'Betere eischaalkwaliteit dankzij split feeding'

Split feeding, waarbij leghennen een energie- en eiwitrijk ochtendvoer en een calciumrijk middagvoer krijgen, wordt in landen als Spanje en Canada al jaren toegepast. Het afgelopen jaar zijn ook steeds meer leghennenhouders in Nederland het voerconcept gaan toepassen.

De Glind, dinsdag 20 juni 2017
aangepast: donderdag 22 juni 2017

„Dankzij split feeding is de eischaalkwaliteit veel beter en rapen we aan het eind van de ronde meer eerste soort eieren.”

Dat zegt Robbie Kooloos uit het Gelderse De Glind bij Barneveld. Hij houdt samen met zijn vriendin Leanna Lagerweij 15.000 bruine biologische leghennen in één stal. De vorige koppel paste Kooloos voor het eerst split feeding van AgruniekRijnvallei toe. Vanaf 53 weken kregen zijn hennen een energie- en eiwitrijk ochtendvoer en een calciumrijk middagvoer. De pluimveehouder hield zijn hennen tot 78 weken. 

„De eischaalkwaliteit was veel beter dan tijdens voorgaande koppels”, zegt Kooloos, die benadrukt dat zijn ervaringen nog maar pril zijn. De leghennenhouder hield geen exacte cijfers bij omdat hij voor het eerst – als proef in samenwerking met zijn voerfabrikant – split feeding toepaste. Op moment van schrijven zijn de hennen 45 weken oud. Deze ronde is hij van plan om vanaf 50 weken split feeding toe te passen. „Deze ronde willen we cijfers bijhouden om te kunnen vergelijken.” 

Kooloos vindt dat leghennenhouders te weinig aandacht aan voer schenken. „Voer is veruit de grootste kostenpost. Als je door split feeding meer eerste soort eieren kunt leveren en voerkosten kunt verlagen dan is dat zeer interessant. Zeker in de biologische leghennenhouderij waar eerste soort eieren veel meer opbrengen dan tweede soort en voer peperduur is. Daarom gaan we deze ronde cijfers bijhouden.” 

Derde silo

Op het einde van de ronde was het voer zo fijn van structuur dat het verstopt raakte in de voerhoppers. De leghennenhouder plaatst daarom een derde silo zodat hij elke silo iedere twee weken leeg kan draaien. Hij had al twee voersilo’s bij de stal staan. 

Het aanpassen van de vijzels kostte hem circa 1.000 euro en het aanpassen van de voercomputer kostte eveneens 1.000 euro. De kostten van de derde silo komen daar nu bij bovenop. „De investering valt mee. Hopelijk kunnen we hierdoor de voerkosten drukken en het aantal eerste soort eieren verhogen.”

Vakblad Pluimveeweb 

Lees het uitgebreide verhaal met de ervaringen van leghennenhouders met split feeding in Soliq aanstaande donderdag 22 juni in vakblad Pluimveeweb.  Wanneer u het vakblad Pluimveeweb niet ontvangt, vraag hem dan hier gratis aan.   

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit De Glind

Reacties

  • Leo

    Leo, 20-06-'17 13:43

    15 jaar geleden hielden ze me voor degek met dit concept

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.Thema-avond Pluimveeweb

Op woensdag 20 december vindt de Pluimveeweb thema-avond Markt en Ondernemen voor leghennenhouders plaats bij het Aeres MBO Barneveld. De avond zal in het teken staan van het onderwerp Markt en Ondernemen. De avond start met een praktijkworkshop gevolgd door het praktijkverhaal van een collega pluimveehouder. Tijdens het laatste onderdeel van het formele programma zullen de themapartners aan de hand van diverse stellingen in discussie gaan met de bezoekers. De avond wordt afgesloten met een drankje en kiphapje.                         

Highlights leghennen