'Vaccinatie nog niet de oplossing tegen vogelgriep'

Eersel, woensdag 17 mei 2017

Vaccinatie is nog niet de oplossing tegen hoogpathogene vogelgriep. Vogelgriepvirussen kunnen makkelijk muteren, waardoor je gauw achter de feiten aanloopt met vaccins die je hebt. Het geregistreerde vaccin H5N2 is bijvoorbeeld niet voldoende werkzaam tegen het veel voorkomende H5N8.

Dat zei Ruth Bouwstra, sectormanager pluimvee bij de Gezondheidsdienst voor Dieren afgelopen woensdag 17 mei tijdens het Pluimvee Symposium in Eersel (NB). Aangezien Nederland veel kipproducten exporteert, is de huidige aanpak met ruimen en zo snel mogelijk weer vrij worden van het virus op dit moment de enige oplossing. 

De laatste jaren zijn er wereldwijd fors meer uitbraken van vogelgriep. Pluimveehouders moeten zich hier tegen wapenen volgens Bouwstra. Management en biosecurity zijn hierbij essentieel volgens haar. 

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Ellen Meinen

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Eersel

Gerelateerd op dossier Pluimveesymposium & Vogelgriep

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje

Highlights vleeskuikens & leghennen