Druk bezochte open dagen vleeskuiken-bedrijf Habraken

dinsdag 25 juli 2017

Frank en Yvonne Habraken hielden op 22 en 23 juli een open dag. Ruim 1100 bezoekers, voornamelijk burgers, kwamen een kijkje nemen hoe de kuikens in de stal uit het ei komen.

„Dit moeten we als sector veel meer doen”, is de eerste reactie van Frank Habraken. „Gewoon laten zien wat en hoe we kuikens houden en vertellen waarom. Burgers hebben bijvoorbeeld geen idee dat wij met de mest van ons bedrijf jaarlijks 280 huishoudens van stroom voorzien.”

Frank en Yvonne Habraken houden 200.000 vleeskuikens in vijf stallen in het Brabantse Riethoven. Drie stallen zijn voorzien van het X-Treck systeem waar de kuikens in de stal uitkomen.

Live kuikens uit zien komen
De bezoekers gingen via de circustent waar ze bij aankomst een lotnummer kregen, in groepjes met een van de Young Poultry People naar de achterzijde van de stallen. Bij twee stallen had Habraken in de roldeur een houten plaat met ramen geïnstalleerd met daarvoor een tentje van zwart plastic. „Het uitkomen van de kuikens was zo goed en van dichtbij te zien. Niemand kwam direct bij de kuikens en ‘s nachts konden we de stallen goed afsluiten”, zei Frank Habraken. Via een geluidsbox hoorden de bezoekers Frank’s verhaal over het bedrijf, het proces van kuikens uit laten komen in de stal en het verloop van het verdere leven van een kuiken.

Positieve reacties
Ruim 1100 bezoekers kwamen zater- en zondag naar Riethoven. Veel burgers, de Dorpsraad, wethouders en raadsleden kwamen een kijkje nemen. „We kregen verschillende vragen over fijnstof, luchtwassers en warmtewisselaars. Habraken werkt met een warmtewisselaar. Als je uitlegt dat hierdoor het klimaat voor de kuikens verbetert, snappen de meeste mensen dat heel goed”, legt een van de Poultry Professionals uit. De meeste bezoekers vertrokken met een realistisch en positief beeld van de vleeskuikensector.

In de circustent konden bezoekers een quiz invullen, stands van deelnemende bedrijven bezoeken, BIG Challenge spullen kopen en een hapje en drankje bestellen. De wagen met heerlijke kipproducten werd goed bezocht. „Mooie dagen waarin we onze sector goed uit hebben kunnen leggen en met een mooie opbrengst voor BIG Challenge. Twee jaar geleden was het drukker; nu is het al vakantie en de combi Pasen en kuikentjes was toen natuurlijk ideaal.”

Frank nam in een studio de uitleg op. Luister hier naar zijn verhaal over het houden van vleeskuikens. Een goed duidelijk verhaal voor burgers.

Door een raam konden de bezoekers de kuikens uit zien komen. Met een goede uitleg over de kuikens die uitgeput op het ei liggen na het uitkomen. Frank vergelijkt ze met topsporters; het kuiken heeft zojuist een wereldprestatie geleverd.Familie Habraken organiseerde de open dag mede als sponsoring voor BIG Challenge. Met vijf familieleden fietsten of liepen ze de Alpe d'HuZes in de strijd tegen kanker. Deelnemende bedrijven sponsorden en de opbrengsten van kiphapjes en drank zijn voor BIG Challenge.

Tekst: Monique van Loon

Beeld: Monique van Loon

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier promotie

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje

Highlights vleeskuikens