Mobiele kipcaravan geopend

Oirschot, donderdag 6 juli 2017
aangepast: zondag 29 oktober 2017

Peter en Esther van Agt openden onlangs de eerste kipcaravan in het Brabantse Oirschot. Ze plaatsten een mobiele kipcaravan die rondtrekt op de Groene Corridor tussen Oirschot en Eindhoven. Ze verkopen 6 zogeheten Groene Woud eieren voor 2,20 euro.

 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
Peter en Esther van Agt uit Oirschot (Brabant) openden onlangs een kipcaravan. Peter van Agt zag jaren geleden mobiele kippenstallen in Oostenrijk. Hij schreef in met het kipcaravan-idee toen er ondernemers werden gezocht die kansen zagen voor de Groene Corridor tussen Oirschot en Eindhoven.

Peter en Esther van Agt uit Oirschot (Brabant) openden onlangs een kipcaravan. Peter van Agt zag jaren geleden mobiele kippenstallen in Oostenrijk. Hij schreef in met het kipcaravan-idee toen er ondernemers werden gezocht die kansen zagen voor de Groene Corridor tussen Oirschot en Eindhoven.

Van Agt heeft een legpluimveebedrijf, de Fladderfarm, en samen met een compagnon legpluimveebedrijf De Kakelhoeve in Oirschot. Voor dit project heeft hij Fladderfarm Mobiel b.v. opgericht. Hij bouwde samen met plaatsgenoot Cyriel Franken de caravan.

Van Agt heeft een legpluimveebedrijf, de Fladderfarm, en samen met een compagnon legpluimveebedrijf De Kakelhoeve in Oirschot. Voor dit project heeft hij Fladderfarm Mobiel b.v. opgericht. Hij bouwde samen met plaatsgenoot Cyriel Franken de caravan.

„De caravan is 10 meter lang, 3 meter breed en 3,2 meter hoog en biedt plek voor 240 kippen en 9 hanen. Zonnepanelen zorgen voor elektriciteit, er is een systeem dat regenwater opvangt en zuivert en de hennen gaan ‘s avonds veilig op stok”, licht Peter van Agt toe. De investeringskosten bedragen € 150,- per hen.

„De caravan is 10 meter lang, 3 meter breed en 3,2 meter hoog en biedt plek voor 240 kippen en 9 hanen. Zonnepanelen zorgen voor elektriciteit, er is een systeem dat regenwater opvangt en zuivert en de hennen gaan ‘s avonds veilig op stok”, licht Peter van Agt toe. De investeringskosten bedragen € 150,- per hen.

Met de mobiele pluimveestal wil Peter van Agt de burgers kennis laten maken met kippen en zo de kloof tussen stad en platteland te verkleinen. 
Links van de caravan staat de mobiele eierautomaat, die verhuist met de kipcaravan mee.

Met de mobiele pluimveestal wil Peter van Agt de burgers kennis laten maken met kippen en zo de kloof tussen stad en platteland te verkleinen. Links van de caravan staat de mobiele eierautomaat, die verhuist met de kipcaravan mee.

De mobiele stal is uitgerust met zitstokken, een mest- en eierband, ventilatoren en een stalcomputer. Om vossen buiten te houden gaat de caravan automatisch op slot zodra het donker wordt. Van Agt blijft via zijn telefoon op de hoogte van wat er in de caravan gebeurt. Onder de caravan zit een luik. Mocht er vogelgriepuitbraak zijn, dan kan hij een wintergarten onder de caravan creëren. De kipcaravan heeft een geïsoleerde vloer om het strooisel droog te houden.

De mobiele stal is uitgerust met zitstokken, een mest- en eierband, ventilatoren en een stalcomputer. Om vossen buiten te houden gaat de caravan automatisch op slot zodra het donker wordt. Van Agt blijft via zijn telefoon op de hoogte van wat er in de caravan gebeurt. Onder de caravan zit een luik. Mocht er vogelgriepuitbraak zijn, dan kan hij een wintergarten onder de caravan creëren. De kipcaravan heeft een geïsoleerde vloer om het strooisel droog te houden.

De voerhopper. „We werken samen met ’t Bint; een winkel met streekproducten van het Land van Oirschot waar mensen van Severinus en de Boei een leer/werkplek of dagbesteding hebben. Elke dag gaan er medewerkers met cliënten de kippen voeren; hier draaien ze aan de hendel en zo wordt de hopper gevuld,” vertelt Peter van Agt.

De voerhopper. „We werken samen met ’t Bint; een winkel met streekproducten van het Land van Oirschot waar mensen van Severinus en de Boei een leer/werkplek of dagbesteding hebben. Elke dag gaan er medewerkers met cliënten de kippen voeren; hier draaien ze aan de hendel en zo wordt de hopper gevuld,” vertelt Peter van Agt.

Dagelijks raapt een cliënt van ’t Bint handmatig de Groene Woud eieren. „Door aan de hendel te draaien, draait de eierband en komen de eieren naar voren. Daarna kunnen ze ingepakt en gestempeld worden”, zegt Peter van Agt.

Dagelijks raapt een cliënt van ’t Bint handmatig de Groene Woud eieren. „Door aan de hendel te draaien, draait de eierband en komen de eieren naar voren. Daarna kunnen ze ingepakt en gestempeld worden”, zegt Peter van Agt.

Van Agt verkoopt 6 Groene Woud eieren voor 2,20 euro. „Een mooie prijs voor vrije uitloop eieren met een biologische bezetting maar geen certificaat.”

Van Agt verkoopt 6 Groene Woud eieren voor 2,20 euro. „Een mooie prijs voor vrije uitloop eieren met een biologische bezetting maar geen certificaat.”

Vooraanzicht mobiele eierautomaat. Als de afzet hoger is dan de productie, wil van Agt een tweede kipcaravan plaatsen om aan de vraag van de consument te kunnen voldoen.

Vooraanzicht mobiele eierautomaat. Als de afzet hoger is dan de productie, wil van Agt een tweede kipcaravan plaatsen om aan de vraag van de consument te kunnen voldoen.

Op de zijwand de posters kip, stal en ei van Stichting Blij met een Ei voor uitleg aan de burgers. Peter is een van de bestuursleden van Blij met een Ei.

Op de zijwand de posters kip, stal en ei van Stichting Blij met een Ei voor uitleg aan de burgers. Peter is een van de bestuursleden van Blij met een Ei.

Elke twee weken rijdt van Agt met de tractor naar de caravan en vult de voersilo voor twee weken. Hij draait dan ook de mestband af en voert de mest af. 
Hij heeft inmiddels negen staplekken geregeld. Na de opening op 29 juni, is van Agt gestart met de bouw van een tweede kipcaravan

Elke twee weken rijdt van Agt met de tractor naar de caravan en vult de voersilo voor twee weken. Hij draait dan ook de mestband af en voert de mest af. Hij heeft inmiddels negen staplekken geregeld. Na de opening op 29 juni, is van Agt gestart met de bouw van een tweede kipcaravan

Tekst: Monique van Loon

Beeld: Peter van Agt

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Oirschot

Gerelateerd op dossier Nieuwbouw leghennenstal

Reacties

 • Ida Gunnng

  Ida Gunnng, 29-10-'17 13:50

  Zag de kip caravan op de DDW staan, leuk & goed initiatief. Je kan een kip voor een jaar huren. Hoe werkt het & waar schrijf je in? Gaarne reacti, bedankt

 • Ida Gunnng

  Ida Gunnng, 29-10-'17 13:50

  Zag de kip caravan op de DDW staan, leuk & goed initiatief. Je kan een kip voor een jaar huren. Hoe werkt het & waar schrijf je in? Gaarne reacti, bedankt

 • Ida Gunnng

  Ida Gunnng, 29-10-'17 13:50

  Zag de kip caravan op de DDW staan, leuk & goed initiatief. Je kan een kip voor een jaar huren. Hoe werkt het & waar schrijf je in? Gaarne reacti, bedankt

 • Ida Gunnng

  Ida Gunnng, 29-10-'17 13:50

  Zag de kip caravan op de DDW staan, leuk & goed initiatief. Je kan een kip voor een jaar huren. Hoe werkt het & waar schrijf je in? Gaarne reacti, bedankt

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje

Highlights leghennen