Vertrouwen pluimveehouders naar recordhoogte

woensdag 17 mei 2017

Het vertrouwen van pluimveehouders in hun bedrijfssituatie is in het eerste kwartaal van 2017 naar recordhoogte gestegen.

Dat blijkt uit de Agro Vertrouwensindex die Wageningen Economic Research elk kwartaal presenteert. De index steeg met ruim 7 punten. Dit keer was het de stijging van de stemmingsindex, die de huidige situatie op het bedrijf weergeeft, de oorzaak van het gestegen vertrouwen. 

De stijging van de Vertrouwensindex was tussen het derde en vierde kwartaal van 2016 juist te danken aan stijging van de toekomstverwachtingen van ondernemers. Ondernemers waren dit keer echter een stuk minder positief over de toekomstverwachting van hun bedrijf voor over 2 à 3 jaar. 

Verdere toekomst

De stemmingsindex steeg met 26 punten terwijl de toekomstverwachting over 2 à 3 jaar met bijna 11 punten afnam tussen het vierde kwartaal van 2016 en het eerste kwartaal van 2017. Al met al kwam de Vertrouwensindex op 26 punten uit en was nog niet eerder zo hoog. 

Wel is duidelijk in de stemmingsindex te zien dat er in het vierde kwartaal een dip zat. Mogelijk is deze veroorzaakt door de dreiging van een grote uitbraak van de vogelgriep. Zowel de huidige situatie op het bedrijf als de verwachting voor over 2 à 3 jaar bepaalt de mate van vertrouwen dat ondernemers hebben in hun bedrijf.

Minder ontevreden

Pluimveehouders zijn een stuk minder ontevreden over de afgelopen 12 maanden dan bij de vorige meting. De conjunctuurindex steeg met bijna 13 punten maar blijft wel negatief. Dat betekent dat er nog altijd meer ondernemers negatief terugkijken dan positief. 

Eigenlijk waren ondernemers minder negatief over alle indicatoren, de kosten uitgezonderd. Behalve bij de productie bleven ondanks deze stijging nog altijd meer ondernemers negatief dan positief terugkijken op deze onderdelen van de bedrijfsvoering.   

Kosten stijgen

Pluimveehouders die hun bedrijfssituatie, vlak na het eerste kwartaal van 2017, voor de komende 12 maanden hebben moeten beoordelen verwachten dat de kosten de komende tijd iets verder zullen gaan stijgen. 

Ondernemers verwachten dat de productie verder zal toenemen maar dat de opbrengstprijzen zullen dalen. Hierdoor verwachten meer ondernemers dat de omzet en winst minder rooskleurig zal zijn. De conjunctuurindex is nu, vlak na het eerste kwartaal van 2017, dan ook bijna 3 punten lager dan bij de vorige meting die vlak na het vierde kwartaal van 2016 plaatsvond.

Tekst: Tom Schotman & Wageningen Economic Research

Beeld: Susan Rexwinkel & Wageningen Economic Research

Deel deze pagina

Lees ook


Reacties

 • dirk

  dirk, 17-05-'17 10:03

  Wie gelooft dit nou? Waar is dat vertrouwen op gebaseerd? Krijgen we een vermindering van regels , gaat de provincie Brabant plots geen stroppen meer om de nek van agrarische bedrijven meer leggen, heft groenlinks , wakker dier , pvdd zich op ?? Wie kan mij vertellen wie de pluimveehouders zijn die dit beeld kenschetsen? Ik ken ze helaas niet.

 • Zents

  Zents, 17-05-'17 11:00

  Wanneer ik de grafiek vergroot lees ik onderaan Bron: Wageningen, LTO, Flynth, en Ministerie van Economische Zaken.

  Hoe komen die aan hun data/cijfers? Is er wel een mening gevraagd bij pluimveehouders? Of hebben ze dit in al hun "wijsheid" zo besloten?

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen