ILT-uitbraken in Midden-Nederland

De afgelopen weken is ILT vastgesteld bij opfoklegkoppels en een vleeskuikenkoppel in het midden van Nederland.

maandag 24 juli 2017

In het midden van Nederland nam het aantal uitbraken van ILT de afgelopen twee weken toe. Hierbij zijn tot nu toe voornamelijk opfoklegkoppels en een vleeskuikenkoppel betrokken.

Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) maandag 24 juli. De preventie van ILT ligt volgens de GD in goede bedrijfshygiëne en reiniging en desinfectie. Daarnaast moet een pluimveehouder geen gevaccineerd koppel opzetten met een bedrijf met ongevaccineerde dieren, adviseert de GD. 

Vaccinatie

„In geval van een uitbraak kan een noodvaccinatie van de nog niet aangetaste dieren plaatsvinden. De vaccinatie dient bij voorkeur met oogdruppel te gebeuren. Oogdruppelvaccinatie geeft bescherming na een dag of vijf.” 

„Een drinkwater- of sprayvaccinatie werkt minder goed. Het vaccin kan dan gaan spreiden en problemen veroorzaken binnen of zelfs buiten het gevaccineerde koppel. Bij een hoge besmettingsdruk is het te adviseren twee keer te vaccineren (oogdruppel): op drie à vier weken en op veertien weken.”

ILT is een virale luchtwegaandoening bij kippen, fazanten en pauwen. Kalkoenen, eenden en ganzen zijn niet vatbaar voor de aandoening, maar kunnen het virus wel verspreiden.

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Ellen Meinen (archief Agrio) & Gezondheidsdienst voor Dieren

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier ILT

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen