Licht als hulpmiddel bij pikkerij

vrijdag 14 juli 2017
aangepast: dinsdag 18 juli 2017

Vermeerderingsdieren en leghennen kunnen last hebben van pikkerij. Bij kippen met onbehandelde snavels zal pikkerij niet sneller ontstaan maar de schade zal groter zijn. Een van de hulpmiddelen voor het de hand houden van pikkerij is verlichting.

Vermeerderaar vleeskuikenouderen Haico Langenhuizen uit het Brabantse Loosbroek plaatste bij een renovatie dimbare ledverlichting. Dat leverde 60 procent energiebesparing op en gaf de mogelijkheid tot dimmen.

Rood – wit ledverlichting
Bij de keuze voor nieuwe verlichting had vermeerderaar vleeskuikenouderdieren Haico Langenhuizen de keuze tussen hoogfrequente dimbare tl, ledverlichting rood/wit en led rgb (rood groen blauw) verlichting. Hij koos voor de Eco-line3 ledverlichting rood/wit. „De verlichting is een eenmalige uitgave. Krijg je pikkerij dan zijn de extra kosten binnen een dag terugverdiend”, is de ervaring van Haico.

Hij ontving een koppel ouderdieren waarvan een deel last had van pikkerij. Daarom startte Langenhuizen die stal op met gedimd rood licht. Een week later vertoonden de andere stallen ook pikkerij. Haico Langenhuizen veranderde het licht direct van wit naar rood om erger te voorkomen. Elke vier dagen verhoogde hij de verlichting een stapje tot felrood licht. „Na een paar weken, toen de pikkerij over was en het eerste ei gevallen, ben ik langzaam teruggegaan naar wit licht,” vertelt de Brabantse vermeerderaar.

Kip hooggevoelig voor licht
Tiny van Lith, eigenaar Van Lith Licht & Lucht en voormalig eigenaar broederij licht toe: „Een kip reageert op opvallende kleuren zoals bloed uit wondjes bij andere kippen. Bij pikkerij worden deze wondjes groter en neemt het pikken alleen maar toe. Als het witte licht dan vervangen wordt door rood licht zal de pikkerij vrijwel meteen stoppen. Door het rode licht vallen de anders zo aantrekkelijke bloedspikkels op het verenpakket niet meer op.” Een kip heeft een hoge gevoeligheid voor licht. De mens ziet drie basiskleuren, rood, groen en blauw. De kip ziet vier basiskleuren: rood, groen, blauw en UV-A. Door die hogere gevoeligheid kunnen kippen details zien die mensen niet kunnen zien. Met rgb-verlichting kun je de kleuren mengen en wit licht maken Daarnaast is er ook rgb-w, dit is gelijk aan rgb maar met wit licht daaraan toegevoegd. Als je kleuren gaat mixen krijg je een vreemd onnatuurlijk spectrum. Bij pikkerij en het gebruik van enkel rood licht, gebruik je maar een derde van het lichtniveau. Met de Eco-line3 armaturen is het vermogen altijd gelijk: 20 W wit licht en 20 W rood licht.

Laat kippen wennen
Van Lith adviseert om elke ochtend te starten met 10 minuten rood licht om de kippen eraan te laten wennen en de rust in de stal te bewaren. Haico Langenhuizen is heel tevreden met deze lampen; per direct is de kleur aan te passen. Ga je controleren of grondeieren rapen, dan stel je de lampen even in op wit licht.”

Het zittende koppel bij Haico Langenhuizen is nu 32 weken heeft nog behandelde snavels Haico Langenhuizen: „Ik heb ze met gedimd wit licht opgevangen en het rode licht niet nodig gehad. Gelukkig.”

Bekijk hier het filmpje met witte en rode verlichting.

Tekst: Monique van Loon

Beeld: Monique van Loon

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier management

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje

Highlights vleeskuikens & leghennen