'Prijs voor één ster eieren te laag voor leghennenhouder'

Weert, maandag 8 mei 2017
aangepast: dinsdag 9 mei 2017

„Als leghennenhouder ontvang ik een te lage prijs voor eieren met één ster van de Dierenbescherming. Hoewel ze voor 23 cent in de supermarkt liggen ontvang ik slechts 5,5 tot 7 cent en daarvan kan ik de meerkosten van een half tot driekwart cent niet betalen.”

Dat zegt leghennenhouder Jos Mans uit het Limburgse Tungelroy bij Weert. Mans bouwde twee jaar geleden een nieuwe integraal duurzame stal. Hij investeerde in een Wintergarten, extra uitloop, daglicht en graanstrooiers. 

„Ik ontving vorig jaar zomer maar 5,5 cent per ei, terwijl ze voor circa 23 cent in de supermarkt liggen. Een doosje van 4 stuks kost 1,19 euro, een doosje van 6 stuks 1,49 euro en een doosje van 10 stuks 2,29 euro.”

„Albert Heijn zegt in haar reclames altijd dat ze een eerlijke prijs aan de boer betalen. Maar in ons geval is dat niet zo. De supermarkt maakt veel winst op de verkoop van eieren. Een eerlijk aandeel voor de leghennenhouder die daarmee zijn extra kosten betaald krijgt is niet meer dan fair.” Ook als een supermarkt niet 100 procent van de 1 ster eieren kan verkopen, kan het volgens Mans makkelijk uit om een hogere prijs aan leghennenhouders te betalen. 

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Ellen Meinen

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Weert

Reacties

 • Leo

  Leo, 08-05-'17 23:36

  Afname contract vergeten????

 • Leo

  Leo, 08-05-'17 23:39

  Bezint eer ge begint

 • Noud

  Noud, 09-05-'17 10:36

  Terechte kritiek Jos! Het moet onderhand afgelopen zijn met het mooi weer spelen van de retail! Ze pronken met andermans veren, dat is niet eens zo erg, maar ze doen het uit puur winstbejag! De afgelopen periode van ophokplicht is daarvan een mooi voorbeeld, want terwijl de producent minder betaald kreeg zijn ondertussen de eieren voor de consument toch duurder geworden. De producent, in dit geval de pluimveehouder, zorgt voor een onderscheidend produkt met investeringskosten (lange termijn) en een hogere kostprijs, maar wordt hiervoor onvoldoende beloond. Het wordt hoog tijd dat er een eensgezinde producentenorganisatie uit alle gelederen (kolonie, scharrel, uitloop, ster, bio, etc.) komt (en ja Leo jij ook) die in direct contact gaat met de consument en bijvoorbeeld eieren online verkoopt.

 • gert

  gert, 09-05-'17 11:20

  Plusmarkt maakt reclame met fairtraide, de boeren een heerlijke prijs
  Alleen niet voor de Nederlandse boeren geloof ik.
  Raar dat veel boeren geen opvolgers hebben.

 • Martine

  Martine, 09-05-'17 11:20

  Het is gebleken dat de consument bereid is om een eerlijke prijs voor de eieren te betalen. Afgelopen periode werden onze eieren afgewaardeerd, maar de prijs in de winkel was niet lager. De klant werd hierover geïnformeerd dmv een kaartje dat in het eierdoosje was gedaan. Alhoewel diverse grote ketens niet de moeite namen om de consument in te lichten. Zolang ze zelf maar aan hun centen komen. Maar de pluimveehouder werd wel gekort. Dit voelt niet goed.
  Vraag me af wie er eist, de consument of de tussenhandel? We blijven veranderen, aanpassingen aanbrengen in onze stallen, het is nooit goed genoeg. Eerst de batterij weg, nu scharrel weer niet goed, altijd reden om de laagste prijs te betalen aan de pluimveehouder.
  Ik denk dat wij pluimveehouders in Nederland een goed en eerlijk ei produceren. Laten we dat benadrukken en durf een eerlijke prijs voor onze eieren te vragen.

 • leo

  leo, 09-05-'17 11:35

  beste Noud eieren online verkopen ?????? jij denkt tochniet dat de consument voor een doosje eieren 4 tot 6€ aan verzendkosten gaat betalen ik dacht het niet

 • Zents

  Zents, 09-05-'17 14:21

  Alle reacties hierboven hebben een punt. Martine krijgt de meeste punten

 • domme boer

  domme boer, 09-05-'17 15:41

  Klopt allemaal ! maar wat doen we er aan ?
  Laten eens beginnen met het afspreken van bodemprijzen !! laten we zeggen 7 cent voor scharrel, 8 cent voor ster eieren, en 9 cent voor vrije uitloop !
  Als we dit allemaal doen dan wordt dit vanzelf doorberekend naar de consument ! En nu hoor ik de eierhandel al roepen : dan gaan de supermarkten de eieren ergens anders halen want hier zijn ze veel te duur !
  nou dan wens ik ze veel succes want waar willen ze scharreleieren halen dan ? Alleen wij in nederland produceren meer scharreleieren dan we zelf consumeren dus ze kunnen ze echt niet in het buitenland gaan halen !
  Conclusie : we staan in Nederland super sterk met onze scharrel eieren maar we doen er niets mee !

 • leo

  leo, 09-05-'17 16:40

  geod idee domme boer zoeen systeem hadden we vroeger ook de eierveiling ,er zijn altijd pluimveehouders met last hebben van claustrofobie, ja en die springen voortijdig uit de kruiwagen

 • Zents

  Zents, 09-05-'17 17:21

  "domme boer" is zo dom nog niet.
  Probleem is echter dat we in dit landje veel te veel van alles produceren en dan moet het leeuwendeel voor export. En daar heb je de handel weer voor nodig en die bevechten elkaar echt niet aan de inkoop kant. Als de toeslag verlaagd moet worden zijn ze het zo eens en dat ze geen eieren bij elkaar weg kopen hoeven ze ook niet lang over te vergaderen. Kortom : zet maar eens wat later of minder op en verlease of verkoop wat rechten dan gaat daar ook de druk van de ketel. En kom nou niet weer aan met die "ene Europese markt" want die bestaat niet al is het alleen maar om de prijs : die is hier de laagste van bijna geheel Europa. Laat ze anders maar weer salmonella eieren uit Polen halen wanneer ze lef hebben. Kijken wat de publieke opinie hiervan zegt, we vergeten dat we als primaire producent sterk staan wat dat betreft. We maken er alleen onvoldoende gebruik van. De consument kiest altijd onze kant en niet die van de in hun ogen graaiende handel en retail.

 • Leo

  Leo, 09-05-'17 17:53

  eigenlijk schrijft iedereen het zelfde verhaal, meer macht bij de producent maar waarom pakken jullie dan die macht niet door: eerst eitjes verkopen en dan pas kuikens bestellen .(wordt het niet eens tijd om de jongens van de mannen te scheiden?)

 • gert

  gert, 09-05-'17 19:27

  Het blijft helaas vraag en aanbod wat de prijs bepaald is er een kruiwagen vol over dan wordt het nooit meer goed komt er een kruiwagen te kort dan wordt het meer slecht is een standaard regel maar word het maar eens, eens om er voor te zorgen dat die kruiwagen te kort blijft maar het is schijnheilig van de supermarkten om te zeggen dat de boeren een goede prijs krijgen

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje

Highlights leghennen