Video: Daglicht op maat

Ede, maandag 15 mei 2017

Kippen zijn gevoeliger voor de flikkeringen van kunstlicht dan de mens, waardoor ze sneller vatbaar zijn voor stress en andere ongemakken. Om precies voldoende daglicht in de stal te brengen, bijvoorbeeld om te voldoen aan bepaalde keurmerken, ontwikkelde Techcomlight samen met Eternit ‘Daglicht op maat’.

Het bestaat uit een dakdoorvoer op maat in combinatie met het Solatube-daglichtsysteem, waarmee daglicht via een buis op de gewenste plek gebracht kan worden. Voor de pluimveesector is het systeem voorzien van aanvullend kunstlicht door middel van ultra zuinige ledverlichting en een daglichtdimmer. Alle elektronische componenten kunnen worden aangesloten op de stalcomputer. 

Slimme sensoren kunnen er bovendien voor zorgen dat de stalcomputer de besturing overneemt; de lichtregeling is dan volledig automatisch. Deze innovatie reduceert het elektriciteitsgebruik, zorgt voor een natuurlijkere leefomgeving van kippen en verbetert de arbeidsomstandigheden in de stal.

Het is de tweede innovatie die de jury van de Innovatieprijs Leg nomineert en waar de bezoekers van het Pluimvee Symposium Leg op woensdag 17 mei op kunnen stemmen.

Tekst: Robert Ellenkamp

Beeld: Joyce Kuster & Bram Teeuwsen

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Ede

Gerelateerd op dossier Pluimveesymposium

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje

Highlights vleeskuikens & leghennen