Prijzen voor Zuidema, Sligman en Van den Ham

De winnaars van de Agroscoopbokalen in 2017.

woensdag 10 mei 2017

De familie’s Zuidema uit Onstwedde (Gr.), Sligman uit Markelo (Ov.) en Van den Ham uit Wildervank (Gr.) hebben dinsdag 9 mei een prijs van ForFarmers ontvangen vanwege hun behaalde resultaten. Zuidema raapte 502,3 eieren per hen op 570 productiedagen, Sligman won de prijs vanwege gezonde kuikens en efficiënte voedselproductie en Van den Ham vanwege hun vooruitstrevendheid.

De zogeheten Agroscoopbokalen van de voerfabrikant werden door Yvon Jaspers uitgereikt in het Overijsselse Zwartsluis. Samen met haar medewerkers slaagde de familie Zuidema erin geslaagd om met een gezond koppel een productie van 500 eieren per opgezette hen, zonder rui, op 100 levensweken te behalen. 

„Dat is alleen mogelijk bij een goede samenwerking in de hele keten. Niet alleen de genetica van de dieren (Dekalb White van ISA) is daarbij van belang. Ook de opfok van de jonge dieren door Het Anker draagt bij aan dit succes”, aldus de voerfabrikant. 

„Met de inzet van de Maximalijn van ForFarmers is het gelukt om tegen een zo scherp mogelijke voederconversie een zo optimaal mogelijk eigewicht te realiseren. Hiermee heeft de familie Zuidema van zomer 2015 tot februari 2017 het meest duurzame koppel hennen gehouden”, schrijft de voerfabrikant in haar persbericht. 

Jaar lang antibioticavrij 

De familie Sligman uit Markelo (Ov.) hanteert de stelregel dat je gezonde dieren nodig hebt om kwaliteit te produceren en daar handelt ze ook naar. Ginie Sligman verzorgt samen met haar moeder Gerda en dochter Mayra (18) de vleeskuikens zo goed dat er op het bedrijf al ruim een jaar geen antibiotica is gebruikt. 

„De kuikens hebben een hoge gezondheidsstatus en gezonde voetzolen. De voetzoolscore was met een jaargemiddelde van 33 prima. De gemiddelde technische resultaten over 2016 laten zien dat de familie Sligman zeer goed scoort op duurzaamheid.”

„De gecorrigeerde voederconversie (vc 1500) was 1,132. De kuikens groeiden gemiddeld 68 gram per dag en wogen gemiddeld 2.769 gram bij aflevering. Opvallend is dat de resultaten zeer stabiel zijn. De gecorrigeerde vc schommelde de afgelopen 8 koppels tussen de 1,192 en de 1,073”, aldus de voerfabrikant. 

Vooruitstrevende ondernemer 

De biologische legpluimveehouders Aart en Jasmijn van den Ham uit Wildervank (Gr.) volgens de voerfabrikant voorop in nieuwe ontwikkelingen. „Zij gaan altijd voor het beste en maken intensief gebruik van de kennis en het advies van Reudink. Op basis van enkelvoudige grondstoffen en aanvullend mengvoer wordt op het bedrijf dagelijks het optimale rantsoen voor de hennen samengesteld.”

„Zo is Van den Ham in staat om samen met de specialisten van Reudink voortdurend de resultaten te verbeteren. De hennen leggen bijna 20 eieren per opgezette hen meer dan het Reudink-gemiddelde en doen dit zeer efficiënt, wat blijkt uit een scherper dan gemiddeld voerverbruik per geproduceerd ei.” 

„De familie neemt zowel de enkelvoudige grondstoffen als het complete mengvoer via Reudink af. Daarnaast zoekt zij rechtstreeks contact met regionale akkerbouwers om transportafstanden van grondstoffen en mest te verkleinen en daarmee het energieverbruik en de CO2-emissie te verminderen. De instelling van de pluimveehouders sluit naadloos aan op de missie van Reudink: ‘leaders in organic farming’.”

Video’s

Bekijk hieronder de video’s die gemaakt zijn bij Zuidema, Sligman en Van den Ham. 

Tekst: Tom Schotman

Beeld: ForFarmers

Deel deze pagina

Lees ook


Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje

Highlights vleeskuikens & leghennen