Na behandeling al negen maanden bloedluisvrij

Ochten, donderdag 22 juni 2017
aangepast: zondag 13 augustus 2017

De volièrestal van de familie Klaassen uit het Gelderse Ochten is sinds de behandeling negen maanden geleden helemaal bloedluisvrij. De leghennenhouders zijn hier zeer blij mee. „Dit is de eerste behandeling die ervoor zorgt dat mijn stallen helemaal bloedluisvrij zijn en blijven”, zegt Wim Klaassen.

Lees het uitgebreide verhaal over bloedluisbestrijding van de familie Klaassen in vakblad Pluimveeweb die donderdag 22 juni verschijnt. Wanneer u het vakblad Pluimveeweb niet ontvangt, vraag hem dan hier gratis aan.   

 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
Wim Klaassen tussen de 21-weekse hennen in zijn nieuwste volièrestal uit 2012. Vlak voor de komst van de nieuwe hennen liet hij deze stal behandelen tegen bloedluizen. Ruim negen maanden geleden liet hij voor het eerst één van zijn volièrestallen behandelen door Chickfriend bloedluisbestrijding. Sindsdien kwam hij geen bloedluis meer tegen in de stal.

Wim Klaassen tussen de 21-weekse hennen in zijn nieuwste volièrestal uit 2012. Vlak voor de komst van de nieuwe hennen liet hij deze stal behandelen tegen bloedluizen. Ruim negen maanden geleden liet hij voor het eerst één van zijn volièrestallen behandelen door Chickfriend bloedluisbestrijding. Sindsdien kwam hij geen bloedluis meer tegen in de stal.

Foto van Chickfriend bloedluisbestrijding (gemaakte bij een andere leghennenhouder): Chickfriend bestrijdt bloedluizen door een bestrijdingsmiddel in de stal te vernevelen. Het water met het bestrijdingsmiddel loopt door slangen naar het vernevelingsapparaat. Het behandelen van de volièrestal van Klaassen met daarin 52.000 hennen, duurde anderhalf uur.

Foto van Chickfriend bloedluisbestrijding (gemaakte bij een andere leghennenhouder): Chickfriend bestrijdt bloedluizen door een bestrijdingsmiddel in de stal te vernevelen. Het water met het bestrijdingsmiddel loopt door slangen naar het vernevelingsapparaat. Het behandelen van de volièrestal van Klaassen met daarin 52.000 hennen, duurde anderhalf uur.

De familie Klaassen houdt in het Gelderse Ochten 90.000 bruine scharrelhennen van drie leeftijden in drie volièrestallen. Wim en zijn vrouw Hester hebben één fulltime medewerker in dienst voor 40 uur per week. De familie bouwde in 2003 en 2009 twee stallen om van legbatterij naar scharrelhuisvesting. In 2012 sloopten ze twee kleine legbatterijstallen en bouwde een nieuwe volièrestal voor 52.000 scharrelhennen.

De familie Klaassen houdt in het Gelderse Ochten 90.000 bruine scharrelhennen van drie leeftijden in drie volièrestallen. Wim en zijn vrouw Hester hebben één fulltime medewerker in dienst voor 40 uur per week. De familie bouwde in 2003 en 2009 twee stallen om van legbatterij naar scharrelhuisvesting. In 2012 sloopten ze twee kleine legbatterijstallen en bouwde een nieuwe volièrestal voor 52.000 scharrelhennen.

De afgelopen jaren werkte Klaassen met diverse middelen tegen bloedluizen. „Veel middelen hielpen niets. Maar met groene zeep en spiritus kon ik de bloedluizen redelijk onder controle houden; al gingen ze niet weg”, blikt hij terug. De pluimveehouder is tot nu toe zeer tevreden over de resultaten na de behandeling van Chickfriend. „Terwijl andere middelen alleen het aantal bloedluizen in een stal verlagen, hebben wij tot nu toe geen één bloedluis meer in deze stal gezien”, vertelt Klaassen.

De afgelopen jaren werkte Klaassen met diverse middelen tegen bloedluizen. „Veel middelen hielpen niets. Maar met groene zeep en spiritus kon ik de bloedluizen redelijk onder controle houden; al gingen ze niet weg”, blikt hij terug. De pluimveehouder is tot nu toe zeer tevreden over de resultaten na de behandeling van Chickfriend. „Terwijl andere middelen alleen het aantal bloedluizen in een stal verlagen, hebben wij tot nu toe geen één bloedluis meer in deze stal gezien”, vertelt Klaassen.

Al doet de pluimveehouder meer om bloedluizen te bestrijden. Zo spuit hij zijn stallen na iedere ronde met water schoon. Volgens hem is dit een belangrijke stap in het bestrijden van bloedluizen omdat de eitjes van de luizen hierdoor niet meer uitkomen. Bovendien zijn de hennen die op zijn bedrijf arriveren, vanuit de opfok vrij van bloedluizen.

Al doet de pluimveehouder meer om bloedluizen te bestrijden. Zo spuit hij zijn stallen na iedere ronde met water schoon. Volgens hem is dit een belangrijke stap in het bestrijden van bloedluizen omdat de eitjes van de luizen hierdoor niet meer uitkomen. Bovendien zijn de hennen die op zijn bedrijf arriveren, vanuit de opfok vrij van bloedluizen.

Klaassen is blij dat hij zelf geen bloedluizen meer hoeft te bestrijden. „Naast dat het onplezierig werk is, zorgt het ook voor veel onrust in de stal. Straks bij onbehandelde hennen wordt het nog belangrijker om onrust tegen te gaan omdat ze met hele snavels veel meer schade bij elkaar kunnen aanrichten.”

Klaassen is blij dat hij zelf geen bloedluizen meer hoeft te bestrijden. „Naast dat het onplezierig werk is, zorgt het ook voor veel onrust in de stal. Straks bij onbehandelde hennen wordt het nog belangrijker om onrust tegen te gaan omdat ze met hele snavels veel meer schade bij elkaar kunnen aanrichten.”

De pluimveehouder houdt nu nog behandelde hennen omdat hij geen meerprijs ontvangt voor eieren van behandelde hennen. Later dit jaar zet hij zijn eerste koppel onbehandelde hennen op. „Als we net als nu de stallen bloedluisvrij kunnen houden, zie ik het houden van onbehandelde hennen wel zitten.”

De pluimveehouder houdt nu nog behandelde hennen omdat hij geen meerprijs ontvangt voor eieren van behandelde hennen. Later dit jaar zet hij zijn eerste koppel onbehandelde hennen op. „Als we net als nu de stallen bloedluisvrij kunnen houden, zie ik het houden van onbehandelde hennen wel zitten.”

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel deze pagina

Lees ook


Reacties

 • leo

  leo, 22-06-'17 19:13

  hoe kom ik erachter of het gebruikt produkt toegelaten is????

 • Mathijs

  Mathijs, 23-06-'17 0:34

  Door te bellen met chickfriend?

 • frits

  frits, 23-06-'17 5:58

  product heeft geen toelating

 • Ton

  Ton, 23-06-'17 14:44

  Even onderbouwen Frits. Graag ook met jouw belang erbij om dit te melden hier.

 • leo

  leo, 23-06-'17 15:47

  zou wel handig zijn als ik dat onafhankelijk kan beoordelen

 • Gijs

  Gijs, 23-06-'17 17:36

  Wat ik nooit begrijp is dat als er een partij is die een werkwijze en een product heeft wat ikb en gmp+ toegelaten zijn er gelijk wantrouwen is. Wat is dat toch met doe pluimvee houders?

 • Leo

  Leo, 23-06-'17 17:47

  beste Gijs het was toch een kleine moeite geweest om dit ook in het verhaal te vermelden

 • Gijs

  Gijs, 23-06-'17 18:07

  Beste Leo,
  Ja dat hadden ze zeker even kunnen vermelden ja, waarschijnlijk hebben ze daar niet aan gedacht.

 • Wim

  Wim, 24-06-'17 13:55

  Hoi frits,graag onderbouwd antwoord.of is dit enkel om de geruchtenmolen in gang te slingeren.misschien concurrent toevallig ?

 • Lub

  Lub, 02-07-'17 9:31

  Beste Gijs,
  Een desinfectiemiddel moet bij het CTGB toegelaten zijn anders mag het voor dit doel niet worden gebruikt dit heeft niks met het gmp+ en IKB te maken

 • Lub

  Lub, 02-07-'17 9:35

  Beste Gijs,
  Een desinfectiemiddel moet bij het CTGB toegelaten zijn anders mag het voor dit doel niet worden gebruikt dit heeft niks met het gmp+ en IKB te maken net even gekeken chickfriend heeft geen toelating

 • Gijs

  Gijs, 07-07-'17 23:38

  Beste lub,
  Een desinfectie middel word er niet gebruikt, het is een aanvullend diervoeding.

 • Pieter

  Pieter, 22-07-'17 18:20

  Misselijkmakend! Alle pluimveehouders voorliegen met mooie verhalen, ondertussen zwaar illegale middelen inzetten, bah!

 • Béate Vervaecke

  Béate Vervaecke, 27-07-'17 12:31

  Frits had gelijk...

 • Nick

  Nick, 31-07-'17 21:23

  Dus de consument wordt al 9 maanden lang potentieel blootgesteld aan gifeieren. Fijn! Ik eet geen eireren meer.

 • Peter

  Peter, 01-08-'17 20:08

  Helmaal eens met Pieter!
  Nu kan je ook zien wie de (ex-)medewerkers van chickfriend waren in deze discussie.... website is wel offline gegaan, gelukkig is er google cache
  Chickfriend
  Tuinboog 12
  3772 VK Barneveld
  Telefoon:
  Mathijs IJzerman: 06 46780103
  Martin van de Braak: 06 53847641
  Email:
  info@chickfriend.nl

 • rob

  rob, 01-08-'17 23:10

  Zo... Wie worden hier nu belazerd? Wanneer is die happy chickfriend begonnen dit product te gebruiken? Hoe lang wordt men al vergiftigd? Dit is pure moord. Pure maffiapraktijken naar de pluimveehouders toe bovendien. Lock em up throw away the key..

 • rob

  rob, 01-08-'17 23:11

  Zo... Wie worden hier nu belazerd? Wanneer is die happy chickfriend begonnen dit product te gebruiken? Hoe lang wordt men al vergiftigd? Dit is pure moord. Pure maffiapraktijken naar de pluimveehouders toe bovendien. Lock em up throw away the key..

 • Martin

  Martin, 03-08-'17 19:30

  Kijk hier voor onze mooie promo video https://vimeo.com/190996229

 • Ada

  Ada, 04-08-'17 13:21

  ....en heel veel pluimveeboeren wisten of vermoedden al langere tijd dat het middel waarschijnlijk niet helemaal in de haak was?! Handige truc, hoor om nu alle aandacht en verontwaardiging (LTO etc) zoveel mogelijk te richten op de toezichthoudende instantie en daar de zwarte piet neer te leggen. De afgelopen dagen vermoedde ik al dat deze communicatietruc werd toegepast!

 • Spuit 11

  Spuit 11, 05-08-'17 13:33

  Wie had dat gedacht van een bedrijf uit de meest Gristelijke regio van Nederland! Wat gij niet wilt dat U geschied....

 • Ray 070

  Ray 070, 06-08-'17 18:19

  Zo dat is een mooi linkje op GS! Dat jullie "pluimveehouders" het lef hebben om compensatie te vragen is werkelijk stuitend. Jullie wisten heel goed dat ChickFriend verboden middelen gebruikten maar wegkijken en net doen of je gek ben was beter voor de centjes hé? Ik hoop dat jullie allemaal failliet gaan, bedankt voor het vergiftigen van onze voedselketen stelletje egoïsten.

 • Haan

  Haan, 07-08-'17 8:52

  Wie oh wie gaat dit betalen? De belastingbetaler of de kippenboeren? Waarmee zou het zogenaamde zelfreinigende vermogen beter gediend zijn...

 • Pieter

  Pieter, 07-08-'17 22:33

  Het is toch te bizar voor woorden dat "gedupeerde" pluimveehouders nu tegemoetkoming willen hebben voor iets waar ze doelbewust zelf aan mee hebben gewerkt? Zeer veel collega's vertrouwden de snelle jongens van chickfriend niet.. maar winstbejag zorgde voor een steeds grotere fanschare, men waande zich inmiddels veilig want het ging inmiddels al zo lang goed bij zoveel adressen zonder dat er iemand achter kwam. Alle geleden schade is volkomen terecht, behalve de schade voor het deel vd sector die er niet mee in zee gingen. Zo grof om op deze manier met volksgezondheid om te gaan, hoe kunnen onze klanten ons nou serieus nemen als er moedwillig met illegale middelen wordt gewerkt in zo'n groot deel vd sector???????

 • Heleen

  Heleen, 10-08-'17 13:35

  @Pieter, inderdaad, alleen hulp en schadevergoeding voor bedrijven die geen besmette eieren, kippen en stal hebben, dat lijkt me vanzelfsprekend. Afschuwelijk hard voor de betrokkenen, helaas.
  Net in het nieuws dat er in België en Nederland invallen zijn bij bedrijven en een veearts die met fipronil gewerkt hebben. Duidt dat er op dat er nog meer gaande is dan alleen onze 'vrienden' van ChickFriend en Poultry-Vision ?

 • Mathijs

  Mathijs, 11-08-'17 3:04

  Chcikfriend.nl bestaat al sinds 2006!
  Hoelang zal Mathijs IJzerman en Martin van de Braak al bezig zijn met Fipronil?
  Of hoe ze het zelf noemen fypro-rein!

  Via Facebook reageren ze niet:
  https://www.facebook.com/mathijs.ijzerman
  https://www.facebook.com/martin.vandebraak

  Oja, ze zitten vast. Hoop dat ze daar elke dag een spiegelei krijgen.

 • Leo

  Leo, 11-08-'17 11:41

  Het getuigt allemaal van een enorme naïviteit. Daar waar voor 2016 geen enkele bloedluisbestrijder een stal langer dan 2 maanden vrij kon houden lukte het Chickfriend wel.
  Wat niet weet wat niet deert. Vencomatic heeft een mooie oplossing. Bolegg Terrace volièresysteem. Kost wel iets mer dan € 010 per kip

 • Leo

  Leo, 11-08-'17 11:41

  Het getuigt allemaal van een enorme naïviteit. Daar waar voor 2016 geen enkele bloedluisbestrijder een stal langer dan 2 maanden vrij kon houden lukte het Chickfriend wel.
  Wat niet weet wat niet deert. Vencomatic heeft een mooie oplossing. Bolegg Terrace volièresysteem. Kost wel iets mer dan € 010 per kip

 • Leo

  Leo, 11-08-'17 11:41

  Het getuigt allemaal van een enorme naïviteit. Daar waar voor 2016 geen enkele bloedluisbestrijder een stal langer dan 2 maanden vrij kon houden lukte het Chickfriend wel.
  Wat niet weet wat niet deert. Vencomatic heeft een mooie oplossing. Bolegg Terrace volièresysteem. Kost wel iets mer dan € 010 per kip

 • Heleen

  Heleen, 13-08-'17 12:07

  Op Foodlog (niet te verwarren met Foodwatch, dat activistisch is) staat een gedeelte van de eerste commentaren op dit topic, van juni dit jaar, geciteerd. Daar ook wat meer teruggehaalde informatie van de facebook-account van Mathijs Ij. en commentaren, er onder van verschillende mensen uit de landbouw- en veesector, wetenschap en anderen. Is interessant.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje

Highlights leghennen