Nieuw voersysteem in etagestallen

Beltrum, vrijdag 12 mei 2017
aangepast: zondag 20 augustus 2017

Jan Kuenen uit het Achterhoekse Beltrum bouwde twee etagestallen voor in totaal 100.000 trager groeiende vleeskuikens. De pluimveehouder koos voor een nieuw voersysteem, zelf ontwikkelde luchtinlaatventielen en stofionisatie.

Lees het ondernemersverhaal van vleeskuikenhouder Jan Kuenen aanstaande zaterdag 13 mei in de agrarische regionale vakbladen Vee & Gewas, Stal & Akker en Veldpost en zaterdag 20 mei in Agraaf. Klik hier om een gratis proefnummer voor deze agrarische vakbladen aan te vragen

Video voersysteem

Het voersysteem van Jan Kuenen was in 2015 genomineerd voor de Innovatieprijs Vlees. Helaas won hij de eerste prijs niet tijdens het Pluimvee Symposium Vlees. Bekijk de video van het voersysteem op Pluimveeweb.nl

 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
Jan (48) Kuenen en zijn zoon Max (15) - die het bedrijf in de toekomst mogelijk over wil nemen - voor hun nieuwe etagestallen voor vleeskuikens. Na het faillissement van het bouwbedrijf in augustus vorig jaar besloot Kuenen zijn nieuwe vleeskuikenstallen zelf af te bouwen. Ondertussen nam hij de stallen in gebruik. „Tijdens iedere leegstandsperiode ronden we samen met bouwvakkers zaken af in de stal. Tijdens deze leegstandsperiode kitten we de naden in de muren dicht en zetten we de rest van de daglichtramen aan de binnenkant van de stal erin.”

Jan (48) Kuenen en zijn zoon Max (15) - die het bedrijf in de toekomst mogelijk over wil nemen - voor hun nieuwe etagestallen voor vleeskuikens. Na het faillissement van het bouwbedrijf in augustus vorig jaar besloot Kuenen zijn nieuwe vleeskuikenstallen zelf af te bouwen. Ondertussen nam hij de stallen in gebruik. „Tijdens iedere leegstandsperiode ronden we samen met bouwvakkers zaken af in de stal. Tijdens deze leegstandsperiode kitten we de naden in de muren dicht en zetten we de rest van de daglichtramen aan de binnenkant van de stal erin.”

De buitenkant van de nieuwe stallen van 84 meter lang en 25 meter breed (buitenwerks). Het duurde zes jaar voordat Kuenen eindelijk kon beginnen met bouwen. Zijn oorspronkelijke plan was om twee nieuwe stallen zonder verdieping te bouwen. Door vertraging rondom de vergunning en de lagere bezetting met de conceptkuikens besloot hij voor beide stallen een verdieping erin te maken. „Ik had liever vier nieuwe stallen zonder verdieping gehad, maar die mogelijkheid was er niet.”

De buitenkant van de nieuwe stallen van 84 meter lang en 25 meter breed (buitenwerks). Het duurde zes jaar voordat Kuenen eindelijk kon beginnen met bouwen. Zijn oorspronkelijke plan was om twee nieuwe stallen zonder verdieping te bouwen. Door vertraging rondom de vergunning en de lagere bezetting met de conceptkuikens besloot hij voor beide stallen een verdieping erin te maken. „Ik had liever vier nieuwe stallen zonder verdieping gehad, maar die mogelijkheid was er niet.”

Kuenen ontwikkelde samen met montagebedrijf HelTenk uit het nabijgelegen Winterswijk een nieuw voersysteem. Het systeem bestaat uit een voerrobot die hangt aan een railsysteem en een nieuw ontworpen voergoot. Om vochtige en zure voeders te kunnen verstrekken, is alles in roestvrij staal (rvs) uitgevoerd. „Met deze techniek kan ik ook vochtrijke voeders verstrekken, daardoor kan ik de voerkosten verlagen.” De pluimveehouder - die in december 2015 overschakelde van reguliere vleeskuikens naar de nieuwe standaard kip van Jumbo en nu 175.000 trager groeiende vleeskuikens in vijf stallen voor dit concept houdt - voerde nog geen vochtig voer. Na het plaatsen en schoonmaken van de brijvoersilo wil hij hier de komende ronde proefsgewijs mee starten.

Kuenen ontwikkelde samen met montagebedrijf HelTenk uit het nabijgelegen Winterswijk een nieuw voersysteem. Het systeem bestaat uit een voerrobot die hangt aan een railsysteem en een nieuw ontworpen voergoot. Om vochtige en zure voeders te kunnen verstrekken, is alles in roestvrij staal (rvs) uitgevoerd. „Met deze techniek kan ik ook vochtrijke voeders verstrekken, daardoor kan ik de voerkosten verlagen.” De pluimveehouder - die in december 2015 overschakelde van reguliere vleeskuikens naar de nieuwe standaard kip van Jumbo en nu 175.000 trager groeiende vleeskuikens in vijf stallen voor dit concept houdt - voerde nog geen vochtig voer. Na het plaatsen en schoonmaken van de brijvoersilo wil hij hier de komende ronde proefsgewijs mee starten.

De kuikens krijgen telkens vers voer in de goot verstrekt. Daardoor is de voeropname beter. „Ik zie ze fel erop af gaan als de voerrobot langs is geweest. Volgens mij vreten ze het verse voer liever en is daardoor de voeropname beter.” Een ander voordeel vindt Kuenen dat hij de voergoot helemaal kan reinigen tijdens de leegstand.

De kuikens krijgen telkens vers voer in de goot verstrekt. Daardoor is de voeropname beter. „Ik zie ze fel erop af gaan als de voerrobot langs is geweest. Volgens mij vreten ze het verse voer liever en is daardoor de voeropname beter.” Een ander voordeel vindt Kuenen dat hij de voergoot helemaal kan reinigen tijdens de leegstand.

Zowel onder als boven hangt één voerrobot voor beide naast elkaar gelegen stallen. Een nadeel is dat de voerrobot in de aanloopperiode te veel storing heeft gehad. „Aan het eind van de ronde loopt de robot continue. Wanneer er dan een storing van een halve dag is, zitten de kuikens lange tijd zonder voer. Dat kan tot verteringsstoornissen en nattere mest leiden.” Kuenen werkt nu met twee robots. Al is hij van plan om te investeren in twee nieuwe voerrobots zodat hij in elke stalgedeelte een robot heeft en minder gevoelig is voor storingen. Dit vergt wel een investering van 30.000 euro per robot.

Zowel onder als boven hangt één voerrobot voor beide naast elkaar gelegen stallen. Een nadeel is dat de voerrobot in de aanloopperiode te veel storing heeft gehad. „Aan het eind van de ronde loopt de robot continue. Wanneer er dan een storing van een halve dag is, zitten de kuikens lange tijd zonder voer. Dat kan tot verteringsstoornissen en nattere mest leiden.” Kuenen werkt nu met twee robots. Al is hij van plan om te investeren in twee nieuwe voerrobots zodat hij in elke stalgedeelte een robot heeft en minder gevoelig is voor storingen. Dit vergt wel een investering van 30.000 euro per robot.

De vleeskuikenhouder koos voor Multiheat heaters en Valco nippels.

De vleeskuikenhouder koos voor Multiheat heaters en Valco nippels.

„We hadden nog gebruikte drinklijnen van Valco liggen en hebben een paar tweedehands drinklijnen aangeschaft”, legt hij uit. Tot nu toe is hij hier tevreden over. „We zien geen lekkages.”

„We hadden nog gebruikte drinklijnen van Valco liggen en hebben een paar tweedehands drinklijnen aangeschaft”, legt hij uit. Tot nu toe is hij hier tevreden over. „We zien geen lekkages.”

De techneut ontwikkelde een eigen ionisatiesysteem. In de drie oude stallen liet hij een ionisatiesysteem inbouwen. „Toen ik het ionisatiesysteem zag, bedacht ik me dat we dat zelf ook wel na konden bouwen.” In de lengte aan het plafond van de stal hangen prikkeldraden.

De techneut ontwikkelde een eigen ionisatiesysteem. In de drie oude stallen liet hij een ionisatiesysteem inbouwen. „Toen ik het ionisatiesysteem zag, bedacht ik me dat we dat zelf ook wel na konden bouwen.” In de lengte aan het plafond van de stal hangen prikkeldraden.

Op de prikkeldraden komt 30.000 volt stroom te staan. De ruimte in de stal wordt daardoor gevuld met een negatieve lading. De uitgestoten negatieve ionen geven hun lading af aan alles in de ruimte en veroorzaken dat stofdeeltjes worden aangetrokken tot geaarde oppervlakken. „Het stof blijft aan de muren, het plafond en touwen van de voer- en waterlijnen plakken.” Het schoonspuiten is daardoor meer werk. Door de ionisatie is het veel minder stoffig in de stallen, volgens de RAV-lijst is de reductie 49 procent.

Op de prikkeldraden komt 30.000 volt stroom te staan. De ruimte in de stal wordt daardoor gevuld met een negatieve lading. De uitgestoten negatieve ionen geven hun lading af aan alles in de ruimte en veroorzaken dat stofdeeltjes worden aangetrokken tot geaarde oppervlakken. „Het stof blijft aan de muren, het plafond en touwen van de voer- en waterlijnen plakken.” Het schoonspuiten is daardoor meer werk. Door de ionisatie is het veel minder stoffig in de stallen, volgens de RAV-lijst is de reductie 49 procent.

Kuenen ontwikkelde de luchtinlaatventielen - die hij de ‘Optiklep’ noemt - zelf. Waar andere luchtinlaatkleppen de vorm van een rechthoek hebben, is die van Kuenen driehoekig waardoor er minder lucht binnenkomt. „Ik kan jaarrond al mijn luchtinlaatventielen gebruiken en hoef in de winter niet de helft dicht te zetten. Dat zorgde afgelopen winter voor arbeidsgemak”, licht hij toe.

Kuenen ontwikkelde de luchtinlaatventielen - die hij de ‘Optiklep’ noemt - zelf. Waar andere luchtinlaatkleppen de vorm van een rechthoek hebben, is die van Kuenen driehoekig waardoor er minder lucht binnenkomt. „Ik kan jaarrond al mijn luchtinlaatventielen gebruiken en hoef in de winter niet de helft dicht te zetten. Dat zorgde afgelopen winter voor arbeidsgemak”, licht hij toe.

Op de benedenverdieping werkt hij met kunststof beugeltjes en op de bovenverdieping met metalen beugeltjes.

Op de benedenverdieping werkt hij met kunststof beugeltjes en op de bovenverdieping met metalen beugeltjes.

„De kunststof beugeltjes zijn niet sterk genoeg. Daarvan zijn er al enkele kapot geknapt. Wellicht dat we alle kunststof beugeltjes nog een keer gaan vervangen voor metalen.”

„De kunststof beugeltjes zijn niet sterk genoeg. Daarvan zijn er al enkele kapot geknapt. Wellicht dat we alle kunststof beugeltjes nog een keer gaan vervangen voor metalen.”

De vleeskuikenhouder werkt met lengteventilatie. In alle vier stalgedeelten voor ieder 25.000 trager groeiende vleeskuikens zitten slechts zes ventilatoren. De ‘kleine’ veel gebruikte ventilatoren zijn 1,43 bij 1,43 en hebben een capaciteit van 35.000 kuub per uur. De vier grote zijn maar liefst 1,93 bij 1,93 en hebben een capaciteit van maar liefst 60.000 kuub per uur. „De totale capaciteit van 310.000 kuub is voldoende voor 25.000 trager groeiende kuikens”, zegt Kuenen. De vleeskuikenhouder is niet van plan om over te schakelen naar reguliere kuikens. Maar als dat moet, dan is de ventilatiecapaciteit volgens hem ook voldoende.

De vleeskuikenhouder werkt met lengteventilatie. In alle vier stalgedeelten voor ieder 25.000 trager groeiende vleeskuikens zitten slechts zes ventilatoren. De ‘kleine’ veel gebruikte ventilatoren zijn 1,43 bij 1,43 en hebben een capaciteit van 35.000 kuub per uur. De vier grote zijn maar liefst 1,93 bij 1,93 en hebben een capaciteit van maar liefst 60.000 kuub per uur. „De totale capaciteit van 310.000 kuub is voldoende voor 25.000 trager groeiende kuikens”, zegt Kuenen. De vleeskuikenhouder is niet van plan om over te schakelen naar reguliere kuikens. Maar als dat moet, dan is de ventilatiecapaciteit volgens hem ook voldoende.

In het onderste gedeelte van beide stallen zitten er daglichtramen in de zijmuren. Bovenin zitten er daglichtramen in het dak. In de stallen zit 24 volt LED verlichting.

In het onderste gedeelte van beide stallen zitten er daglichtramen in de zijmuren. Bovenin zitten er daglichtramen in het dak. In de stallen zit 24 volt LED verlichting.

De pluimveehouder heeft een eigen houtkachel.

De pluimveehouder heeft een eigen houtkachel.

Kuenen stookt op houtsnippers. Tijdens het maken van de foto’s op donderdag 4 mei liggen de loodsen hier vol mee.

Kuenen stookt op houtsnippers. Tijdens het maken van de foto’s op donderdag 4 mei liggen de loodsen hier vol mee.

Kuenen produceert sinds medio 2015 zijn eigen stroom via deze installatie. „De bouw van de nieuwe stallen was in 2015 nog onzeker. Maar we konden wel subsidie krijgen voor een grotere houtkachel en deze installatie waarmee we zelf stroom op konden wekken. Daarom heb ik destijds die investering gedaan”, legt hij uit. „Bij het verbranden van houtsnippers komt stoom vrij. Die stoom wordt gebruikt in de stroomgenerator voor de productie van elektriciteit.”

Kuenen produceert sinds medio 2015 zijn eigen stroom via deze installatie. „De bouw van de nieuwe stallen was in 2015 nog onzeker. Maar we konden wel subsidie krijgen voor een grotere houtkachel en deze installatie waarmee we zelf stroom op konden wekken. Daarom heb ik destijds die investering gedaan”, legt hij uit. „Bij het verbranden van houtsnippers komt stoom vrij. Die stoom wordt gebruikt in de stroomgenerator voor de productie van elektriciteit.”

Met de restwarmte van de stroomproductie verwarmd Kuenen water. Dit warme water gebruikt hij onder meer in de Multiheat heaters in de stallen. Ook verwamt hij de binnenkomende lucht via dit slangensysteem. „Vanaf mijn houtkachel en installatie om stroom te produceren lopen er door de grond slangen naar al mijn vijf stallen. De temperatuur van het water dat door deze slangen stroomt is 30 tot 35 graden Celsius. Hierdoor wordt de inkomende lucht verwarmd.”

Met de restwarmte van de stroomproductie verwarmd Kuenen water. Dit warme water gebruikt hij onder meer in de Multiheat heaters in de stallen. Ook verwamt hij de binnenkomende lucht via dit slangensysteem. „Vanaf mijn houtkachel en installatie om stroom te produceren lopen er door de grond slangen naar al mijn vijf stallen. De temperatuur van het water dat door deze slangen stroomt is 30 tot 35 graden Celsius. Hierdoor wordt de inkomende lucht verwarmd.”

De voorverwarmde lucht stroomt ook door de luchtinlaatventielen in de bovenste stalgedeelten.

De voorverwarmde lucht stroomt ook door de luchtinlaatventielen in de bovenste stalgedeelten.

Dankzij de daglichtramen in de aanbouw schijnt er ook daglicht in de onderste gedeelten van de stallen.

Dankzij de daglichtramen in de aanbouw schijnt er ook daglicht in de onderste gedeelten van de stallen.

Met deze minishovel laadt Kuenen op de verdieping de mest en de kuikens. „Met deze speciaal ontwikkelde klem kan ik de kuikencontainers in de breedte pakken, waardoor de minishovel minder zwaar hoeft te beuren.” Ook het strooisel verdeelt hij met deze minishovel.

Met deze minishovel laadt Kuenen op de verdieping de mest en de kuikens. „Met deze speciaal ontwikkelde klem kan ik de kuikencontainers in de breedte pakken, waardoor de minishovel minder zwaar hoeft te beuren.” Ook het strooisel verdeelt hij met deze minishovel.

De voergoten, drinknippellijen en Multiheat heaters zijn allemaal automatisch oplierbaar. Voor alle vijf drinknippellijnen heeft hij één liermotor per stalgedeelte. Ook alle acht voergoten zijn met één liermotor per stalgedeelte oplierbaar. De derde liermotor is voor alle heaters.

De voergoten, drinknippellijen en Multiheat heaters zijn allemaal automatisch oplierbaar. Voor alle vijf drinknippellijnen heeft hij één liermotor per stalgedeelte. Ook alle acht voergoten zijn met één liermotor per stalgedeelte oplierbaar. De derde liermotor is voor alle heaters.

Aan één zijde van ieder stalgedeelte zitten putjes voor de afvoer van het water tijdens het schoonspuiten van de stal.

Aan één zijde van ieder stalgedeelte zitten putjes voor de afvoer van het water tijdens het schoonspuiten van de stal.

Zowel aan de voor als achterzijde van de stal zitten grote staldeuren. „Als ik in de toekomst met een schone en vuile weg principe wil gaan werken dan kan dat. Dan kunnen we aan de achterzijde de kuikens laden en aan de voorzijde voer ontvangen.”

Zowel aan de voor als achterzijde van de stal zitten grote staldeuren. „Als ik in de toekomst met een schone en vuile weg principe wil gaan werken dan kan dat. Dan kunnen we aan de achterzijde de kuikens laden en aan de voorzijde voer ontvangen.”

Op de nieuwe stallen zitten - net als op twee van zijn drie oude stallen - witte golfplaten. „Dat scheelt in de zomer een paar tienden graden. De 20 centimeter glaswollen isolatie heeft meer effect”, zegt Kuenen met een glimlach.

Op de nieuwe stallen zitten - net als op twee van zijn drie oude stallen - witte golfplaten. „Dat scheelt in de zomer een paar tienden graden. De 20 centimeter glaswollen isolatie heeft meer effect”, zegt Kuenen met een glimlach.

Kuenen heeft alle silo’s van zijn bedrijf bij elkaar staan en voert vanuit deze kegelmenger alle vijf stallen. „We mengen nu alleen tarwe door het kernvoer. Maar kunnen in de toekomst ook andere grondstoffen door het kernvoer mengen.”

Kuenen heeft alle silo’s van zijn bedrijf bij elkaar staan en voert vanuit deze kegelmenger alle vijf stallen. „We mengen nu alleen tarwe door het kernvoer. Maar kunnen in de toekomst ook andere grondstoffen door het kernvoer mengen.”

Vlakbij de kegelmenger staat ook de brijvoersilo. „Binnenkort gaan we deze brijvoersilo schoonmaken. Daarna wil ik de komende ronde proefsgewijs starten met het voeren van vochtrijke voeders.”

Vlakbij de kegelmenger staat ook de brijvoersilo. „Binnenkort gaan we deze brijvoersilo schoonmaken. Daarna wil ik de komende ronde proefsgewijs starten met het voeren van vochtrijke voeders.”

Op twee van de oude stallen liggen zonnepanelen. Dankzij de zonnepanelen en eigen installatie voor elektriciteitsproductie is Kuenen zelfvoorzienend voor elektriciteit. Bij zonnig weer levert hij aan het elektriciteitsnet. „Door de SDE subsidie ontvangen we 14 cent per KwH.”

Op twee van de oude stallen liggen zonnepanelen. Dankzij de zonnepanelen en eigen installatie voor elektriciteitsproductie is Kuenen zelfvoorzienend voor elektriciteit. Bij zonnig weer levert hij aan het elektriciteitsnet. „Door de SDE subsidie ontvangen we 14 cent per KwH.”

In dit accupakket slaat Kuenen de elektriciteit afkomstig van de zonnepanelen op.

In dit accupakket slaat Kuenen de elektriciteit afkomstig van de zonnepanelen op.

Een luchtfoto van het bedrijf van Kuenen met daarop de drie oude stallen waarin hij 75.000 trager groeiende vleeskuikens houdt. De middelste stal is gebouwd in 1992 en in 1998 verlengd. De anderen zijn in 2002 en 2006 gebouwd. Met de twee nieuwe stallen uit 2016 beschikt de vleeskuikenhouder over vrij nieuwe stallen. Tot 2010 had hij ook een vleeskuikenbedrijf in Polen. „Een bedrijf op afstand werkte minder prettig. Daarom hebben we dat bedrijf verkocht en hier nieuw gebouwd.”

Een luchtfoto van het bedrijf van Kuenen met daarop de drie oude stallen waarin hij 75.000 trager groeiende vleeskuikens houdt. De middelste stal is gebouwd in 1992 en in 1998 verlengd. De anderen zijn in 2002 en 2006 gebouwd. Met de twee nieuwe stallen uit 2016 beschikt de vleeskuikenhouder over vrij nieuwe stallen. Tot 2010 had hij ook een vleeskuikenbedrijf in Polen. „Een bedrijf op afstand werkte minder prettig. Daarom hebben we dat bedrijf verkocht en hier nieuw gebouwd.”

Max en Jan Kuenen bij hun voerinstallatie. Jan wil nog investeren in automatische dierweger. „Daarmee kan ik het gewicht goed in de gaten houden.” De pluimveehouders is van plan om in september - wanneer de stallen helemaal af zijn - een open dag te organiseren.

Max en Jan Kuenen bij hun voerinstallatie. Jan wil nog investeren in automatische dierweger. „Daarmee kan ik het gewicht goed in de gaten houden.” De pluimveehouders is van plan om in september - wanneer de stallen helemaal af zijn - een open dag te organiseren.

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Ellen Meinen

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Beltrum

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.Thema-avond Pluimveeweb

Op woensdag 20 december vindt de Pluimveeweb thema-avond Markt en Ondernemen voor leghennenhouders plaats bij het Aeres MBO Barneveld. De avond zal in het teken staan van het onderwerp Markt en Ondernemen. De avond start met een praktijkworkshop gevolgd door het praktijkverhaal van een collega pluimveehouder. Tijdens het laatste onderdeel van het formele programma zullen de themapartners aan de hand van diverse stellingen in discussie gaan met de bezoekers. De avond wordt afgesloten met een drankje en kiphapje.                         

Highlights vleeskuikens