'Onderzoeksstal voor leghennen winnaar innovatieprijs Leg'

Eersel, woensdag 17 mei 2017
aangepast: donderdag 18 mei 2017

De leghennenstal voor onderwijs en onderzoek van Aeres Hogeschool Dronten is met 124 van de 229 stemmen winnaar geworden van de innovatieprijs Leg.

Dat werd woensdag 17 mei tijdens het Pluimvee Symposium in Eersel (NB) bekend gemaakt. Tweede werd Daglicht op maat van Techcomlight en derde werd de buitenesteierenkar van leghennenhouder Arend Enting. 

Studenten van Aeres Hogeschool Dronten starten dit jaar met onderzoek in een nieuwe leghennenstal die voldoet aan het Beter Leven keurmerk met 3 sterren van de Dierenbescherming. De leghennenstal is voor het grootste deel ontworpen door de studenten en heeft daglicht, een overdekte uitloop en kent een lage bezetting van 6,7 hennen per vierkante meter. De stal biedt ruimte aan 1.000 leghennen. 

Onderzoek

Naast onderwijs is onderzoek een speerpunt van deze nieuwbouw, die mede door het bedrijfsleven is gefinancierd. Daarom is de stal opgedeeld in vier afdelingen. Het lectoraat Gezonde Pluimveehouderij is de kartrekker en wil de locatie gebruiken voor praktijkonderzoek naar alternatieve eiwitbronnen ter vervanging van geïmporteerde sojaschroot en sojabonen. 

Voor de Nederlandse pluimveesector ontstaat er met deze stal een testlocatie op praktijkniveau, waar het bedrijfsleven onderzoek kan laten uitvoeren. Ook kan Aeres Hogeschool hiermee studenten opleiden tot hbo-bachelorniveau pluimvee.

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Ellen Meinen, Joyce Kuster & Bram Teeuwsen

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Eersel

Gerelateerd op dossier Pluimveesymposium

Reacties

 • alrik

  alrik, 18-05-'17 14:35

  mooie nuttige stal om onderzoek mee te doen maar het is toch een innovatie prijs, kan iemand mij uitleggen wat er innovatief aan is? alle systemen bestaan toch al jaren..

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje

Highlights leghennen