'Strengere geurnormen maken uitbreiding onmogelijk'

Eersel, maandag 29 mei 2017

Het aanscherpen van de geurnormen voor intensieve veehouderijen in Eersel zorgt ervoor dat uitbreiding voor veel varkens- en pluimveebedrijven in deze Brabantse gemeente nog moeilijker wordt.

Dat zegt Ben Spreeuwenberg van Roba Advies. De adviseur reageert hiermee op de plannen van de gemeente Eersel om de geurnormen voor intensieve veehouderijen aan te scherpen. In het buitengebied van de Brabantse gemeente geldt nu nog een maximum van 10 odeurunits en in de bebouwde kom ligt de grens op 3 odeurunits. Het college wil de norm verlagen naar maximaal 7 odeurunits in het buitengebied en 1 odeurunit in de bebouwde kom.

„Door verdere verlaging van de geurnormen zullen automatisch meer overbelaste situaties ontstaan, waardoor varkens- en pluimveehouders voordat ze een nieuwe stal te kunnen bouwen eerst de geuruitstoot van bestaande stallen moeten verlagen. Varkenshouders in Eersel zullen hierdoor in veel gevallen alleen nog door toepassing van een combiwasser een nieuwe stal kunnen bouwen. Daarnaast moet wellicht ook (één van hun) bestaande stallen worden aangepast om te kunnen voldoen aan de strenge normen. Door de forse kosten die hier mee gemoeid zijn, wordt een uitbreiding financieel vaak onmogelijk. Dit zal naast uitbreiden ook de gewenste verduurzaming van de veehouderij verder tegenwerken.”, licht Spreeuwenberg toe.

‘Redden we financieel niet’

Ook voor veel pluimveehouders wordt uitbreiden onmogelijk. Volgens beoogd bedrijfsopvolger Willem de Haas uit Wintelre wordt een uitbreiding van hun familiebedrijf met vleeskuikenouderdieren onmogelijk als ze aan de strengere normen moet voldoen. „Met een extra stal met dieren erbij zullen we dan 200.000 euro moeten investeren in geurbeperkende oplossingen, zoals een warmtewisselaar. Dat redden we financieel niet”, zegt hij in het Brabants Dagblad.

De lokale afdeling van de ZLTO is van mening dat er geen enkele reden is om de geurnormen aan te scherpen. Volgens de organisatie zijn er in Eersel nauwelijks klachten over stank van veehouderijen. Bovendien is onder de bestaande norm de geurbelasting sinds 2014 afgenomen in de gemeente. Daarbij verwijst ZLTO naar een onderzoek van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant.

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Eersel

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen