'Risico op NCD ook in Nederland aanwezig'

Eersel, donderdag 18 mei 2017

Ook in Nederland en België kan NCD (newcastle disease) voorkomen bij pluimvee. Vaccineer pluimvee goed en maak een gedegen en serieus plan van aanpak als de NCD titer van koppel niet goed is.

Dat adviseerde pluimveedierenarts Teun Fabri van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) de vele aanwezige pluimveehouders donderdag 18 mei tijdens het Pluimvee Symposium in Eersel. De GD kreeg de afgelopen tijd regelmatig vragen van pluimveehouders die zich afvragen waarom ze nog steeds moeten vaccineren tegen NCD. „In andere delen van de wereld zijn er veel uitbraken van NCD. Maar ook in Nederland kan het voorkomen als je niet goed vaccineert. Ga er als pluimveehouder serieus mee om als je de NCD titer niet haalt en maak een gedegen plan van aanpak waarin je bijvoorbeeld de vaccinatieleeftijd aanpast.”

Naast NCD ging de pluimveedierenarts ook op andere gezondheidsaspecten in. Naast een goede biosecurity en goed voer en water moet een pluimveehouder ook licht- en geluidsstress bij zijn dieren voorkomen. „Uit diverse onderzoeken blijkt dat kippen door stress minder weerstand krijgen en daardoor veel gevoeliger worden voor aandoeningen zoals darmproblemen of Gumboro. Verder kan stress ook de groei bij vleeskuikens verslechteren.”

Vogelgriep

Verder vertelde Fabri dat vogelgriep nauwelijks voorkomt onder vleeskuikens in Nederland. „Nederlandse vleeskuikenhouders hebben hun biosecurity bijvoorbeeld beter op orde dan hun collega’s in Oost-Europa. Bovendien ventileren vleeskuikenhouders de eerste weken van een koppel weinig, waardoor de kans kleiner is dat het virus een stal binnenkomt.”

Vleeskuikenhouder Kees Koolen uit Bergeijk (NB) vroeg zich af of het regime voor vleeskuikenhouders in Nederland om die redenen niet wat afgezwakt kan worden. „Ik ben geen beleidsmaker dus durf ik daar geen antwoord op te geven”, reageerde Fabri. 

UV licht

Een andere pluimveehouder vroeg of UV licht virus deeltjes kan doden. „Dat kan maar niet in een stal”, reageerde Fabri. „In een stal zitten veel dieren die zoveel stof produceren dat UV licht niet alle virussen kan doden.” 

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Ellen Meinen

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Eersel

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen