. „We ontvingen in 2014 4 cent per scharrelei terwijl de kostprijs 6,5 cent was. Dat is op den duur niet leuk meer.” Daarom benaderde hij toen supermarkten en horecagelegenheden in de buurt voor de rechtstreekse verkoop van eieren.

Henry Sieljes in de mobiele pluimveestal. Hij werkt als eenmanszaak voor zichzelf en werkt veel samen met Marco Zuidema. Sieljes begon in 2014 met de rechtstreekse verkoop van eieren. „We ontvingen in 2014 4 cent per scharrelei terwijl de kostprijs 6,5 cent was. Dat is op den duur niet leuk meer.” Daarom benaderde hij toen supermarkten en horecagelegenheden in de buurt voor de rechtstreekse verkoop van eieren.

Sieljes levert de eieren ondertussen aan zeven supermarkten rondom Schuinesloot en een aantal horecagelegenheden en hotels in de buurt. Van der Valk hotels en Preston Palace zijn onder meer afnemers van hem. „Afnemers vinden kost veel tijd, maar is leuk om te doen.” Sieljes brengt de eieren zelf weg met deze bus.

Sieljes levert de eieren ondertussen aan zeven supermarkten rondom Schuinesloot en een aantal horecagelegenheden en hotels in de buurt. Van der Valk hotels en Preston Palace zijn onder meer afnemers van hem. „Afnemers vinden kost veel tijd, maar is leuk om te doen.” Sieljes brengt de eieren zelf weg met deze bus.

Henry Sieljes is eigenaar van de mobiele leghennenstal en het merk Boerdereitje. Marco en zijn vrouw Yvonne Zuidema zijn eigenaar van de locatie, de overige pluimveestallen op het bedrijf, het pakstation en mede-eigenaar van de zorgboerderij. Frits en zijn vrouw Yvonne Lammers zijn ook mede-eigenaar van de zorgboerderij. Henry Sieljes koopt de eieren van Zuidema en verkoopt deze aan zijn afnemers. ¬„Op de eieren die we rechtstreeks verkopen hebben zowel ik als Zuidema een goede marge.” Ruim 80 procent van de biologische eieren verkoopt hij inmiddels rechtstreeks. „Ik ben tevreden met de rechtstreekse verkoop van eieren. Al hoop ik nog verder te groeien zodat we straks al onze eieren rechtstreeks kunnen verkopen.”

Henry Sieljes is eigenaar van de mobiele leghennenstal en het merk Boerdereitje. Marco en zijn vrouw Yvonne Zuidema zijn eigenaar van de locatie, de overige pluimveestallen op het bedrijf, het pakstation en mede-eigenaar van de zorgboerderij. Frits en zijn vrouw Yvonne Lammers zijn ook mede-eigenaar van de zorgboerderij. Henry Sieljes koopt de eieren van Zuidema en verkoopt deze aan zijn afnemers. ¬„Op de eieren die we rechtstreeks verkopen hebben zowel ik als Zuidema een goede marge.” Ruim 80 procent van de biologische eieren verkoopt hij inmiddels rechtstreeks. „Ik ben tevreden met de rechtstreekse verkoop van eieren. Al hoop ik nog verder te groeien zodat we straks al onze eieren rechtstreeks kunnen verkopen.”

Na het opheffen van de ophokplicht op woensdag 19 april scharrelen de leghennen vrijdag 21 april in het hoge gras buiten rondom de stal.

Na het opheffen van de ophokplicht op woensdag 19 april scharrelen de leghennen vrijdag 21 april in het hoge gras buiten rondom de stal.

„Onder de mobiele stal kunnen de hennen prima schuilen”, vertelt Sieljes. Hij maakte drie kippenrennen van ieder 1.800 vierkante meter. „Zo gauw de kippen het gras op hebben, verplaatsen we ze naar een andere ren. Aangezien er zo altijd gras in de ren staat, is de ziektedruk een stuk lager.”

„Onder de mobiele stal kunnen de hennen prima schuilen”, vertelt Sieljes. Hij maakte drie kippenrennen van ieder 1.800 vierkante meter. „Zo gauw de kippen het gras op hebben, verplaatsen we ze naar een andere ren. Aangezien er zo altijd gras in de ren staat, is de ziektedruk een stuk lager.”

Ook in februari van dit jaar - ten tijde van de ophokplicht - hebben de hennen genoeg ruimte in de mobiele stal van circa 8,5 bij 8,5 meter. „Er zitten ongeveer 6 hennen per vierkante meter”, zegt Sieljes.

Ook in februari van dit jaar - ten tijde van de ophokplicht - hebben de hennen genoeg ruimte in de mobiele stal van circa 8,5 bij 8,5 meter. „Er zitten ongeveer 6 hennen per vierkante meter”, zegt Sieljes.

Op vrijdag 27 januari van dit jaar arriveerden de eerste hennen in de mobiele stal. Via stroomkabels heeft Sieljes elektriciteit in de mobiele stal, die ook met accu’s leverbaar is. „Binnenkort plaatsen we zonnepanelen op de mobiele stal, zodat hij zelfvoorzienend wordt.”

Op vrijdag 27 januari van dit jaar arriveerden de eerste hennen in de mobiele stal. Via stroomkabels heeft Sieljes elektriciteit in de mobiele stal, die ook met accu’s leverbaar is. „Binnenkort plaatsen we zonnepanelen op de mobiele stal, zodat hij zelfvoorzienend wordt.”

Via trappetjes kunnen de hennen makkelijk in het systeem komen.

Via trappetjes kunnen de hennen makkelijk in het systeem komen.

Voor in de mobiele stal kan Sieljes de eieren automatisch afdraaien. De bewoners van de zorgboerderij helpen met de verzorging van de hennen en het afdraaien van de eieren. De families Zuidema en Lammers begonnen begin vorig jaar met de zorgboerderij. Yvonne Zuidema en Frits en Vera Lammers werkten jarenlang in de zorg.

Voor in de mobiele stal kan Sieljes de eieren automatisch afdraaien. De bewoners van de zorgboerderij helpen met de verzorging van de hennen en het afdraaien van de eieren. De families Zuidema en Lammers begonnen begin vorig jaar met de zorgboerderij. Yvonne Zuidema en Frits en Vera Lammers werkten jarenlang in de zorg.

Zuidema en Sieljes houden zaterdag 13 mei van 11.00 tot 16.00 uur een open dag op hun pluimveebedrijf aan de Schuineslootweg 142i, 7777 ST in Schuinesloot (Ov.).

Zuidema en Sieljes houden zaterdag 13 mei van 11.00 tot 16.00 uur een open dag op hun pluimveebedrijf aan de Schuineslootweg 142i, 7777 ST in Schuinesloot (Ov.).

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Henry Sieljes

Deel deze pagina

Lees ook


Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje

Highlights leghennen