Video: Leghennenstal voor onderwijs en onderzoek

Dronten, dinsdag 16 mei 2017

Studenten van Aeres Hogeschool Dronten starten dit jaar met onderzoek in een nieuwe leghennenstal die voldoet aan het Beter Leven keurmerk met 3 sterren van de Dierenbescherming.

De leghennenstal is voor het grootste deel ontworpen door de studenten en heeft daglicht, een overdekte uitloop en kent een lage bezetting van 6,7 hennen per vierkante meter. De stal biedt ruimte aan 1.000 leghennen. 

Naast onderwijs is onderzoek een speerpunt van deze nieuwbouw, die mede door het bedrijfsleven is gefinancierd. Daarom is de stal opgedeeld in vier afdelingen. Het lectoraat Gezonde Pluimveehouderij is de kartrekker en wil de locatie gebruiken voor praktijkonderzoek naar alternatieve eiwitbronnen ter
vervanging van geïmporteerde sojaschroot en sojabonen. 

Voor de Nederlandse pluimveesector ontstaat er met deze stal een testlocatie op praktijkniveau, waar het bedrijfsleven onderzoek kan laten uitvoeren. Ook kan Aeres Hogeschool hiermee studenten opleiden tot hbo-bachelorniveau pluimvee.

Video

Het is de derde innovatie die de jury van de Innovatieprijs Leg nomineert en waar de bezoekers van het Pluimvee Symposium Leg op woensdag 17 mei op kunnen stemmen.

Tekst: Robert Ellenkamp

Beeld: Joyce Kuster & Bram Teeuwsen

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Dronten

Gerelateerd op dossier Pluimveesymposium

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen