'Minstens 3 miljoen nodig voor ambitieuze fijnstof plannen'

Haps, donderdag 1 juni 2017
aangepast: maandag 19 juni 2017

De plannen van de overheid om de fijnstof uitstoot binnen tien jaar met 50 en 70 procent te verminderen zijn zeer ambitieus. Om deze plannen te realiseren moet de overheid haar verantwoordelijkheid nemen en minstens 3 miljoen euro beschikbaar stellen in plaats van de huidige 1,6 miljoen euro.

Dat zegt leghennenhouder Hugo Bens uit het Brabantse Haps. Hij is sinds 2011 vakgroepvoorzitter pluimveehouderij bij de ZLTO en bestuurslid van de vakgroep LTO/NOP en sinds deze week voorzitter van de Regiegroep Emissiearme Pluimveehouderij. Bens richt zich binnen de vakgroep op milieuzaken.

De overheid wil pluimveehouders verplichten om de fijnstof uitstoot uit bestaande stallen binnen tien jaar te halveren. Voor nieuwe stallen wil de overheid een reductie-eis van 70 procent instellen.

„We waren lang met de overheid in gesprek over de verlaging van fijnstof uitstoot van pluimveehouderijen. We konden ons vinden in een reductie van 40 procent in bestaande stallen en 60 procent en vinden de huidige plannen zeer ambitieus.”

Verantwoordelijkheid nemen

„We hadden berekend dat we minstens 3 miljoen euro van de overheid nodig zouden hebben om de plannen te realiseren. De huidige 1,6 miljoen euro is voor de komende vier jaar wellicht toereikend. Voor het gehele onderzoekspakket met dit ambitieniveau is het ontoereikend. Momenteel lopen er verschillende trajecten om technieken erkend te krijgen, zoals in de Gelderse Vallei. Maar iedere keer lopen we tegen dezelfde problemen aan; geld en regelgeving.”

Lokale overheden moeten volgens Bens ook hun verantwoordelijkheid nemen. „De provincie Gelderland doet het wat dat betreft heel netjes samen met gemeenten in de Gelderse Vallei door mee te denken en te financieren in het Manifest ‘Gezonde Leefomgeving Veehouderij’. Een provincie als Noord-Brabant loopt hierbij, wat dat betreft, achter.”

Bens zou ook graag zien dat technieken sneller erkend worden en de erkenning een stuk goedkoper wordt. „De huidige erkenning van een techniek via de Tac-Rav duurt minstens twee jaar. Dat is veel te lang. Pluimveehouders moeten veelbelovende technieken veel eerder kunnen toepassen. Bovendien kost een erkenning door de Tac-Rav erg veel geld. Vaak is een bedrijf 70.000 euro of meer kwijt. Dat is veel te duur.” 

Zelf meten

Om te controleren of een emissiereducerende techniek zoals een warmtewisselaar aan heeft gestaan, moet een gemeentecontroleur de data van minstens twee koppels kunnen zien in de computer van de techniek. Daar wil Bens van af. „Het gaat niet of een techniek aan heeft gestaan. Het gaat om de emissie. De urentellers kunnen er daarom van af.”

„We willen dat er meetapparatuur komt waarmee een pluimveehouder en dus ook een controleur kan meten hoeveel de uitstoot van ammoniak, fijnstof en geur is. Dan weet je hoeveel de uitstoot nu werkelijk is en daar gaat het om. Wellicht kan een pluimveehouder met managementmaatregelen al veel doen. Dat kun je dan meten. Om te kijken of dergelijke meetapparatuur ontwikkeld kan worden, doet Wageningen Universiteit momenteel een deskstudie in opdracht van ons pluimveehouders”

Twee nieuwe technieken

Daarnaast ligt er nu een onderzoeksvoorstel om de komende jaren twee nieuwe technieken ontwikkelen die pluimveehouders in nieuwe stallen kunnen toepassen om de 70 procent reductie te halen; twee voor de legsector en twee voor de vleessector. Wat die technieken zijn kan Bens nu nog niet zeggen.

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Haps

Reacties

 • Zents

  Zents, 01-06-'17 15:33

  We zijn niet kinderachtig en trekken de beurs : 1,6 miljoen !
  Genoeg voor een kleine 100.000 pluimveerechten.

  Of nee, wacht even : 3 miljoen !
  Dan komt alles goed, genoeg voor wel 150.000 rechten.

  Alleen al het extra stroom verbruik van de luchtwassers, mestdrogers enz. kost jaarlijks al vele miljoenen meer. Dan heb ik het nog niet eens over de extra milieu belasting als gevolg hiervan. De investeringen door de pluimveehouder zullen na een aantal jaren weg gegooid geld blijken te zijn blijkt dan uit voortschrijdend inzicht.

 • Agterberg

  Agterberg, 05-06-'17 20:50

  Weer n volkomen onnodig kostenverhogend idee is uitgevonden !
  Eerst de kooikippen verbannen en nu de conclusie trekken dat er meer fijnstof wordt uitgestoten met loslopende dieren.
  Vervolgens de pluimveehouder WEER laten opdraaien voor de zoveelste emissie beperking .
  Wanneer mag de sector zelf geld verdienen ??
  Het is tijd om gewoon de EU - regels te hanteren en niet in NL steeds maar "EU - plus " te eisen van producenten in NL .
  One level playing field in de EU dat was toch de slogan ?.....
  Ron Agterberg
  Pluimvee- sector .

 • jan waayer

  jan waayer, 19-06-'17 10:05

  het klopt dat de keuringskosten veel te hoog zijn en dat het hele proces veel te lang duurt wij zijn al 6 jaar bezig en langzaam gaat het vooruit maar wat als we op de RAV lijst staan wie beschermt ons produkt hoe weet een controleur of het wel een echte Espo is of is het na maak met alle gevolgen van dien als we dit gat niet dicht timmeren komt het niet goed de producent zwaar infesteren en de beunhaas lekker na bouwen zonder dat hij er iets van weet maar het gaat hen alleen maar om her verdienen dat kan het niet zijn .

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen