'Brabant komt afspraken niet na'

Als de plannen van de provincie Noord-Brabant doorgaan, kan een vleeskuikenhouder met een warmtewisselaar niet meer aan de ammoniakemissie eisen voldoen vanaf 1 januari 2027.

Haps, donderdag 15 juni 2017

De provincie Noord-Brabant komt haar afspraken niet na door vanaf 1 januari 2022 de strengere emissie eisen te verplichten in plaats van 1 januari 2028. Bovendien zijn de nieuwe normen veel te streng.

Dat zegt Hugo Bens vakgroepvoorzitter pluimveehouderij van ZLTO in een reactie op de plannen van de provincie Noord-Brabant. „We hebben als ZLTO met de provincie afgesproken om vanaf 1 januari 2028 aan de strengere emissie eisen te voldoen en komen die afspraak ook na.” 

Bens vindt het onbegrijpelijk en onacceptabel dat Noord-Brabant die deadline zonder goedkeuring van de sector vervroegd heeft. „Met de pluimveesector zijn we goed op weg en hebben we de uitstoot van ammoniak, fijnstof en geur al sterk verlaagd.”

Nieuwe ammoniakemissienormen nieuwbouw en stallen ouder dan 15 jaar:

Systeem202020242027
Leg kolonie303030
Leg volière554747
Leg scharrel684747
Vleeskuikens242112
Vermeerdering43534887

Vanaf 1 januari 2022 mag de ammoniakemissie van leghennen in Noord-Brabant uit nieuwe stallen en stallen van 15 jaar of ouder geen 125 maar slechts 55 gram per dierplaats per jaar bedragen. De ammoniakemissie van vleeskuikens moet van 80 gram naar maximaal 24 gram per dierplaats per jaar verlaagd worden in nieuwe stallen en stallen van 15 jaar en ouder. En die van vleeskuikenouderdieren mag hooguit 435 gram per jaar bedragen in nieuwe stallen en stallen van 15 jaar en ouder.

In 2024 en 2027 worden deze normen nog weer sterk verhoogd voor nieuwe stallen en stallen van 15 jaar en ouder. „Dit gaat veel te ver en is onacceptabel. De impact voor vleeskuikenhouders en vermeerderaars is enorm vanaf 2027. Technieken buiten luchtwassers zijn nog niet voor handen om deze reducties te halen”, reageert Bens.  

Droogtunnel niet goed genoeg

Maar ook vanaf 2022 komen veel vleeskuikenhouders al in de problemen. „Veel vleeskuikenhouders werken met een verwarmingssysteem met warmteheaters en ventilatoren. De ammoniakemissie hiervan bedraagt 35 gram per dierplaats per jaar. Dat is niet genoeg meer. Dus moeten die vleeskuikenhouders investeren in een ander systeem zoals een warmtewisselaar in iedere stal.” 

In volièrestallen voor leghennen ontstaan er vanaf 2022 ook al problemen. „Veel leghennenhouders werken in volièrestallen met een droogtunnel als nageschakelde techniek. Maar dat is niet goed genoeg meer omdat de ammoniakemissie dan 57 gram per dierplaats per jaar bedraagt. Die leghennenhouders moeten allemaal meer gaan beluchten om aan die 55 gram te komen, terwijl beluchten geen zin heeft om de mest verder te drogen. De mest wordt al iedere twee dagen afgedraaid. Bovendien voldoet geen enkele scharrrelstal aan de eisen. Die ondernemers moeten allemaal investeren.”

Uitbreiden onmogelijk

Uitbreiden in de provincie Noord-Brabant wordt met de nieuwe plannen vrijwel onmogelijk, volgens Bens. Pluimveehouders die uit willen breiden moeten ook voldoen aan de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV). Om uit te kunnen breiden, moeten ze nu 7 punten halen maar vanaf 2022 7,25 punten. Dat is volgens Bens onhaalbaar omdat een pluimveehouder geen punten ontvangt voor het item ‘kringlopen sluiten’. 

„Hoewel veel leghennenhouders hun mest verkorrelen en veel vleeskuikenhouders en vermeerderaars hun mest in Moerdijk laten verbranden voor de productie van groene stroom, ontvangen we nul punten voor het item ‘kringlopen sluiten’. Daar kan ik me absoluut niet in vinden.”

‘Staldering is geen garantie’

Bens ziet ook niets in de staldering: Voor iedere 10 vierkante meter nieuwe stal moet 11 vierkante meter bestaande stal gesloopt worden. „Stel je sloopt 11 vierkante meter en je krijgt geen vergunning voor de bouw van een nieuwe stal. Dan heb je voor niks kosten gemaakt.”

Waar Gelderland zijn nek uitsteekt om nieuwe fijnstofreductie technieken erkend te krijgen, werkt Brabant de sector volgens Bens alleen maar tegen. „Brabant remt de innovatie in de pluimveehouderij doordat bedrijfsontwikkeling vrijwel onmogelijk is. Als je, je bedrijf niet kunt ontwikkelen, kun je ook niet innoveren. Bovendien houdt Brabant het gebruik van moderne veelbelovende technieken tegen door deze niet te erkennen”, stelt Bens. 

‘Kom 23 juni naar Den Bosch’

Volgende week vrijdag 23 juni wordt in het provinciehuis in Den Bosch gesproken over de plannen. „We willen daar met een grote groep pluimveehouders heen gaan om de provincie duidelijk kenbaar te maken dat deze plannen absoluut onacceptabel zijn. Als de plannen zijn doorgang vinden, zullen veel pluimveehouders het financieel erg moeilijk krijgen.” 

Bens roept dan ook zo veel mogelijk pluimveehouders op om naar Den Bosch te komen volgende week vrijdag 23 juni. Later deze week of begin volgende week wordt bekend hoe laat de zitting begint. 

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Tom Schotman

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Haps

Reacties

 • fietskip

  fietskip, 15-06-'17 14:01

  Dit gaan we gewoon niet doen!
  Geen investeringen meer doen en brabant zelf met de leegstaande bedrijven laten zitten.
  Ook geen asbest verwijderen.
  Het heeft met deze plannen geen zin meer om te investeren in milieu of volksgezondheid!
  Ik zou voor tonnen moeten investeren waardoor de hypotheek veel te hoog word en dan ook nog waarschijnlijk met een onverkoopbaar bedrijf.
  Kortom je gaat ergens aan voldoen en blijft uiteindelijk met nog niets over aan het eind.
  Daar moet je niet intrappen!

 • dirk

  dirk, 15-06-'17 16:14

  Je snapt het fietskip , extremistisch milieubeleid volgen is als lemmingen de afgrond in. Alleen voor nette opkoopregeling anders niet.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen